tiistai 6. elokuuta 2013

Miksi se manga on aina myöhässä?!

Ehei, tämä ei ole rage-postaus.

Tämä tuntuu vain olevan yksi asia, jota olen päässyt seuraamaan jo pitkän aikaa ja ohimennen tuli mieleeni, että voisin ottaa tähän asiaan kantaa ja valottaa sitä mikä ei ehkä kaikille ole selvää.

Oletetaan, että olet säästänyt rahaa, laittanut päivämäärän ylös kalenteriin. Päiväsi piristys on päästä kauppaan ostamaan uusin Weed-manga. Mutta sitä ei olekaan hyllyssä luvattuna julkaisupäivänä, harmittaa.

Sitten otat kännykän tai tietokoneen hiiren kauniiseen käteesi ja menet huokailemaan muiden kanssa, kun mangaa ei näy kaupoissa. Ei tänään eikä huomennakaan. Eikä ole edes ensimmäinen kerta!

Kuitenkin, muistakaa tämä:

- Meille on suotu oikeus saada kyseinen sarja suomeksi ja jopa kansikuvien taustaan tuli hiljattain muutos.

- Kustantamo julkaisee useaa eri sarjaa, Weed ja Hopeanuoli eivät ole olleet ainoat.

Otin oikeuden vilkaista Tokio.fi:n sivulta arvion siitä mitä suomimangaa Sangatsu Manga / Punainen jättiläinen arviolta julkaisee/on julkaissut pelkästään vuonna 2013:

Aina yhdessä
Doubt
Dragon Ball
Eläimiä kerrakseen
Etsiväkoira Sherdock
Finlandia
Gon
Hamtaro ja ystävät
Kijitoraneko no Koume-san
Maaginen suklaapuoti
Magic Knight Rayearth
Navi Luna
Nekomajin
Puheenjohtaja ja kissanpentu
Romeo x Julia
Shin Gaiden: Sankaritarinoita
Viidakon valtias
Weed
Yhdessä kotiin
One Piece 
Naruto
Bleach
Kuroshitsuji

Eli siis laskujeni mukaan 23 sarjaa (joista osa kenties on ollut lyhempiä) ja tämäkään ei ole mikään pyhä totuus vaan pelkkä arvio, jonka katsoin silmämääräisesti.

Sen lisäksi, että useamman sarjan kanssa on taatusti kiirettä, eteen voi myös tulla seuraavia hidasteita:

- Painaminen
Ei tapahdu hetkessä, varsinkin kun kappaleita on satoja? Tuhansia? Ja kaiken pitää näyttää oikealta.

- Kiirettä pitää
Kuten saattoi huomata esimerkiksi Shin Gaideneissa, muutamissa Weed-mangoissa sekä Rikissä mangasta voi jäädä jopa puhekuplia kääntämättä. Jopa yksi manga unohtui lähteä painoon. Ihmiset tekevät puolestaan virheitä ja niitä virheitä voi tulla vaikka olisi ollut alalla vuosia. Olin itse työssäoppimassa lehtien parissa puolisentoista kuukautta ja sinä aikana oppi jo paljon: aina voi tulla jotakin vastaan. Vaikka lehdet ja manga-sarjakuvat eivät olekaan ehkä täysin verrattavissa niin perusidea on sama - elektroniikka voi pettää, samaa työtä hoitaa yleensä useampi kuin yksi henkilö ja tällöin voi tulla ongelmia. AINA on kiire vaikkei tekisi mitään muuta kuin töitä.

Myös erilaiset conit ja tapahtumat varsinkin kesällä pitävät varmasti myös kiireellisenä.

- Mangan ilmestyminen eri kaupunkeihin
Se vaihtelee. Pienempiin kaupunkeihin voi kestää pidempään kuin isoihin. Lisäksi on täysin kauppakohtaista milloin he kirjat laittavat hyllyynsä ja saavat ne varastoon. Näin siis, kunnes joku keksii laitteen, jolla kaikki voi teleportata muihin paikkoihin, niin että ne ovat siellä tismalleen samaan aikaan.

Lisää toimituksen arjesta ja vastaavasta löytyy esimerkiksi Sangatsu Mangan blogista.

9 kommenttia:

 1. Tätä voivottelua ja harmittelua mangojen myöhästymisestä näkee ja paljon, jos yhtään pyörii ginga sivuilla tai foorumeilla. :d
  Onhan se juu harmi, mutta tähän postaukseen oli kyllä hyvin tiivistetty asiahaaroja joiden luulisi olevan ymmärrettävissä.
  Hieno kannanotto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on.
   Kiitos paljon o/ Tottapuhuen pelkäsin, että tästä tekstistä tulee negatiivista palautetta paljon :'D

   Poista
 2. Muo ei haittaa jos on pari päivää myöhässä, se kuuluu asiaan. Mutta jos on pari viikkoa myöhässä, niin joku ilmoitus asiata voisi olla hyvä. Että ei tarvitsisi ihmetellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, minustakin ilmoitus olisi paikallaan, jos myöhästyy tuntuvasti. Asia tulisi kuitenkin kaikkien tietoon sitten nopeasti.

   Poista
 3. 22. osa ilmestyy 21.8 pv ja 23. osa 13.9 Kaksoissolan foorumin mukaan.

  Lisäksi johonkin loppuvuoden numeroon aiotaan tehdä extrana joko juliste tai kirjainmerkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hm? Mistähän olet tuon lukenut? Koska ainakin Tokio.fi:n mukaan ja ilmeisesti monen muunkin käsityksen mukaan mangan olisi pitänyt ilmestyä 2.8.

   Tosin itsehän en Weediä enää kerää, joten tämä asia ei minua sinällään liikuta, halusin vain ottaa kantaa ihan yleisesti. Mitä 21. osan takakannessa lukee ilmestymispäiväksi?

   Poista
  2. Haa, nyt minäkin tuon löysin sieltä.

   Poista
 4. Tuosta listaltasi toki puuttuvat vielä ne pitkät sarjat, jotka ovat ilmestyneet jo vuosien ajan tai alkoivat viime vuonna: Weed, One Piece, Naruto, Bleach, Kuroshitsuji...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä totta, etsin vain sellaisia nopsasti, joissa luki 2013, joten ne jotka jatkuvat edelleen jäivät huomioimatta.

   Lisäsin nyt ainakin nuo mainitsemasi listaan, Weed siellä jo olikin.

   Poista