sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kysymyksiä keräilystä

Kysymyksiä, joihin olen törmännyt keräilyn ohella ja jotka ajattelin pistää yhdeksi kokonaiseksi paketiksi kiinnostuneille. Korostaisin kuitenkin, että keräilijät ovat hyvin erilaisia ja vastaan asioihin vain omalta kannaltani. Annoin myös muille mahdollisuuden esittää lisää kysymyksiä tätä tekstiä varten ja näitä saa esittää myös kommentteihin.
_______________________________________________________


Mistä sait tuotteen X?

Voisin vaikka vakuuttaa, että tämä on yksi useimmin esitetyistä kysymyksistä. Olen varmasti esittänyt sen itsekin monta kertaa. Tuotteen alkuperä kiinnostaa ja usein etsitään uusia vaihtoehtoja tuotteiden ostamiselle. Riippuu aika paljon keräilijästä haluaako hän paljastaa "salaiset ostopaikkansa" vai pitää ne omana tietonaan ettei muita tule osingoille. 

Olen listannut kaikki yleisimmin käyttämäni paikat Vinkkejä -sivulle.
Lisäksi olen ostanut myös muilta keräilijöiltä.

Paljonko tuote X maksoi?

Eri tuotteita on mukavaa vertailla muiden kanssa. Välillä on pakko ihailla miten hyviä löytöjä ihmiset ovat tehneet ja miten mielenkiintoista on paljonko joku esine makoi esimerkiksi 5-10 vuotta sitten? Onko hinnoissa eroja maasta riippuen? Hinnan kertominen ei ole itselleni ollut koskaan ongelma, jos joku hyötyy siitä tiedosta niin, että osaa arvioida esimerkiksi vastaavan tuotteen keräilyarvon nykyään niin antaa palaa. Hintaan vaikuttaa hyvin moni eri asia: jos tuotteet ovat hyvin vanhoja ja vaikeasti saatavia (niitä ei ole ehkä säästetty vuosien saatossa) tuotteista tulee helposti harvinaisia, joka vaikuttaa arvoon. Kuitenkin uusikin tuote voi olla harvinainen, jos niitä valmistetaan huomattavan vähän esimerkiksi johonkin erikoistilaisuuteen tai jos niitä valmistava yritys menee konkurssiin, kuten kävi pehmojen (sen lisäksi, että suurin osa niistä oli arpajaispalkintoja) ja englanninkielisen Weed-mangan kanssa. Se mitä joku on joskus jostakin tuotteesta maksanut ei myöskään pidä välttämättä enää paikkaansa, sillä joidenkin tuotteiden kohdalla niiden arvo nousee vuosien mittaan. 

Miten sulla on varaa ostaa noita?

Kysymys, johon törmää yllättävän usein. Ei, kaikki keräilijät eivät kylve rahassa. Mainittakoon, että olen itse töissä tällä hetkellä, tienaan omat rahani. Käytän rahojani maltillisesti, olen realistinen, sillä pärjää yllättävän pitkälle. En ole läheskään koko ajan ostamassa jotakin, minulle on vuosien aikana tullut tietyt tavoitteet ja asetan itselleni rajat sen suhteen paljonko raaskin maksaa esineestä X. Se mihin käytän varani ei ole muilta pois eikä kuulu muille, en itsekään tuomitse muita siitä. 

Myytkö/Vaihdatko tuotteen X?

Useimmiten, jos haluan luopua tuotteesta olen ilmoittanut siitä jossakin tai se on jo myynnissä. 

Voitko toimia välikätenä?

Vieraita en yleensä lähde auttamaan, koska en voi olla varma siitä, että kaikki menee sujuvasti.

Mistä innostuksesi keräilyä kohtaan lähti?


Todennäköisesti siitä, kun törmäsin ensimmäistä kertaa siihen, että sarjasta on tehty oheistuotteita. Ennen tätä olin napannut muutaman satunnaisen pokkarin, sillä Hopeanuolta suomennettiin juuri noihin aikoihin. Meikähän tosiaan kuuluu siihen kastiin, joka tutustui sarjaan lapsena ja havahtui sitten uudestaan fanittamiseen, kun tuli ilmi, että sitä alettiin suomentamaan. Aluksi minulla ei ollut mitään päämäärää, törmäsin Urumin nettikauppaan (tällöin Urumilla oli vielä liikekin Kuopiossa) ja hamusin sieltä heti mukaani pari figuuria. Vähitellen niitä alkoi kertyä, ensimmäiset oheistuotteet johon täysin rakastuin olivat GNG-figuurit. Sitten tuli kokoajan lisää tietoa, että on tälläisiäkin ja tälläisiäkin. Voitte vain kuvitella mikä taivas oli löytää keräilijöiden kokoelmakuvia ja bongata millaisia oheistuotteita on tehty! Tavaraa vain kerääntyi, mietin oikeastaan jossain vaiheessa, että missä kulkee se raja, jolloin voin alkaa kutsua itseäni keräilijäksi.

Mitä keräily harrastuksena ns. antaa sinulle?

Keräily on harrastuksena on tarjonnut minulle paljon tietoa erilaisista oheistuotteista. Luonnollisesti, koska sarja on sellainen, jota olen rakastanut ihan lapsesta asti, se vain lisää kiinnostusta entisestään. Ehkä jännittävyyttä lisää se, että varsinkin GNG:n saralla on paljon tuntemattomia tuotteita, joita saattaa yhtäkkiä pompata jostakin eikä niiden alkuperästä ole jäänyt paljon mitään tietoa (esim. metalliset Gin-pinssit, joita on pyörinyt tässä huutokaupoissa lähiaikoina). Alkuun ostelin aikalailla kaikkea sekalaisesti, halusin nähdä luonnossa miltä tuotteet näyttävät ja kaiketi etsin vähän omaa suuntaani. Kun löysin sen, tahti hiljeni huomattavasti. 

Keräilyssä ei omalla kohdallani ole kyse vain siitä, että ostan tuotteen, pistän sen hyllyyn ja tadaa, se oli siinä. Haluan kai tavallaan jakaa tietoa muille kaltaisilleni ihmisille ottamalla kuvia ja etsimällä tuotteista tietoa, olen kiinnostunut niiden historiasta, materiaalista, kaikesta. Päällimmäisenä nousee mieleen se, että japanilaiset tuotteet ovat niin laadukkaita ja erilaisia, jotain sellaista mitä ei tule Suomen kaupoissa vastaan joka päivä. Lisäksi kyse lienee siitäkin, että on itsenäinen ja vapaa tekemään mitä haluaa. Olisin lapsena huolinut jokaisen Ginga-sarjaan oheistuotteen itselleni, mutta en tiennyt niiden olemassa olosta. Saati, että vanhempani olisivat tilanneet tai edes osanneet tilata niitä minulle netistä. Perheeni ei ollut mitenkään kovin varakas, joten se, että kaikkea haluamaansa ei saanut oli ihan normaalia ja olin tyytyväinen siihen mitä sain. Oli minulla kuitenkin nauhoitetut VHS-kasetit leikatusta Hopeanuolesta, muistan vieläkin, että olin liimannut niiden kansiin kuvia Hopeanuoli.comista :D

Kuinka paljon oheistuotteita sinulla on jo?

Liikaa :D Pitäisi kai joskus laskea.

Mikä oli ensimmäinen oheistuotteesi? Omistatko sen vielä?


Ensimmäisiä oheistuotteita oli P4 ja Sasuke -figuurit, jotka ostin samaan aikaan. P4-figuurin myin ensin pois, kun en tykännyt siitä (ostin sitten myöhemmin uuden...), mutta Sasuke on minulla vieläkin.


Kuinka kauan olet itse keräillyt?

Vuodesta 2011 tai 2012 muistaakseni.


Mikä on tärkein keräilytavarasi tms?


En tiedä onko tärkeintä, mutta nämä taitavat olla suosikkejani tällä hetkellä. Entä jos kyllästyt tai lopetat joskus keräilyn?

Keräily on siitä hauska harrastus, että sen voi jättää aina vaikka useammaksi vuodeksi ja palata sitten uudestaan siihen mihin jäi. Luulen, että joku iso muutos elämässä saattaisi saada minut lopettamaan keräilyn tai sitten kun ikä alkaa painaa niin myisin suurimman osan.

3 kommenttia:

 1. "(esim. metalliset Gin-magneetit, joita on pyörinyt tässä huutokaupoissa lähiaikoina)"

  Puhutko sittenkin Gin-pinsseistä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo puhun, kiitos! :D Meni ajatukset taas vaihteeksi sekaisin.

   Poista
 2. Oheistuotteissahan on se hyvä puoli että ne ovat vähän kuin sijoituksia, riippuen tietenkin siitä lähteekö niiden hinta nousuun vai ei ja onko niillä vielä kysyntää. Eli jonkin kalliinkin tuotteen osto voi olla hyvin kannattavaa, vaikka sitä joku kauhistelisikin.

  VastaaPoista