lauantai 21. elokuuta 2021

Pienet Gin-pinssit

 

Kuulin näistä tuotteista ensimmäistä kertaa varmaan joskus vuoden 2015 paikkeilla, jolloin niistä ei ollut paljoakaan mitään tietoa. Muistelisin, että juuri tuolloin ne eksyivät hetkeksi Suomenkin puolelle. Niitä taisi olla Huuto.netissä pari kappaletta ja niiden hinnat olivat muistaakseni 100e yläpuolella.

Ne vain ilmestyivät tyhjästä, kunnes taas katosivat vuosiksi. Parin vuoden sisään (2020-2021) niitä alkoi kuitenkin yhtäkkiä putkahdella paljon enemmän Japanin huutokauppoihin. Tai ehkä ihmiset vain huomasivat ne nopeammin, kun niiden olemassaoloon havahduttiin.





Niiden hinnat ovat vaihdelleet aikalailla 90-150e / kpl, mutta pari onnekasta on onnistunut nappaamaan niitä huomattavasti halvemmallakin. Myyjät eivät todennäköisesti ole aavistaneet miten arvokkaita tuotteet voisivat olla keräilijöille tai sitten he eivät vain piitanneet rahallisesta arvosta. Halvimmillaan pinssejä on mennyt 4000 jenin (n. 31 euroa) hintaan täysi setti ja 499 jenin (3,88 euroa) hintaan yksi pinssi. Sattuuko keräilijänä sieluun? Vähän.




Sanon täysi setti, kun puhun neljästä erilaisesta Gin-pinssistä, mutta todellisuudessa en voi mennä vannomaan etteikö niitä saattaisi olla enemmänkin. Pidän sitä kuitenkin yhä epätodennäköisempänä, koska myyntiin näyttävät eksyvän aina vain nämä samat pinssit. Pinssit ovat jonkinlaista metallia, yleensä niistä käytetään nimitystä enamel pin joka viittaisi emaloituihin pinsseihin eli niissä on käytetty emalimaalia, joka kuumennetaan kiinni metalliin. Tämän takia värit säilyvät muuttumattomana vuosikausia.

Nappasin oman Gin-pinssini japanilaisesta huutokaupasta 12 800 jenin (n. 100 euroa) hintaan. Osasin varmistautua siihen, että ne ovat todella pieniä, mutta silti koko saattoi vähän yllättää minut, kun se saapui.


Pinssi on suunnilleen noin 2 cm korkuinen, joka tekee siitä pienimpiä tuotteita kokoelmassani ikinä. Siihen nähden miten tolkuttoman pikkuruinen se on, minun on pakko nostaa hattua sille, miten hyvin ja yksityiskohtaisesti nämä pinssit on toteutettu. Mukana on jopa pikku-Ginin raidat.



Mikä näiden pinssien historia sitten on?

Selaamieni lähteiden mukaan ne sijoittuvat vuoteen 1986, jolloin GNG-anime esitettiin ensimmäistä kertaa TV:stä. Niitä on ilmeisimmin jaettu TV Asahin tytäryhtiöille ja niitä on myös käytetty mainonnassa, mutta pinssejä ei ole koskaan myyty. 

Yksi japanilainen keräilijä oli pyytänyt lisätietoja myyjältä ja myyjä oli maininnut yllä mainittujen tietojen lisäksi, että jokaisella TV-asemalla on erilainen painatus (jos ymmärsin oikein, tämä tarkoittaa kääntöpuolen tekstejä) ja koska TV Asahilla on yhteensä 24 asemaa, pinssejä on tehty todennäköisesti kaikille asemille, mutta niiden painomäärästä ei ole tietoa. Tämä kyseinen myyjä oli myynyt huutokaupoissa samaan aikaan kahden eri aseman pinssejä.

Ostamani pinssin kuvauksessa lukee puolestaan, että kyseessä on ollut pieni painos, kyse on harvinaisesta tuotteesta ja myyjä muistaa sen olevan ainakin 30 vuotta vanha ja ettei sitä ole koskaan ollut myynnissä.

Pakko myöntää, että rakastan GNG-oheistuotteiden mystisyyttä ja sitä, että aitoja oheistuotteita voi vain yhtäkkiä putkahtaa jostakin eikä kukaan ole tiennyt niiden olemassaolosta ennen sitä.

2 kommenttia:

  1. Mukavaa kun blogisi on ollut todella aktiivinen viime aikoina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän on inspiskatoa välillä, mutta ehkä se tästä uuteen nousuun~

      Poista

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.