maanantai 9. kesäkuuta 2014

Askartelunurkka: avaimenperät

Innostuin jo jonkin aikaa sitten laminoitujen avaimenperien tekemisestä sen jälkeen, kun turhauduin kutistemuovikorujen tekemiseen ja lopetin niiden osalta tilaustyöt kokonaan. Kutistemuovi oli todella arvaamaton ja hankala materiaali puhumattakaan siitä, miten herkästi se meni rikki. Laminoitujen avaimenperien kohdalla oli monia paljon parempia ominaisuuksia, kuten se, että pilalle menneitä yksilöitä tulee huomattavasti vähemmän, materiaalit ovat halvempia, samoin postitus. Olen tässä vuoden, parin aikana tehnyt erilaisia avaimenperiä. Jotkut yksittäiskappaleet tutuille ja ystäville, joitakin myyntiin asti, kun halusin kokeilla kannattaako se. Ajatellen esimerkiksi sitä, että tulevaisuudessa haluaisin ehkä päästä taidekujalle joskus myymään. Olin hieman yllättynyt, sillä avaimenperät kelpasivat suhteellisen kivasti ihmisille. En tehnyt niitä ihan hirveitä määriä, vakio oli aikalailla 4 kappaletta per yksi versio. Useimmiten avaimenperiä on siitä huolimatta jäänyt yli ja olen heitellyt niitä arpajaispalkinnoiksi vähän sinne sun tänne.

Tämän postauksen tarkoituksena on kuitenkin käydä läpi lähinnä näiden avaimenperien tekemistä työvaiheittain tai enemmänkin niin miten itse teen asiat. Tarkoituksena on myös kertoa hieman vinkkejä ja huomioita.
_____________________________________________

Suunnittelu


Suunnittelu ja luonnostelu on tietysti tärkeä osa kokonaisuutta. Vaikka avaimenperiä voi tehdä myös ihan käsin piirtämällä, helpottaa koneella piirtäminen tai vaihtoehtoisesti kuvan skanaaminen siinä tapauksessa, jos haluaa samasta kuvasta useamman avaimenperän. Näin kuva on aina käytettävissä, jos vaikka avaimenperät sattuvat loppumaan tai päätätkin tulevaisuudessa haluta käyttää tuota kyseistä kuvaa uudelleen. 

 Tämän lisäksi asettelu on tärkeää: kuvat eivät saa olla liian lähellä toisiaan. Kaikista helpointa omalla kohdallani on ollut asetella kuvat valmiiksi tiedostoon suorakaiteen muotoiselle pohjalle. Tietysti voit myös valita ohjelmasta pohjaksi valmiin koon (esim. A4), mutta ainakin omalla kohdallani kuvat ovat yleensä sen verran pieniä etteivät ne ole suhteessa paperiin sen kokoisia kuin haluaisin niiden olevan. 
Helpointa on siis tehdä taustalle suorakaiteen muotoinen alue ja tuoda sitten siihen kuvat. Näin näkee hyvin kuvien mittasuhteet toisiinsa ja paperiin nähden.

Leikkaus
Mikäli avaimenperän on tarkoitus olla esimerkiksi muotoon leikattu, kannattaa välttää tekemästä hyvin yksityiskohtaista näperrystä kuvan reunoille. Lisäksi kannattaa huomioida jonkinlainen vara kuvan reunoille, sillä saksilla leikatessa voi helposti lähteä hieman enemmän kuin oli tarkoitus.

Avaimenperien leikkaamisen voi kuitenkin hoitaa myös laminoinnin/päällystämisen jälkeen, mutta itse suosin tätä tapaa. Se on tosin huomattavasti työläämpi.

Laminointi


Vaikka itse laminoinkin avaimenperät on mahdollista myös käyttää ihan tavallista kontaktimuovia kuvien päällystämiseen. Laminointi eroaa kuitenkin kontaktimuovilla päällystämisestä sillä, että laminoidusta kuvasta tulee jämäkkä ja kone puristaa laminointitaskun kuviin niin tarkasti ettei väliin synny ilmataskuja tai vastaavia. Toisaalta kontaktimuovia käyttämällä ei tule yhtä teräviä reunoja, kuten laminoitua kuvaa leikatessa.

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa myös muistaa kiinnittää huomiota siihen, mihin haluat korun kiinnityskohdan ja katsoa, että se menee tarpeeksi kauas reunoista.

Lopuksi


 

Lopuksi kiinnitetään tietysti avaimenperä renkaaseen tai mihin sen haluaakaan laittaa. Avaimenperissä on paljon erilaisia vaihtoehtoja aina tavallisesta metallirenkaasta mitä kummallisimpiin avaimenperä+ketju -virityksiin. Itse käytän kiinnityskohdassa pientä avainrengasta, johon vielä pujotan avaimenperän ja ketjun.

Mistä näitä sitten voi ostaa?

Itse suosittelen Sinelliä, jonka liikkeitä löytyy muutamaltakin paikkakunnalta. Lisäksi Sinellin nettikaupassa on yleensä parempi valikoima kuin mitä olen esimerkiksi pääkaupunkiseudunkaan liikkeissä nähnyt.

Lisäksi googlesta voi etsiä sattuisiko oman asuinpaikan lähistöllä olemaan askartelukauppoja tai voisiko tälläisiä osia löytyä kaupoista, joissa on yleensä askartelutarvikkeita tai muuta sekalaisita tavaraa.


Ylläolevia avaimenperiä voi muuten ostaa Facebookin Ginga Fanmade-ryhmästä.

9 kommenttia:

 1. Suloisia avaimenperiä, nuo pienet korvakiekurat<3 Jos joku miettii niin laminointikonehan ei ole välttämätön jos käyttää kylmälaminointikalvoja, jotka toimii samaan tapaan kuin kontaktimuovit mutta ovat tukevampia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kiitos!
   Hyvä lisäys tosiaan, en itse ole koskaan kokeillut noita kylmälaminointikalvoja, vaikka koneessani on sellainenkin ominaisuus. No, nyt tiedän taas hieman enemmän :)

   Poista
 2. Sopiiko kysyä, millaista laminointikonetta käytät ja oletko ollut siihen tyytyväinen? Itselläni on halpa Suomalaisesta aikanaan ostettu Premier LA46 (A4) ja kiroan sitä aina, kun se jättää valtavia ilmataskuja, jos sen ei anna lämmetä uudestaan jokaisen laminoinnin jälkeen. Isompien erien laminointi vie ihan tolkuttomasti aikaa ja siltikin saattaa tulla pilalle menneitä yksilöitä, ja mietin usein, onko tämä ainoa harrastekäyttöön saatavilla oleva malli vai saisiko jostain paremman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki sopii!

   Itselläni on jokin jo useampi vuosi sitten ostettu ihan halpa Lidlin laminointi kone (United Office Laminator?). Olin ihan yllättynyt siitä, että yleensä Lidlin tuollaisien tavaroiden laatu on vähän kyseenalainen, mutta vielä useammankin vuoden jälkeen toimii kuin unelma. Ainoa ikäväksi havaitsemani juttu oli se, että kone saattaa välillä tehdä "hiirenkorvan" jompaan kumpaan reunaan, mutta se on ilmeisesti lähinnä siitä kiinni miten syöttää kalvon sinne. Mukana tuli joku pieni leikkurikin.

   Poista
  2. Moij, tuota minullakin on se sama Lidlin laminointi kone.. Mutta se neni jo rikki parin päivän päästä.. Kuuma laminointi ei siis enää toimi. Tiedätkö tästä mitään miten sen saisi taas toimimaan?

   Poista
  3. Suosittelen ottamaan yhteyttä Lidliin ja kysymään saatko palauttaa sen viallisena ja vaihdossa uuden. Joskus yksittäiskappaleet voi olla viallisia, omani on ollut käytössä jo viitisen vuotta ja pelittää yhä hienosti.

   Poista
 3. oii ouo hienoja. olisi mukava saada tuollainen X3 itsekkin olen kyllä tehnyt avaimenperiä, itse olen käyttänyt niiden päälystämisessä sitä kontaktimuovia

  VastaaPoista
 4. Ompa hauska idea! Äidillä on töissä tuollainen laminointikone, pitänee pyytää häntä vähän "lainaamaan" sitä :)

  VastaaPoista
 5. Toi sinun tyylisi piirtää on aivan uskomaton! Todella suloisia ginga hahmoja! :3 ♥

  VastaaPoista