tiistai 3. kesäkuuta 2014

Hyvä kiertämään

OHJEET:

1. Kerro lyhyesti (tai pitkästi) viisi hyvää asiaa fandomista yleisesti.
2. Kerro, miten aiot parantaa omalta osaltasi fandomin ilmapiiriä jatkossa.
3. Kerro, mitä arvostat muissa faneissa.

1. Kerro viisi hyvää asiaa fandomista yleisesti

~ Ensimmäisenä nousee mieleen myös haasteen aloittajan mainitsema innokkuus. Fandomin aktiivisuus ja tietyt muut tekijät ovat aiheuttaneet sen, että jopa Japanissa tiedetään nyt miten innokkaita faneja Suomesta löytyy. Lisäksi tämän ansiosta ollaan tavoitettu monia tärkeitä asioita, kuten suomijulkaisut (joiden ansiosta ollaan taas saatu uusia, innokkaita faneja) ja Takahashin vierailut.

~ Mitä tulee sukupuoleen, ikään, seksuaalisuuteen, uskontoon tai mihinkään muuhunkaan, syrjimistä ei esiinny. En edes ole pahemmin perehtynyt muihin fandomeihin, mutta olen kuullut esimerkiksi My Little Pony-sarjoista, että mikäli sarjaa fanittaa miespuoleisia henkilöitä, katsotaan heitä kieroon vaikkeivat kaikki edes olisi sellaisia pervoja kuin voisi ajatella.
Gingahan oli alkujaan kai tarkoitettu nuorille pojille suunnatuksi sarjaksi, jonka vuoksi olikin vähän yllättävää, että suurin osa suomalaisista faneista on tyttöjä tai naisia. Poikia tai miehiä on kenties vähemmän (tai sitten he eivät vain ole yhtä aktiivisesti esim. foorumeilla tai tapahtumissa), mutta porukkaan pääsee aina.

 ~ Fandomissa hyvää on myös ehdottomasti sen ajankohtaisuus. Uusimmat uutiset lähtevät leviämään käsittämätöntä vauhtia heti, kun ne on julkistettu. Hyvänä esimerkkinä Ginga Densetsu Akamesta kertova uutinen, joka silmän räpäyksessä oli levinnyt ympäri sosiaalista mediaa ja foorumeita. Pidetään huolta siitä, että kiinnostava uutinen tavoittaa useimmat fanit.

~  Tässä fandomissa on uskallusta lähteä kokeilemaan asioita, varsinkin jos joku on johdattamassa tietä. Loistavina esimerkkeinä mainittakoon
Suomen Hopeanuoli-fanit ry, sekä esimerkiksi Hopeanuoli!musikaali. Viime vuonna järjestettiin myös aivan ensimmäinen ginga-aiheinen Chibicon.
~ Viimeiseksi mainittakoon, että fandomista on halutessaan suhteellisen helppoa saada tuttuja ja ystäviä. Kaikki kohtelevat toisiaan yleisesti ottaen tasavertaisesti ja mikäli on paljon muiden kanssa tekemisissä jää nimiä varmastikin mieleen.


2. Kerro, miten aiot parantaa omalta osaltasi fandomin ilmapiiriä jatkossa.
Voisin vaikka aloittaa siitä, etten jaksa enää vaivata päätäni turhilla asioilla enkä jaksa työntää lusikkaani enää mihinkään soppaan. Eli pysyttelen pois riidoista ja jätän epäasialliset kommentit huomioimatta ja omaan arvoonsa ja pyrin ottamaan kritiikin rakentavammin vastaan (olen koittanut parantaa tätä jo pidemmän aikaa eri alueilla). Aion tulevaisuudessa panostaa enemmän muiden innostamiseen kommentoimalla ihmisten fanarteihin ja blogiteksteihin enemmän ja aktiivisemmin - ehkä jopa ehdotan kirjoitusaiheita muuten kuin pyydettäessä. Ja ehdottomasti viimeinen, mutta tärkein asia: aion kiittää enemmän ihmisiä hyvistä, mukavista tai vaikka kilteistä asioista, joita he tekevät.

3. Kerro, mitä arvostat muissa faneissa.

- Rohkeutta sanoa omat mielipiteensä (asiallisesti)
Tämä on asia, jolle nostan hattua. Olen itse sellainen, joka ei ehkä osaa tuoda omia mielipiteitään läheskään aina rakentavasti esille. Olen useasti kuullut monien sanovan, että jos heistä ei pidetä tai heitä vihataan se johtuu siitä, että he uskaltavat sanoa mielipiteensä tai siitä, että he ovat niin suorasanaisia. Mutta todellisuudessa se voikin johtua siitä, että he eivät ajattele yhtään millä tavalla esittävät mielipiteensä ja voivat jopa loukata muita, ehkä tietämättäänkin.

- Epäitsekkyys
Ollaan aina valmiita auttamaan, jos joku tarvitsee. Olipa kyse sitten melkeinpä mistä tahansa, melkein aina löytyy joku, joka pystyy ja haluaa auttaa. Tehdään asioita muutenkin kuin pelkästään oman hyödyn takia.


- Tasavertaisuus
Jotkut voivat olla asiasta eri mieltä, mutta omasta mielestäni kaikkia kohdellaan hyvin tasavertaisesti. Tiettyjä ihmisiä voidaan ihailla, mutta ei palvota tai kohdella muutenkaan . Iällä tai sukupuolella ei ole väliä ja ne tunnetummat ja vaikutusvaltaisemmatkin henkilöt ovat ihan tavallisia ihmisiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti