tiistai 22. joulukuuta 2015

Askarteluvinkkejä: HAMA-helmet

HAMA-helmet lienevät yksi tunnetuimmista askartelussa käytetyistä materiaaleista. Näistä erivärisistä helmistä saa vaikka mitä aikaan, kun ne asettelee alustalle ja silittää, jolloin helmet sulautuvat toisiinsa kiinni. HAMA-helmet ovat sellaisia, jotka muistan jo omasta lapsuudestani, kuten varmasti moni muukin. Siitä huolimatta en ole koskaan omistanut saatika käyttänyt näitä tuotteita, vaikka nyt huomasinkin, että nehän ovat varsin edullisia ja varsinkin esim. BR-leluilla on usein kampanjoita, joissa saa tarjoushintaan monta pussia helmiä.

Oma inspiraationi lähti käyntiin siitä, kun törmäsin netissä upeisiin pikselitaidetta mukaileviin teoksiin. Monissa toinen toistaan upeammissa teoksissa oli otettu huomioon myös valot ja varjot tuomaan teokseen kolmiulotteisuutta. Tämä olisi vaatinut kuitenkin usean sävyisiä helmiä enkä itse tee näitä mitenkään aktiivisesti, joten en kokenut tarpeelliseksi lähteä ostamaan samasta väristä eri sävyjä vaan tein omat versioni pelkistetympinä. Netistä löytyy rutkasti malleja tälläisille pikselitöille, joten mukailin melko vapaalla kädellä Ginga-hahmoja erilaisista koira- ja pokemon-aiheisista malleista. Omaan käyttööni tulivat myös Nintendo-aiheisia malleja mm. pelikonsolista ja ohjaimesta, sekä poképallosta.

HAMA-helmiin ei kauheasti ohjeistusta tarvita. Helmet asetetaan niille tarkoitetulle alustalle ja sitten ne silitetään silitysraudalla. Itse peitin helmet aina leivinpaperilla ja silitin työni molemmilta puolilta. Omia malleja voi suunnitella myös kätevästi ruutupaperia apuna käyttäen.


4 kommenttia:

 1. Minkälaista alustaa käytit näiden tekemiseen? (Silloin, kun olin ala-asteella, niin näihin oli saatavilla vain valmiita kameleita, leijonia, kirahveja sun muita ja pienia ympyröitä ja neliöitä, mutta sellaisia, mihin mahtuisi suunnittelemaan ihan alusta asti oman kuvion ei ollut (tai ainakaan niitä ei ollut saatavilla niissä kaupoissa, joissa kävin))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin itseasiassa saman asian, kun kävin BR-leluissa etsimässä lisäalustoja, niitä oli lähinnä tiettyinä kuvioina tai tosi pieniä. Ostin itse BR-lelujen nettikaupasta ison neliö-alustan, joka ei nimestään huolimatta ollut kovinkaan iso. Tälläisille pienemmille töille ihan ok, mutta isommille niitä pitäisi kai yhdistellä toisiinsa:
   http://www.br-lelut.fi/tuoteryhmaemme/lasten-luovat-lelut-ja-askartelutarvikkeet/helmialustat/hama-helmialusta-iso-nelioe?id=897470&vid=144239

   Poista
 2. Tuo ensimmäinen on niin suloinen :) Helmillä on kiva tehdä Pokémoneita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitää kokeilla Pokémonejakin seuraavaksi :D

   Poista