perjantai 26. syyskuuta 2014

Mietteitä animesta

Ginga Densetsu Weed: Orion -animesta on ollut keskustelua silloin tällöin. Ollaanko sitä tekemässä ollenkaan, onko sille kiinnostusta? Mahtaako Weedin saama kritiikki vaikuttaa mahdollisiin tuleviinkin animesarjoihin vai menestyikö se oikeastaan ihan hyvin loppujen lopuksi?

Alkuperäinen kuva © Yoshihiro Takahashi

Olen alkanut arvostaa jo olemassaolevien animesarjojen huonojakin ominaisuuksia siinä mielessä, että tiedän mistä asioista itse nautin kaikista eniten katsojana ja missä voisi olla parantamisen varaa tulevaisuudessa, jos uusia lähdetään tekemään. Ehkä kenties hieman hassua, mutta ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä minulla ei ole suinkaan animen laatu vaan se miten se seuraa alkuperäistä tarinaa. Sekä Hopeanuolessa että Weedissä oli pientä säätöä, jota tulee lähestulkoon aina niin animen kuin elokuvienkin kanssa - kaikkea ei voi yksinkertaisesti saada mukaan, jotain on pakko jättää pois. Hopeanuolessa se oli lähinnä susiosa ja pienet yksityiskohdat, mutta Weedissä mentiin rutkasti pidemmälle, sillä se jätettiin sarjan puoliväliin ja alkuperäistä tarinaa muokattiin toisinaan jopa radikaalisti.


Alkuperäinen kuva © Yoshihiro Takahashi

Piirtotyyli ja laatu ovat tärkeitä toki, mutta ne eivät ole omalla listallani korkeimpana. Laatuun vaikuttaa moni asia: budjetti, aika ja eri ihmiset piirtämässä, noin muutamia mainitakseni. Tarkemmin ajateltuna huonokaan laatu ei pistä silmään niin paljon kuin rajusti sarjan aikana vaihteleva piirtotyyli. Itse pidän siitä, että laatu on suhteellisen tasaista alusta loppuun. Vaikka olenkin blogissani esitellyt usein löytämiäni derp-kuvia niin tahdon kuitenkin sanoa, että niin kauan kuin ne eivät hyppää silmiin sarjaa katsoessa niin ne eivät ole koskaan minua haitanneet ja "parhaimmissakin" animaatioelokuvissa on niitä.


Yksi asia, jota itse Takahashikin on kritisoinut molemmissa animeissa on se, että niiden tyyli ei muistuta hänen omaansa. Vaikka Weedissä onkin omat ongelmansa niin omasta mielestäni se oli ottanut siinä mielessä ison askeleen, että tyyli oli jo selkeästi Gingamaisempi ja ulkonäöt vastaavat huomattavasti enemmän sitä, miltä hahmojen kuuluisikin näyttää. Tästä herääkin mielenkiinto sitä kohtaan miten hienolta voisi näyttää anime, joka vastaisi tyyliltään ja laadultaan enemmän Takahashin tyyliä. Olen kuitenkin itse hyvin avoin sen suhteen, että olisi aiheeseen liittyvä anime laadultaan millainen tahansa niin katsoisin sen varmasti ja hankkisin omaksi ennemmin tai myöhemmin. Isoin munaus olisi omasta mielestäni tehdä sellainen sarja joka vastaisi tasoltaan useimpien nykyisten piirettyjen tasoa eli 3D-animaatio, joka on tehty vähän sinnepäin.

Alkuperäinen kuva © Yoshihiro Takahashi

Olen kuitenkin vähän huolissani siitä, saavatko Takahashin nykyiset sarjat enää siinä mielessä huomiota, että niistä kannattaisi tehdä animea. Siitä lähtien, kun sain kuulla Orionista, minulla ei ole varsinaisesti koskaan ollut mielenkiintoa ks. sarjaa kohtaan. Minulle se on vain jatko-osan jatko-osa, jossa ei ole enää samanlaista koukuttavuutta, kuin edeltävissä sarjoissa. En ole koskaan kokenut Orionin tarjoavan mitään kauhean uutta ja ennen näkemätöntä, joka vetäisi jalat alta hetkessä. Tämä on harmi kuitenkin sinänsä, sillä Orion vaikuttaisi hahmona todella lupaavalta olemalla luonteeltaan hyvin erilainen kuin edeltävät päähenkilöt. Saamani käsityksen mukaan Orion ei ole Japanissakaan mitenkään ihan hirveän suosittu (voin kyllä olla väärässäkin). Takahashin tuotantoa oli kuitenkin esillä Anime Japan2014-tapahtumassa ja tarkoituksena oli ilmeisimmin herättää kiinnostusta sarjan animointia kohtaan.

Sittemmin ilmoitettiin kuitenkin ainakin ensimmäisen saagan loppumisesta ja olettaisin, että se on jäämässä ehkä pidemmällekin tauolle Ginga Densetsu Akamen tieltä. GDA vaikuttaisi kuitenkin sarjana innostavalta, sillä se palaa ajassa reilusti taaksepäin ja toivon mukaan kertoo myös GNG:n aikaisesta hahmoista. Siitä huolimatta se on oma itsenäinen sarjansa, johon on helppoa päästä mukaan toisin kuin Orionia ajatellen pitäisi olla tutustunut melkolailla ensin sitä edeltävään kahteen sarjaan.

5 kommenttia:

  1. "toisin kuin Orionia ajatellen pitäisi olla tutustunut melkolailla ensin sitä edeltävään kolmeen sarjaan."

    Tarkoitat ehkä sitä edeltävään kahteen sarjaan? Koska Orionia edeltää GNG ja GDW ja GDW:O on itse se kolmas sarja. Rikiä tuskin kannattaa sarjaksi laskea, se kun on vain yhden pokkarin mittainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin vähän vaikeuksissa sen suhteen, että pistänkö kaksi vai kolme, kun Riki kuitenkin on GNG:tä edeltävä osa, mutta vain yhden kirjan mittainen. Korjaan tuon, kiitos.

      Poista
  2. Tykkään noista muokkauksista tosi paljon! Aloin melkeinpä haaveilemaan gingaa animena Takahashin piirtämänä.. :D

    Riki vissiin lasketaan ns. extra sarjaksi, joten sitä ei periaatteessa kaiketi voida laskea ihan samaan syssyyn GNG:n, GDW:n ja Orionin kanssa. Mutta tuokin on vähän makukysymys ja itsekin toisinaan miellän GDR:n noiden kaikkien "edeltäjäksi" ja omaksi sarjakseen, vaikka se onkin julkaistu GNG:tä myöhemmin.

    VastaaPoista
  3. se vaan on että kun oon ite nähny pelkät animet ja weedistä pääsy vain toiseen lukuun en mangasta paljoa tiedä mutta anime poikkea weedissä ainakin tarinasta harmillisen paljon ja ei animessa ihan alkuperäistä ja kaikkea tietoa saa koskaan

    VastaaPoista
  4. niimpä lisään vielä että olisi kiva lukea nämä mangat mutta manga reader sivustokaan ei ole mitenkään maailman paras... ja tällä hetkellä en voi mangaa ostaakkaan mistään

    VastaaPoista

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.