keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Ginga-tyyli vs. oma

Koska tämä aihe on sellainen, joka on ollut niin läsnä omassa fanituksessani ihan alusta alkaen ja joka on selvästi jakanut mielipiteitä, minua alkoi houkuttaa kirjoittaa teksti, joka käsittelee omaa mielipidettäni, omaa kehitystäni piirtäjänä.

Mainittakoon, että Hopeanuoli oli yksi merkittävimmistä tekijöistä, joiden takia aloin ylipäätään piirtämään aktiivisesti koiraeläimiä. Tyyli oli vain jotakin sellaista niin ennennäkemätöntä, että se jäi mieleen ja innosti  kokeilemaan.

Piirsin nuorempana jonkin verran mallista, mutta muistan etten ollut siinä alkuun kovinkaan hyvä. Yksi rakkaimmista harrastuksistani monien vuosien ajan oli tekstipohjainen roolipelaaminen ja niin monien ropejen keskuudessa oman tyylin omaaminen oli jollakin tavalla arvostettu asia. Siinä oppi ihailemaan muiden tyylejä ja kokeilemaan asioita. Kuten muiden piirtäjien kuvista mallista katsomista, joka aiheutti monia kertoja sen, että joku tuli mainitsemaan asiasta enemmän tai vähemmän nätisti. Myös vaikutteiden otosta piikiteltiin välillä ja tuli huomattua se asia, jonka monet ovat varmaankin jo tässä vaiheessa huomanneet: jos piirrät tunnetun anime- tai mangasarjan tyylillä, se on selkeästi hyväksyttävämpää. Mutta auta armias mitä siitä seuraa, kun teet saman vähemmän tunnetulle piirtäjälle.


Selittäisin itse asian jotenkin niin, että ginga-tyylillä piirtämistä pidetään kunnioittamisena. Jos sarjasta tehdään fanartia (tämä koskee muitakin sarjoja kuin pelkästään gingaa) ei ole ihan tavatonta, että se on mallista piirretty. Jos mallia ottaa taas jonkun yksityishenkilön kuvista sitä pidetään kopioimisena. Vaikka siihen olen itsekin syylistynyt ja näin jälkeenpäin huomannut ettei se ole kivaa niinkään päin, että joku jäljentääkin oman työsi ja väittää omakseen, niin henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että reaktiot asiaa kohtaan ovat välillä aivan käsittämättömiä. Sen sijaan, että (varsinkin huomattavasti nuorempaa) henkilöä neuvottaisiin asiallisesti, tullaan syyllistämään ja haukkumaan. 

Ginga-tyyli on sellainen asia, joka tulee vastaan ainakin omalla kohdallani hyvin usein täällä netin ihmeellisessä maailmassa ja olen pistänyt merkille, että jotkut pitävät ginga-tyylillä piirtämistä lähes ärsyttävänä, sillä töistä puuttuu omaperäisyys. Kun niin monet piirtävät ginga-tyylillä on hyvin vaikeaa erottua edukseen eivätkä monetkaan työt jää kieltämättä mieleen niiden näkemisen jälkeen. En koe, että olisin kukaan tuomitsemaan ketään siitä, millä tyylillä kukin haluaa piirtää. Piirtämisen yksi tärkeimmistä pointeista ainakin itselleni on se, että se tuntuu mieluiselta ja sitä haluaa tehdä. Tosin olen myös sitä mieltä, että mikäli haluaa kehittyä piirtäjänä, pitää uskaltaa kokeilla kaikkea erilaista.


No, mutta tosiaan. Aloitin siis itse piirtämällä usein mallista. Monen muun tavoin jäljensin esimerkiksi mangakuvia ja sitten keksiä piirtämiini pohjiin omia hahmoja. Monet näistä jäivät kuitenkin pöytälaatikkoon, koska tuolloin en edes tiennyt skannereista tai sellaisista pahemmin. Ihailin kuitenkin ihan pienestä pitäen monien artistien omaperäisiä tyylejä (idoleitani olivat mm. Kin, Gizi (nykyään Zerwolf), Isis, Zohjo (nykyään Johis), Barguest ja Lintsu), josta johtuen minulla oli kipinä löytää se oma tyylini. Aluksi olin aika hukassa ja kokeilin kaikenlaista, anatomiasta minulla ei ollut alkuun hajuakaan. Tyylissäni oli aina nähtävissä jotain gingamaisia elementtejä, joista osa lienee säilynyt tähän päivään asti. Koin itselleni isoimmaksi avuksi sen, että aloin jossakin vaiheessa luonnostelemaan kuviani enkä enää piirtänyt viiva viivalta suoraan mallista. Se, että loin pohjan hahmon asennolle muutamalla hassulla pallolla ja viivalla oli vapauttavaa, koska sain itse sen vapauden päättää mitä teen ja en enää tarvinnut mallikuvia avuksi.


Kun minulla oli jonkinlainen käsitys siitä mitä teen, pystyin panostamaan anatomiaan enemmän. Tässä vaiheessa tajusin miten upeaa on, kun päässä syntyy visioita kokonaisista töistä enkä enää vain "värittänyt kuvapohjia". 


Sanottaisiinko, että jossakin vaiheessa tyylini etsiminen otti takapakkia. Olin periaatteessa tyytyväinen tyyliini ja päädyin vain tilanteeseen, jossa huomasin etten keksi enää mitään lisättävää. Kuvani olivat yhä useammin paljon yksinkertaistetumpia, mikä ei aina ollut hyvä juttu. Monesti tuntuu, että piirrän mitä tahansa, se määritellään chibi-tyyliseksi, vaikka hahmon mittasuhteet eivät edes täyttäisi chibin kriteerejä. Tyyliäni määritellään useimmiten chibi-tyyliksi tai "söpöksi tyyliksi". Se ei ehkä iske kaikkiin, mutta asia josta olen tavattoman otettu joka kerta on se, että ennen kaikkea se mielletään minun tyylikseni.


14 kommenttia:

 1. Minä en koskaan ole ymmärtänyt, että miksi ginga tyylillä piirtäminen on ok mutta jos mallaat jotain muuta niin nousee hirveä haloo, vaikka kyse on kunnioituksesta enemmänkin.. Mutta ihania kuvia, parista nousi muistoja mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin koiraeläinpiireissä tunnutaan olevan tosi tarkkoja, monesti kuulee, että tullaan sanomaan, jos joku tassu näyttää samanlaiselta kuin jollain toisella mikä on... no melko naurettavaa. Kun kyse on niin laajalle levinneestä, suositusta sarjasta ei sillä tyylillä piirtämiseen reagoida niin vahvasti kuin jos kyse on yksityishenkilöstä (varsinkin jos kyseessä on suosittu piirtäjä).

   Poista
  2. Totta. Täytyy vielä sanoa, että olet kehittynyt ihan älyttömästi piirtäjänä ja eritoten värittäjänä! Kuvissa on nykyään paljon valoa ja varjoa ja sellaisia yksityiskohtia, jotka herättävät kuvan eloon. Vaikka ginga näkyykin tyylissäsi, on tyylisi silti tunnistettava ns. Anttu-tyyli, mistä ainakin itse pidän :) Erotut mielestäni hyvin muista piirtäjistä. Moni kun tuppaa tähtäämään realistisuuteen, niin sinä uskallat pitäytyä sinulle ominaisessa söpössä tyylissä :)

   Poista
 2. Mahtava teksti ja ihania kuvia! =) Minäkin olen alkanut piirtämään aikoinani juuri Hopeanuolen tulon jälkeen ja juuri noita koiraeläimiä.. Ja se kyllä vähän ärsyttää, kun en ole löytänyt juuri sitä omaa tyyliäni millä sitten piirtää ja kun olen yrittänyt piirtää esim. kissoja tai hevosia niin ihmiset ovat sanoneet, että niissä olisi jotain koiramaista eli Ginga-maista.. Ja se on sitten turhauttanut aika paljon välillä.. X,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kannattaa ihan rohkeasti vain jatkaa yrittämistä, sekä itselläni, että monella muulla on ollut tuo sama ongelma, että kaikki muukin näyttää koiramaiselta, mutta kyllä siitä pääsee yli, kun vaan jatkaa :)

   Poista
  2. Joo kyllä varmaan pitää kokeilla.. Olen muutenkin kyllä nyt oppinut piirtämään koirien takajalat, mutta en etujalkoja, mutta juu harjoittelua harjoittelua!! =3

   Poista
 3. On jäänyt mietityttämään, miksi tulee hirveä haukkaryöppy jos on piirtänyt jonkun devataiteilijan tms. tyylillä, mutta jos on Hopsutyyli, niin kukaan ei sano mitään.. :D Kai sitä ajatellaan jotenkin niin, että kun se nyt tuli julkisuuteen, niin ne fanit nyt vaan kunnioittaa sitä, vaikka samahan on sen jonkun deva-artistin kohdalla, kyllähän senkin sivu on ihan julkinen. On tullu myös mietittyä, että miltä Takahashista tuntuu, kun ne fanit piirtää sen tyylillä? Ohan sekin vaan ihminen

  VastaaPoista
 4. No itse en ainakaan ajattele, että joku Ginga-tyylillä piirtävä kunnioittaisi Takahashia. Enkä todellakaan ajattele varsinkaan muiden piirtäjien kuvien kopioimista kunnioituksena, se menee jo tekijänoikeuksien yli. Itse arvostan omaa tyyliä ja hyvin monen Ginga-tyylillä piirtävän kuvat ovat lähinnä vain kopioita mangasta. Frodsen tyyli muistuttaa vähän Gingaa, mutta hänellä en ole nähnyt mangasta kopioituja kuvia. Myös Sashalla oli joskus aika gingamainen tyyli, mutta nykyään se on paljon erilaisempi ja tässä sen kehityksen juuri huomaa. On ilo katsella omien tyylien edustajia, ainaiset Ginga-tyylit (jotka siis ovat näitä kopioin kaiken melkein mangasta -tyyppejä, en nyt tarkoita niitä joissa on PIENIÄ vaikutteita) alkavat ainakin itseä kyllästyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa suhteen olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kopioimisen ja kunnioituksen välinen raja on hiuksen hieno. On toki kohteliasta kertoa, jos on ottanut mallia jonkun toisen työstä, kun taas ylenpalttinen lesoaminen sillä, että on itse kehitellyt tyylin (jonka siis oikeastaan on "varastanut") on röyhkeää ja epäkunnioittavaa. Mielestäni tämä juttu riippuu täysin tapauksesta, ei kaikki "mallailijat" välttämättä halua pahaa tai edes ymmärrä loukkaavansa kunnioituksen osoituksellaan alkuperäistä tekijää.

   Poista
  2. Toisen piirtäjän kuvan kopioiminen sikäli kun sillä tarkoitetaan esim. hahmon ääriviivojen läpipiirtämistä / silmämääräistä matkintaa, mutta värittämistä oman hahmon väreillä, mitä usein näen netissä kopioimiseksi kutsuttavan, ei "mene tekijänoikeuksien yli". Jopa samankaltaisen kuvan piirtäminen olettaen, ettei kyseessä ole yksi-yhteen kopio, voi saada laillisesti puhtaat paperit.

   Tekijänoikeuksien kopiointisuoja koskee luvattomien kaksoiskappaleiden tekemistä taideteoksesta. Yhden teoksen pohjalta tehdyt uudet teokset putoavat lain harmaalle alueelle ja jos uudessa teoksessa on tarpeeksi omaa taiteellista näkemystä, se voidaan luokitella täysin lailliseksi. Tällaisista asioista joudutaan usein päättämään oikeudessa / lainoppineiden avustuksella.

   Sanon tämän siksi, että näen usein aloittelevia piirtäjiä - toisin sanoen lapsia - peloteltavan kohtuuttomasti sillä, että se piirtäjän X kuvasta huonosti mallista piirretty kuva omasta tai kaverin hahmosta on rikos ja piirtäjä rikollinen, jos ei heti poista kuvaa galleriastaan. Se on paitsi harhaanjohtavaa, myös ilkeää.

   Poista
 5. Vika kuva ja toi pikku sarjakuva. Sulin ;-;
  Oot niin taitava piirtää. Ja sulla on just kaikkein ihanin tyyli piirtää <3 c:
  Aivan ihanasta aiheesta teit postauksen. Oli todella kiva lukea ^.^
  Kiitos ~

  *haleja*

  -Veera.K

  VastaaPoista
 6. Tykkään kovasti sun piirtotyylistä, se on niin nätti!
  Pitkästä aikaa innostuin hopeanuolesta, lukaistuani ensin sarjan läpi ja löysin tämän blogin selailtuani nettiä. Sun kauniit piirrokset herätti mun piirtämisinnostuksen taas henkiin :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos maininnasta~

  Ja kiva postaus muutenkin. :3 näistä tyyliasioista etenkin koirapiirtäjien keskuudessa, tai varmaan muuallakin, riittää aina niin juttua :D Joskus on ihan hauskaa katsoa kun piirtäjät yrittävät piirtää nimenomaan jollain tietyllä tyylillä, niin että se näyttää kuin olisi suoraan tietystä sarjasta/elokuvasta. Myönnän viettäneeni viime aikoina ihan liikaa aikaa selaillen DeviantArtissa leijonakuningas aiheisia ja tyylisiä piirustuksia esimerkiksi .. Hauskaa nähdä artistien omia hahmoja tutulla tyylillä, jolloin voi puolestaan kuvitella miltä tämä hahmo näyttäisikään 'oikeasti' leijonakuninkaassa. Ja sama Gingassa.

  Mutta oma tyyli on aina oma tyyli, oma tyyli 'paistaa läpi' vaikka yrittäisikin piirtää jonkun toisen tyylillä. Kopiointia tai ei, ainakin se on hyvää harjoitusta. Senhän takia monesti piirtäjät aloittavat nuorena kopioimalla jotain, kunnes lopulta uskaltaa kokeilla omia siipiään eikä enää tarvitse tukeutua tuttuun tyyliin tai mallikuvaan.

  Kunhan höpisen, täällä taustalla tätä blogia aina välillä seuraillen~ ja olipas hauskaa nähdä vanhoja töitäsi.

  VastaaPoista
 8. Samaa olen miettinyt u_u

  Itse pidän enemmän omalla tyylillä pirtämisestä, kuin esmerkiksi Ginga-tyylillä. Ainakin silloin erottuu "massata" paremmin, kun kehittää oman tyylinsä, vaikka se viekin aikaa (:

  Ihania piirustuksia (:

  VastaaPoista