tiistai 13. tammikuuta 2015

Nopea kuvankäsittely

Aihetta hipoen olen jo pitkään miettinyt tekeväni tekstin, jossa opastan kiinnostuneita hyvin nopeaan ja kätevään kuvankäsittelyyn, jonka teen nykyään melkein poikkeuksetta omille kuvilleni niin blogissa kuin muuallakin. Käyttämäni tapa on nopea ja yksinkertainen, joten voisin uskoa, että se onnistuu helposti myös vähän kokemattomammaltakin henkilöltä. 

Tekniikkaa pystyy soveltamaan aina esimerkkinä toimivasta valokuvasta myös manga- ja animekuviin, mutta saatan palata siihen myös itse myöhemmin.


Tässä on alkuperäinen ottamani kuva, käytän kuvatessani aina suhteellisen halpaa digikameraa. En harrasta valokuvaamista ja mitä olen ammattimaisempia laitteita joskus päässyt kouluaikoina kokeilemaan niin olen siinä myös surkea... Järjestelmäkameroissa on niin paljon asetuksia ja lisäosia etten millään tajua niistä yhtään mitään ja jätän sen mielelläni niille, jotka osaavat homman. Joten kuten huomaatte, ei tarvitse olla hääppöiset tarvikkeet saadakseen kuitenkin ihan näyttäviäkin kuvia. Kuvankäsittely hoitaa suurimman osan.

Hoidan myöskin käsittelyn niinkin epäammattimaisella ilmaisohjelmalla kuin GIMP. Oikeastaan kyseinen ohjelma on ihan näppärä, kun osaa hyödyntää sen eri ominaisuuksia.



Sekä "Käyrät", että "Säätöarvot" sopivat tähän tarkoitukseen, itse olen tykästynyt säätöarvojen muokkaamiseen näin loppujen lopuksi kokeiltuani molempia.


Hyvin monissa tilanteissa olen kokenut säätöarvojen automaattisen säädön käteväksi ja useasti en ole mitään muuta tarvinnutkaan. Toisinaan sillä ei kuitenkaan saa aikaiseksi haluttua lopputulosta vaan se pitää hakea nappulan vieressä olevilla ääripäillä.


Tässä tapauksessa valkoisen ääripään etsiminen osoittautuu parhaaksi tapaukseksi. Halutessaan voi myös etsiä tumman ääripään, mutta koska kuvani oli itsessäänkin hyvin tumma en kokenut sitä tarpeelliseksi tällä kertaa. Valkoisen ääripään etsiminen on helppoa: klikkaa kerran kuvassa näkyvää painiketta ja etsi sitten kohta, joka näyttää vaaleimmalta. Kohtaa saattaa joutua vähän hakemaan, katso itse mikä näyttää silmääsi parhaimmalta.


Kun olin tyytyväinen kuvan valoisuuteen ja värit eivät heitä halusin kuitenkin etteivät tummat kohdat mene niin tukkoon ettei yksityiskohtia erota. Kuvassa punaisella alueella rajattua kohtaa siirtämällä sain vain haluttua osaa vaalennettua ilman, että se vaikuttaa kaikkeen. Huomaa että kokeilemalla oppii parhaiten.

Lopuksi vielä molemmat kuvat vertailun vuoksi:

2 kommenttia:

  1. GIMP tietääkseni täytyy ladata tietokoneelle?
    Tässä vielä vinkki vitonen että sitten on myös selaimessa toimiva picmonkey :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, niin täytyy. Ahaa, tuollaisesta en ole kuullutkaan. Tottahan toki netistä löytyy erilaisia sivuja, joissa voi muokata kuvia, mutta itseltäni kun Gimp löytyy myös piirtämisen takia niin se menee kätevästi siinä sivussa. :)

      Poista

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.