torstai 13. maaliskuuta 2014

Synkät aiheet

Gingaa hyvin vähän tietäville mielikuva sarjoista saattaa helposti jäädä siihen, että kyseessä on koirasarja, jossa lässytetään ystävyydestä ja oikeudenmukaisuudesta. Sarjaan liittyy kuitenkin hyvin paljon muutakin ja pääosin sarjat ovat tunnelmaltaan hyvin synkkiä. Joukossa on rutkasti taisteluita ja paljon hahmoja kuolee sarjan aikana. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään taistelemisesta, vaan sarjoissa käsitellään myös melko brutaaleja asioita, joista päästäänkin siihen mistä tämä teksti kertoo.

Halusin kirjoittaa parista melko karustakin aiheesta, jotka ovat jääneet itselleni mieleen. Ensimmäisenä kannibalismi, joka esiintyy ehkä pienessä, mutta vaikuttavassa roolissa sekä Hopeanuolen, että Weedin yhteydessä. Kannibalismiin suhtautuminen sarjassa on siinä mielessä mielenkiintoista, että vaikka hahmoja kuolee jatkuvasti niin kannibalismi on sellainen asia, joka aiheuttaa erityisesti paheksuntaa ja vahvoja reaktioita muissa hahmoissa. Ehkä vaikuttavin kohtaus mangan puolelta on mielestäni Weedissä. Hougen ja Genba hylätään häkkiin muiden koirien kanssa ja lopulta koirat alkavat syödä toisiaan ja paikalle eksyviä ihmisiä. Kun poliisit saapuvat paikalle ja veljekset tuijottavat luurangon laihoina häkistä kaiken sotkun keskeltä tyhjä katse silmissään oli kylmät väreet aikalailla taattu.


Miten yleistä kannibalismi on koirien keskuudessa sitten oikeasti? Uteliaisuudesta aloin selvittämään asiaa ja googlettamalla löytyi aiheesta yllättävän vähän tietoa. Mieleen kuitenkin jäi uutinen siitä, että 300 kulkukoiraa oli hylätty saarelle, jossa ne viikkoja nälkää nähtyään olivat alkaneet syödä toisiaan. Pakon edessä niin eläin kuin ihminenkin voi muuttua kannibaaliksi, mutta harvemmin valinta on tietoinen, kuten joillakin ihmisillä.

Koiraa mutustelevista kogista pääsemmekin sitten toiseen aiheeseen, joka liittyy ninjakoiriin ja heidän taistelumenetelmiinsä. Igojen monet taistelumenetelmät vihollisen uhatessa olivat hyvin äärimmäisiä ja monet joutuivat uhraamaan oman henkensä tappaessaan vihollista. Tämä liittynee hyvin paljon japanilaisiin samuraihin ja bushidōon eli samuraiden elämäntapaohjeistukseen.

"Veljesi kuolee niin kuin oikean Iga-soturin pitääkin, taistele sinäkin niin kuin oikea Iga-soturi." 
 
Toisin sanoen, kun mikään muu ei auta tapetaan vastustaja keinolla millä hyvänsä. Oli se sitten piikkikuoppaan johdattaminen tai hukuttamalla vihollinen ja mahdollisesti hukkumalla itse samalla. Varsinkin kuvassa näkyvä kohtaus oli aikoinaan omasta mielestäni hyvin shokeeraava ja havahdutti siihen miten pitkälle igat olivat valmiita menemään.


Sama toistuu kuitenkin myös kogien kanssa. Ne eivät ehkä käytä hienoja tekniikoita taistellessaan, mutta siinä vaiheessa kun Akame tuikkaa talon tuleen, kogat hyppäävät tulimereen Kurojakin perässä. Itse miellän kohtauksessa viittauksen seppukuun, kunniasyistä tehtyyn itsemurhaan.

6 kommenttia:

 1. Hassua, että vaikka kumpaakin sarjaa olen seurannut alusta asti, niin vasta nyt heräsin siihen, että kannibalsimi on tosiaan molemmissa esillä :D naurattaa oikein etten aikaisemmin ole tätä yhtäläisyyttä huomannut. ajatellut vaan et jaha ne söi mökissä muut koirat ja olivat nyt katkeria. että osaa olla sokea :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä oli sama juttu, tajusin tämän vasta kun asiaa oikein aloin miettimään x) Jotenkin noissa sarjoissa kenties niin turtuu kaikkeen "pahaan" ettei tajua tälläisiä asioita.

   Poista
  2. Se on muuten jännä juttu, miten tuo kannibalismi on tuotu esille gingassa. Lapsena ainakaan minä en kauhistellut asiaa mitenkään, mutta sen sijaan jos sattui katsomaan jonkun kauhuleffan aiheesta (ei siis mitää shittyä zombiemättöä vaan oikeesti pelottavaa leffaa), niin kylmät väreet kiirsi kyllä. Johtuukohan tuo gingassa oleva kannibalismipelottomuus siitä, että sitä ei oikeastaan näytetä eikä hierota niinkään silmille paria kohtausta lukuunottamatta..

   Poista
 2. Tuosta koirien kannibalismista tuli mieleen yksi IS:n tammikuussa julkaistu uutinen,
  ""Kannibaalirottien aavelaiva" ajelehtii Atlantilla – matkalla kohti Britanniaa?" http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288645579028.html

  VastaaPoista
 3. Ehkä meitä ihmisiä ei myöskään hirveän paljoa hätkähdytä koirien harrastama kannibalismi. Eläimet ovat kuitenkin eläimiä, vaikka Gingassa mennäänkin koirien silmin ja koirat ovat hyvinkin inhimillisiä.

  Minua ei Gingassa esiintyvä kallibalismi ällötä niin paljon kuin esim joissakin kauhuleffoissa, joissa ihmiset ovat pääosassa.

  VastaaPoista
 4. Ylipäänsä pidän synkkänä aiheena sitä että koko Akakabuto-saagan ajan Daisukea ja Hopeanuolta motivoi vain kosto.

  VastaaPoista