tiistai 13. huhtikuuta 2021

PurePlasticin suunnittelutiimi, mikä se on?

"Voisitko kertoa millaista on olla mukana Pureplasticin suunniteluporukassa, millaista homma on? Paljonko tiimissä on porukkaa? Miten pidätte yhteyttä? Saatteko jotain palkkaa? Miten tiimiin voi päästä mukaan? Olisi kiva tietää edes jotain taustoja jos vain voit kertoa, Pureplastic tuntuu jotenkin aika mystiseltä, hirveästi siitä ei ole kerrottu ja sen oma blogikin taitaa olla jo kuopattu. Ihan jos saisi vastauksia tähän kommentteihin tai jopa oman blogipostauksen? :)"

 

Hei, olen Dee, tai virallisesti minua kutsutaan Antuksi. Se oli aikaisemmin käyttäjänimeni, mutta nykyään oikea nimeni eikä ole siis ihme, jos minut tunnistaa helpoiten sillä. Olen 28-vuotias ja asun Helsingissä.

Olen ollut fandomissa mukana siitä lähtien, kun Hopeanuolta alettiin suomentamaan vuonna 2010. Sitä ennen en oikeastaan ollut mikään intohimoinen fani vaan kokemukseni pohjautui enemmänkin ala-asteikäisenä näkemääni neljään VHS-kasettiin ja nostalgiseen suomidubbiin. Hopeanuolella oli iso vaikutus siihen, että aloin pitämään animesta ja mangasta sekä piirtämään koiria. Tulin fandomiin mukaan ehkä suurimmaksi osaksi Kaksoissolan foorumin kautta, joka on nykyään melkolailla kuollut, mutta aikanaan oli aivan super aktiivinen.

Aloin pitämään blogia ja keräilemään oheistuotteita vuoden 2012 aikoihin, menin enemmän sosiaaliseen mediaan ja sain kontakteja, tutustuin muihin keräilijöihin ja faneihin. Olin jonkin aikaa yhdistyksessä, mutta isoimmiten olen kai jäänyt mieleen näissä piireissä blogini, keräilyn ja fanitaiteeni kautta? Siinä määrin, että jossakin ekoista Gingaconeista minut tunnistettiin blogini nimellä eikä omallani.

Sellainen on kai aikalailla minun tarinani? Ajauduin näihin piireihin ja PurePlasticin suunnittelutiimiin aikalailla ohimennen kaiken muun ohessa. Useampi tiimissä oleva on minulle entuudestaan tuttu suomalaisen fandomin kautta. Minua pyydettiin mukaan tähän tiimiin vuonna 2017, viime vuodet olen ollut aktiivisemmin mukana.

 


Millaista homma on?
Meillä kaikilla on aikalailla omat tehtävämme, jokainen käyttää taitojaan mahdollisuuksien mukaan. Joiltakin saamme apua materiaalien kanssa, jotkut auttelevat kuvanmuokkausten ja painoaineistojen kanssa, jotkut antavat kommentteja ja ehdotuksia - tai jälkimmäinen olisi oikeastaan aikalailla suotavaa niin monelle kuin mahdollista!

Hoidan itse tiimissä kuvienkäsittelyä, painoaineistoja sekä kommentoin juttuja. Saatan joskus pyöräyttää jotain mainoksia, kuten TFW-kampanjassa, sekä väsäsin myös aikaisemman tuotekyselyn. 

Pääideat tulevat yleensä Helenalta, hän päättää aikalailla mitä tehdään ja miten. Hänellä on viimeinen sana asioissa tiimin päänä, mutta hän antaa paljon painoarvoa myös muiden ideoille, toteutukselle ja ehdotuksille. Ehdotuksia käydään läpi silloin tällöin, erityisesti esim. kyselyn ohessa selvitettiin, millaisista asioista ihmiset ovat kiinnostuneita. Jotkut asiat menevät melkein heittämällä läpi ja jotkut vaativat enemmän hinkkaamista, kommentteja ja sitten taas vähän lisää hinkkausta ja kommentteja. Esimerkiksi pehmot ovat käyneet läpi useamman kommenttikierroksen, joissa on saatettu muuttaa pieniäkin asioita. Saamme nähdä tässä hommassa mukavasti testiversioita ja prototyyppejä ennen kuin lopulliset tuotteet ovat ulkona. Matka testeistä ja ehdotuksista valmiiksi tuotteeksi vie helposti vuoden ellei enemmänkin.

Pienimmillään hommani on ollut kommentoida jonkun muun tekemää tuotetta tai lisätä tekijänoikeustekstiä johonkin tuotteeseen ja suurimmillaan olen ollut vastuussa kokonaisesta projektista ja sen toteutuksesta. Tällöin työnkuvaan on kuulunut mm. kuvien rajaamista, värittämistä, korjaamista, jatkamista, taustojen poistoa tai lisäämistä, oikeaan kokoon tai väriprofiiliin muuttamista, sekä toisinaan mockupien eli eräänlaisten "miltä valmis tuote näyttäisi" kuvien tekoa.

Paljonko tiimissä on porukkaa ja miten pidätte yhteyttä?
Meillä oli aikaisemmin Facebook-ryhmä, mutta nykyään pidämme päämajaamme Discordin mystisessä maailmassa. Siellä meitä on alle 10, mutta ehkä meitä on muualla lisää? Kukaan ei tiedä. Olemme piilossa kivien ja kantojen alla.

Ryhmän aktiivisuus vaihtelee, silloin kun on paljon töitä työn alla ja kaivataan kommentteja, saattaa aktiivisuus olla ihan päivittäistä, mutta välillä on hiljaisempaa.

Saatteko jotain palkkaa?
Riippuu ilmeisesti vähän asiasta. Oma "palkkani" koostuu lähinnä siitä, että saan tuotteista tekijänkappaleet oman aktiivisuuteni mukaan. Teen tätä itse enemmänkin kokemuksen vuoksi. On palkitsevaa, kun pääsee mukaan vaikuttamaan ja tekemään fanittamansa sarjan tuotteita. Pääsääntöisesti sanoisin tämän olevan vapaaehtoistyötä.

Miten tiimiin voi päästä mukaan?
PurePlasticilla on suunnitelmissa ottaa hakemuksia vastaan tulevaisuudessa, asiasta kannattaa seurata PP:n virallisia someja, kun se tulee ajankohtaiseksi.

Valintaperusteisiin lukeutuu mm. aktiivisuus, sarjatuntemus, materiaalien hankkimistaidot (esim. harvinaisten mangojen omistaminen ja skannaus) ja luotettavuus/luottamustehtävät. 

Jos taas suunnitteilla on esim. oman fanartin saaminen käyttöön, siihen voivat vaikuttaa aktiivisuus, tunnettavuus, tyyli ja omat tuotteet. (Esim. Negatiivisena vaikuttaa, jos taiteilija tekee paljon tuotteita omalla kuvituksellaan muutenkin myyntiin, koska on siinä riski, että taiteilijan muita töitä sekoitetaan aitoihin oheistuotteisiin).

8 kommenttia:

 1. Millä perusteella valitset(te) esim. juuri nuo magneettikuvat? Magneettisarjassa on hyvin sekalaisesti ryhmäkuva, selkeästi digitaalisesti jälkeenpäin väritetty hahmo, ja sitten mielestäni epäedustava kuva GB:stä, jossa hänellä on säikähtänyt ilme. Kiva, kun tekoprosessista viimein kerrotaan jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden valintaperusteet vaihtelevat. Toisinaan kuvat on valmiiksi valittuja, kun ne tulevat työn alle, joskus taas heitellään ehdotuksia tiimin kesken ihan vain äänestystekniikalla ja pyritään käyttämään esimerkiksi sellaisia kuvia, joita ei ole käytetty liikaa muissa oheistuotteissa jo valmiiksi.

   Toiseksi valintaperusteeksi voisi kaiketi sanoa materiaalit, mitä parempia ja isompia aineistoja löytyy, sitä laadukkaampaa jälki on. Esimerkiksi mangojen kansikuvissa ja selkämyksissä voi olla liian pieniä ja heikkolaatuisia kuvia. Ja esimerkiksi Johnin kohdalla, joistakin hahmoista on todella huonosti saatavilla värikuvia niistä lähteistä, mistä niitä saadaan ja voidaan käyttää. Toivottavasti tämä selventää hieman valintaprosessia!

   Poista
  2. Minusta se on iloinen kuva GB:stä ^_^

   Poista
  3. Minä olen samaa mieltä kuin Nara että GB näyttää magneetissa jotenkin säikähtäneeltä. Olen itsekin kummastellut kyseistä kuvavalintaa.

   Poista
  4. Minunkin on vaikea nähdä sitä säikähtäneenä, mutta toisaalta se johtuu varmaan takahashin tyylistä piirtää joillekin hahmoille pienemmät "värikalvot" silmiin tai miksi sitä voisikaan kutsua. Kun pennuille hän piirtää ne yleensä paljon isommiksi, mutta esim. GB:llä ne ovat luonnostaan pienet, kuten joillakin muillakin hahmoilla. Toki nämä on niin katsojasta kiinni ^^

   Poista
  5. Ehkä säikähtänyt ei ole ihan täysin sopiva termi kuvaamaan GB:n ilmettä, mutta jotenkin GB on vähän hölmistyneen oloinen, ihan kuin olisi yllättäen nähnyt jotain. Mutta se on totta että on ihan katsojasta kiinni miten näkee ja tulkitsee.

   Poista
 2. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä!

  VastaaPoista