perjantai 20. elokuuta 2021

Japanista tilaaminen

Tarkentava postaus esim. FaNeMan ja Yokote Masuda Manga Museon tilauksista.

Saan silloin tällöin kysymyksiä Japanista tilaamiseen. Miten se onnistuu ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Olin aikalailla varmaan juuri täysi-ikäinen, kun aloin ensimmäisiä kertoja kokeilemaan ulkomailta tilaamista ja PayPal-tilin käyttöä. Olen ollut siinä määrin tosi onnekas, että lähes kaikki kokemuksistani on positiivisia. Japanista tilatessa kohdalleni ei ole ikinä sattunut esim. vääriä tuotteita tai sitä, että koko paketti tai joku yksittäinen tuote olisi jäänyt saamatta.

Sen sijaan eBayn ja Wishin kanssa on sattunut vähän kaikenlaista... Mainittakoon yhtenä tapauksena, että ostin eBaysta TopSangyon Gin-avaimenperän ja sain postissa Weedin. Kun otin yhteyttä myyjään ja kysyin vaihtoa oikeaan tuotteeseen ilmeni, että myyjällä ei ollut Giniä ollenkaan, vaikka hänellä oli kuva ja tiedot ilmoituksessa siitä. Hänellä oli kyseistä tuotetta kaksi kappaletta myynnissä, mutta edes viestittelymme jälkeen hän ei korjannut tai poistanut ilmoitusta..

1. Miten Japanista tilaaminen menee kaikessa yksinkertaisuudessaan?
- Ostat tai huudat tuotteen välityspalvelun sivujen kautta
- Tuote toimitetaan välityspalvelun varastoon Japanissa
- Tilaat toimituksen Suomeen

2. Mitä tarvitsen Japanista ostamiseen?
- Pankkitilin
- PayPal-tili 
- Englanninkielen taito on avuksi
- Välityspalvelu, lista muutamista suositelluista: https://gingamerch.com/shop/buying-from-japan/

3. Hyvä huomioida:
- Tilauksen hinta koostuu yleisesti ottaen näin:
Tuotteen hinta + palvelumaksut ja mahdolliset lisämaksut + toimituskulut Japanin sisällä + toimituskulut Suomeen + Suomessa mahdolliset verot ja tullit
- Tullauskulut voi mietityttää, joten Tullilaskuri on hyödyllinen työkalu etukäteen tarkistusta varten
- Hintojen käännöksiä euroiksi voi tarkistaa myös esimerkiksi täällä: https://themoneyconverter.com/JPY/EUR (tai itse käytän yleensä vain nopeaa google hakua tyylillä "100 jpy to euros".)

4. Omat suosikit?
Hyviä vaihtoehtoja esim. Yahoo!Japan, Mercari, Rakuten yms. ostoksiin:
- Buyee: https://buyee.jp/
- FromJapan: https://www.fromjapan.co.jp/en/

Hyviä vaihtoehtoja custom-tilauksiin (esim. Fanema, Mangamuseo):
- Zenmarket: https://zenmarket.jp/en/
- Treasure Japan: https://treasure-japan.com/
- White Rabbit Express: https://www.whiterabbitexpress.com/

5. Mistä tiedän onko myyjä tai palvelu luotettava?
Suosittelen vilkaisemaan ensisijaisesti Ginga Merchin sivun, jossa varoitetaan tietyistä myyjistä:
https://gingamerch.com/shop/buyer-beware/

Yleisesti ottaen kuitenkin voi luottaa vain palautteisiin. Aika monelta sivulta pystyy tarkistamaan myyjän saamat palautteet. Jotkut välityspalvelut eivät välttämättä edes anna tilata myyjältä, jolla ei ole tarpeeksi positiivista palautetta.

Esimerkki, jossa palautteet näkyvät nuolen kohdalta.

Mitä taas tulee palveluihin, kuten vähän kaikessa, kannattaa ensisijaisesti katsoa millaista palautetta sivustosta löytyy netistä ja mitä muut suosittelevat. Kaikki Ginga Merchin sivustolle kerätyt välityspalvelut: https://gingamerch.com/shop/buying-from-japan/ ovat Ginga-keräilijöiden suosittelemia ympäri maailmaa, eli niistä on paljon positiivisia kokemuksia. Aina kuitenkin on mahdollisuus poikkeuksille ja yksittäistapauksille. Sitä on vaikea sulkea koskaan pois.

5. Poikkeustapaukset?
Jos tuotteeseen tai tilaukseen liittyy poikkeuksia, moni sivusto ilmoittaa siitä hyvin selkeästi varoituksella. Kyseessä voi olla kaikessa yksinkertaisuudessaan tapaus, jossa myyjä ei asioi välityspalveluiden kanssa tai kiellettyjä tuotteita. Esimerkiksi Gingan tapauksessa vastaan on tullut mm. viskipullo tai zippo, jotka vaativat yleensä erikoiskäsittelyä toimituksen suhteen ja näin ollen välityspalvelut eivät tilaa niitä.

Esimerkki, jossa sivustolla on varoitus siitä, että
välityspalvelun täytyy pyytää lupa tuotteen ostoon myyjältä.

Tuotteiden ostaminen ja huutaminen [FromJapan]


Yleinen hakunäkymä FromJapanin sivustolla



Esimerkki kohteesta, jossa on mahdollisuus
sekä huutokaupalle, että suoralle ostamiselle

FromJapanista tilaaminen on oikeastaan hyvin selkeää ja helppoa. Sivusto kääntää sinulle hinnat euroiksi valmiiksi ja pystyt jopa kääntämään myyjän kirjoittelemat tekstit napin painalluksella. Vähän hassua Google kääntäjä -laatuahan ne ovat, mutta niistä saa silti yleensä kaiken tärkeimmän irti. Suosin yleensä kääntämistä englanniksi, koska suomikäännökset eivät aina ole loogisia.


Ostaminen ja tuotteen huutaminen toimii yleensä hyvin samalla tavalla kuin Suomessakin esimerkiksi Huuto.netissä. Voit huutaa tuotetta tai ostaa sen heti, jos siinä on sellainen mahdollisuus.

Isoimpana erona esimerkiksi Huuto.netissä huutamiseen FromJapanissa on se, että maksu tulee käytännössä suorittaa jo tuotetta huutaessa. Jos et voita huutokauppaa, summa palautuu sinulle takaisin. Käytän itse yleensä Deposit -tapaa eli talletan rahaa valmiiksi FromJapanin -käyttäjätililleni ja se veloittaa siitä huutojen myötä niiden osuuden.


Maksut toteutetaan pääsääntöisesti aina kahdessa erässä, jolloin ensimmäinen (charge 1) koostuu lähinnä tuotteiden summasta ja toinen (charge 2) toimituskuluista ja palvelumaksuista. Tämä saattaa vaihdella hieman palvelun mukaan.

Tilausten statuksen seuraaminenkin onnistuu kätevästi. Omista tiedoista löytyy esimerkiksi parhaillaan huutamasi ja voittamasi kohteet erikseen. Jokaisen tuotteen kohdalla olevasta harmaasta palkista näkee taas missä vaiheessa minkäkin tuotteen tilaus on menossa.





Saapuneita tilauksia säilytetään yleensä varastossa tietyn ajan maksutta (yleensä n. kuukausi), jotkut paikat tosin eivät säilytä tilauksia tietyn ajan ylitse ollenkaan eli tilaus voidaan sen täytyttyä tuhota tai palauttaa myyjälle.

Pystyt seuraamaan välityspalvelun sivulta, kun kaikki tuotteet ovat varastolla, mutta niistä saa myös halutessaan ilmoituksia sähköpostiin. Se huutelee myös, kun maksuvaiheet ovat menneet läpi ja muusta sellaisesta.

Koska FromJapan on viimeisin paikka, josta tilasin tuotteita, pystyn näyttämään sen toimitusta hieman enemmän ja ajankohtaisemmin, mutta saatan päivittää tätä postausta myös Buyeen osalta, jos ja kun tilaan sieltä tulevaisuudessa jotakin.

Kun etenet toimitukseen, muistathan valita "Select All" jolloin kaikki tuotteesi lähtevät yhdessä ellet sitten halua lähettää jotakin erikseen.



Varoitusikkunassa mainitaan, että koska pikkupaketteja
katoaa helposti toimituksessa, seurantaa suositellaan.


Toimituksen tilaukseen edetessä sivusto antaa sinulle vaihtoehtoja hintoineen. Valitsin esimerkiksi itse tässä tapauksessa edullisemman lentopostin pikkupaketille ja otin heidän suosittelemansa seurantakoodin mukaan.  Yleisesti ottaen erona on lähinnä toimitustapa ja -aika. Joillakin se saattaa olla esim. vain parista päivästä viikkoon, kun taas edullisemmilla tavoilla, varsinkin maa- tai meriteitse tullessa, jopa muutamia kuukausia.

Yllä olevassa esimerkissä tosiaan 960 jeniä on itse postituksen hinta. Kaikki muut kulut koostuvat Japanin sisäisistä postituksista, palvelumaksuista ja muista lisäkuluista. 

Sain postitusilmoituksen seurantakoodeineen heti seuraavana päivänä toimituksen tilaamisesta, käytän yleensä lähetyksen seurantaan esim. tätä sivua: https://www.17track.net/fi koska seurantakoodi ei välttämättä näy Postin seurannassa ennen Suomeen saapumista.

Jos sinulla on käytössä OmaPosti, on hyvä mahdollisuus, että paketti on jo rekisteröitynyt sinne saapuvaksi, mutta sen pystyy lisäämään itsekin tässä vaiheessa palveluun. OmaPostia suosin siinä mielessä, että se huutelee saapuvasta paketista heti, kun sen status muuttuu ja sitä kautta tulee yleensä myös ilmoitukset tullattavasta paketista nopeammin kuin esim. kirjepostina.


Tullaus ja Postin käsittelymaksu Suomessa

Pakettisi on siis saapunut Suomen päähän? Hienoa!

Jos paketti jää tulliin saat siitä ilmoituksen tavalla tai toisella. Itselleni tuli sekä OmaPostin kautta, että tekstiviestinä tietoa, että paketti tulisi tullata.

Jo vähän ennen Suomeen saapumistakin OmaPosti ilmoitteli, että voit valtuuttaa Postin hoitamaan tullauksen puolestasi lisämaksusta. Hoidan kuitenkin aina mieluiten tullauksen itse, koska siinä säästyy enemmiltä maksuilta. Eikä tullaus ole vaikeaa, se on itseasiassa helpottunut vuosien aikana huomattavasti.

Tarvittaessa Tulliin kannattaa mielellään jopa ottaa yhteyttä vaikka soittamalla, jos et ole ihan varma esim. tullinimikkeestä. On tärkeää, että tiedot ovat oikein.



Huomaat viimeistään paketin seurantaa tarkkailemalla näkyykö siellä teksti: "Tee tullaus ja maksa Postin käsittelymaksu 20 päivän kuluessa saapumisesta." 

Kun paketti on Suomen puolella, voit edetä Postin käsittelymaksun ja tullauksen kanssa. Postin käsittelymaksu on tullut viime vuosien aikana käyttöön eli se on uusi, mutta tosi tärkeä askel. Ilman sitä pakettisi ei liiku tullista eteenpäin.



Tämä näkymä aukeaa, kun suunnistat tähän osoitteeseen:

Käsittelymaksu menee helposti, joten käyn sen läpi ensin. Ei ole väliä missä järjestyksessä hoidat maksut, kunhan teet ne annettuun määräaikaan mennessä.

Klikkaamalla "Maksa käsittelymaksu" sinut ohjataan sivulle, johon täytät vain paketin seurantakoodin ja sitten voit maksaa tuon kyseisen 2,90€.



Seuraava vaihe on sitten itse paketin tullaus. Voit mennä joko yllä mainitun linkin kautta tai Tullin sivujen kautta kohdasta Henkilöasiakkaan tuontitullaus.



Tullaus aloitetaan valitsemalla, mitä haluat tullata ja laittamalla saapumis- tai lähetystunnus paketille. 



Tullausta varten sinulla on hyvä olla lisäksi välityspalvelun sivu auki, josta näet koko viimeisen tilauksen hintoineen. Voit esimerkiksi napata lähetetyn paketin kuitin nuolen osoittamasta kohdasta, mutta itselleni helpoin tapa on ollut pitää vain sivua auki.


Seuraavaksi tulli kyselee lähetyksen tietoja, saapumispäivän, saapumismaan ja sen sellaiset. Lähetyksen arvo ilman kuljetuskuluja on käytännössä Charge 1 eli pelkkien tuotteiden hinta yhteen laskettuna ilman palvelumaksuja tai postikuluja.




Rajoitusten alaisia tai etukäteen Suomen arvonlisäveron maksettuja tuotteita minulla ei ole lähetyksessä. Lähetyksen kuljetuskulut ja Postin käsittelymaksu kysytään myös, vaikka jälkimmäinen maksetaankin Postin sivuilta. On hyvä myös ruksia, että löytyy tilausvahvistus, kuitti, lasku tai muu asiakirja tarvittaessa, mutta harvemmin sitä kysellään.


Tavaran tiedot on seuraava kohta, eli tähän listataan yksitellen ostamasi kohde kerrallaan mitä paketista löytyy ja millä hinnalla. Sivusto osaa etsiä hakusanoista sopivan kategorian, esimerkiksi keräilykortit löytyvät painotuotteet -nimikkeellä. 



Tässä on lopullinen tullauskorini eli eritelty lista paketin sisällöstä hintoineen. Esimerkiksi alla olevat tuotteet ovat seuraavasti listalla:


Growlithe -figuuri = Lelut ja pienoismallit, 500 jeniä
Vohvelitarrat = Painotuotteet, 2200 jeniä
Gin-pinssi = Korut, metallia, muovia jne., 12 800 jeniä



Tämän jälkeen sivusto laskee sinulle paljonko sinulla on maksettavaa. Tässä tapauksessa minulle tuli lisämaksuja siis koko setistä 47,84€, jotka koostuvat arvonlisäverosta.

Tämän jälkeen tullaussivusto kysyy tietosi ja ohjaa sinut maksamaan. Tulli antaa sinulle hieman maksuaikaa, esimerkiksi omassa tapauksessani hoidin tullauksen 18.8. ja maksun eräpäivä oli 30.8. eli halutessani olisin voinut palata myöhemmin maksamaan summan. Tuotteet eivät kuitenkaan lähde tullista eteenpäin ennen kuin maksu on suoritettu.



Nyt tulli ilmoittaa postille, että lähetys on tullattu ja Posti toimittaa lähetyksen sinulle eteenpäin. Maksuista ja tullauksesta tulee myös merkintä paketin seurantaan.


Tämän jälkeen jäämme vain odottelemaan, että Posti tuo paketin!



Tässä vielä tiivistelmä halukkaille siitä, kuinka kauan tämän tilauksen kanssa meni kaiken kaikkiaan. Tähän ei kuitenkaan kannata vertailla omia pakettejaan liikaa, koska tämä tilaus on edennyt kaiken kaikkiaan tosi jouhevasti jopa omiin kokemuksiini verraten. Joskus toimituksissa voi olla viivästyksiä syystä tai toisesta.


Tilauksen aikataulut:
3.8. - 9.8. Tuotteiden tilaaminen FromJapanista ja huutojen päättyminen
16.8. Kaikki tuotteet ovat saapuneet FromJapanin varastoon ja niille on tilattu toimitus Suomeen
16.8. Paketti on postitettu Japanista
18.8. Paketti on saapunut Suomeen ja siitä on tullut tullausvaatimus
18.8. Paketti on tullattu ja siitä on maksettu käsittelymaksut
20.8. Paketti saapui viimein Postin noutopisteeseen~


8 kommenttia:

  1. Kiitos paljon tästä blogiteksistä! =)

    Kysymys: Jos tilaa vaikka useamman figuurin niin pitääkö joka ikinen figuuri hintoineen listata tullille erikseen? Eikö voi siis vain yhden kerran valita "lelut ja pienoismallit" ja sitten laittaa summaksi kaikkien figuurien yhteissummaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Sääntönä kai on, että jokainen tuote pitäisi tullata erikseen ja jos haluaa pelata varman päälle, niin kannattaa tehdä. Jos ei ole ihan varma, kannattaa mieluummin ottaa yhteyttä Tulliin ja varmistaa asia etukäteen.

      Olen kyllä tehnyt niin, että jos olen ostanut esim. yhden pienen figuuripaketin (kaikki samaa tuotetta), olen tullannut sen yhtenä tuotteena siihen hintaan, jonka olen paketista maksanut, koska määrät on niin pieniä.. Jos kyseessä olisi paketti, jossa on eri tuotteita, tullaisin ne erikseen ja jakaisin summan tuotteiden määrällä.

      Käytännössä menen aina kuitin mukaisesti ostettu kohde x hintaan.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Vielä tuli mielee sellanen kysymys että ilmotetaanko tullille aina lähetyksen tietoihin myyjäksi välityspalvelu kuten olet kuvasta päätellen tehnyt? Jos ois esim ostanut niitä Faneman tuotteita niin olisko sillonki Faneman sijaan myyjäksi pitäny ilmottaa From Japan tai muu välityspalvelu mitä nyt käyttääkään?

      Poista
    3. Haa, toinen hyvä kyssäri. Lähettäjäksi kuuluu tosiaan merkata välityspalvelu tässä tapauksessa, koska FromJapan on se taho, jonka kanssa asioin ja joka hoitaa paketin postituksen Japanista Suomeen.

      Esim. Faneman tapauksessa jouduin myös käyttämään toista välityspalvelua, niin mun kohdalla lähettäjänä tulee silloin olemaan ZenMarket. Jos taas olisi ollut mahdollista tilata suoraan Fanemasta Suomeen, silloin lähettäjänä olisi Fanema.

      Poista
  2. Hauska nähdä että tullaus tässä tulee olemaan se eniten päänvaivaa aiheuttava kohta :D Itse ainakin pähkäilen niin kovin mihin kategoriaan mikäkin asia kuuluu, mutta onneksi ei tilaukset aina jää tullin haaviin!

    En ole kuin kerran käyttänyt välitystahoa ja se oli tuo Buyee, ja ainakin sen perusteella voin myös suositella. Helppo oli seurata missä vaiheessa tuotteen hankinta oli menossa ja mistä maksut koostuivat. Tilasin tosiaan Japanin Pokemon Centeristä sen kautta. Ja tuo paketin matka Japanista Suomeen oli mullakin tosi pikainen, pistää ihmettelemään miten aina omat lähetykset esim. Amerikkaan ja sieltä tänne kestää himpura sen kuukauden :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tullauksessa on nimikkeiden kanssa välillä kyllä mysteerejä :D Äidilleni kävi lähiaikoina niin, että hän tilasi tilaustyönä jonkun askarrellun jutun, mikä koostui lähinnä piipunrassista ja sitä olivat ihmetelleet virkailijan kanssa, mihin se pitäisi laittaa.

      Buyeesta on minulla myös paljon positiivisia kokemuksia! Oli helppo käyttää ja yhtä hyvin ilmoittelivat statuksista ja paketit tuli nopeasti. Tietämättömiä ovat postin tiet :D

      Poista
  3. Etsin epätoivoisesti näitä Oiva Yoikan Japanin spessuversioita. northern owl yellow, northern owl big&small ja northern owl witg foot (ilmeisesti vain viimeistä saa scope-kaupasta),ja sitäkään ei lähetetä Suomeen. Oisko jotain second hand kauppoja tai huutokauppoja, josta vois saada?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips, niitä tuli vastaan Rakutenissa, kun vähän etsiskelin. Tosiaan varmaan tuo scope kyseessä mistä mainitsit. Esim. Buyee-välityspalvelu ei löydä niitä vaikka siellä on Rakutenin tuotteita.
      https://item.rakuten.co.jp/scope/c/0000000609/

      Kokeilisin ehkä itse ensin Rakutenin omaa ulkomaan tilaajille tarkoitettua sivua, jos sitä kautta onnistuisi. Oli nimeltään Rakuten Global Express:
      https://globalexpress.rakuten.co.jp/

      Toisena vaihtoehtona mieleen tulee, jos ylempi tapa ei toimi, että muutamilla välityspalveluilla on mahdollisuus syöttää vain linkki siihen tuotteeseen, jonka haluaa ostaa. Käytin itse esimerkiksi ZenMarketia, kun ostin tuotteita, joita en saanut tilattua muuta kautta.
      https://zenmarket.jp/en/

      Poista

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.