perjantai 20. joulukuuta 2013

Työssäoppimassa Sangatsulla

Kyllä, tämä on joulukalenterin luukku 20.

Noniin, olen sormet syyhyten palanut halusta päästä kirjoittamaan työssäoppimisajastani enkä millään meinannut malttaa odotella loppuun asti. Muutamassa kirjoituksessa olenkin jo asiasta kenties ohimennen maininnut, mutta nyt on vuorossa kattavampi teksti.

Eli lyhikäisesti niille, jotka ihmettelevät: Sangatsu Manga on kustantamo, joka on keskittynyt mangan suomentamiseen. Heiltä tunnetuimpia sarjoja ovat esimerkiksi Dragon Ball, One Piece, Bleach ja Naruto. Toimisto on jotakuinkin samoissa tiloissa Punaisen Jättiläisen kanssa, joka taas suomentaa juurikin Hopeanuolta ja Weediä. Molemmat tekevät tiivistä yhteistyötä.

Sain kuin sainkin toisella yrittämisellä yhteyden toimituspäällikkö Antti Valkamaan, jonka kanssa tuli sovittua 12 viikon työssäoppimisesta. Opiskelen siis painoviestintää, tarkemmin ulkoasuntoteutusta. Tänään oli viimeinen päiväni Sangatsulla, vaikka olikin melko haikeaa lähteä, kun kaikesta oli ehtinyt jo tulla melko rutiininomaista, mutta ainakin jäi mahtava fiilis.


Harjoitteluni sattui oikeastaan hyvin mukavaan väliin, koska toimistolla oli normaalia kiireisempää ja pääsin tekemään paljon asioita. Missään vaiheessa ei tullut hetkeä, jolloin ei varsinaisesti olisi ollut mitään tekemistä. Silti töiden lomassa (ehkä sitten olin vain nopea) pääsin tekemään paljon muutakin, kuten omia pieniä projekteja.

Yllä oleva Darren Shan oli tuleva uutuus ja hihkuin riemusta päästessäni sitä työstämään. Tehtävänäni oli poistaa mahdollisimman paljon alkuperäisiä tekstejä ja ääniefektejä. Tosin kaikkia sarjan osia en päässyt tekemään, mutta osan kuitenkin. DS oli myös itselleni siinä mielessä upea sarja päästä tekemään, koska olin teinivuosina lueskellut kirjasarjana samaa stooria ja luinpa myös joskus kirjastosta englanninkielisiä osia mangaversiosta.


Koume oli minulle vieras sarja, jota lähdin työstämään heti ensimmäisenä. Rakastuin kuitenkin tähän sarjaan sen pehmeän piirtojäljen takia ja noh.. pidänhän kissoista. Koumesta kerkesin työstää huomattavasti useampia osia kuin Darren Shanista. Koume toimi myös innoittajana omiin strippisarjakuviini, mutta palaan niihin hieman myöhemmin.


 Tein myös muutamia värimainoksia lähinnä Anime-lehteen ja Japan Popiin, mutta pääsin myös tekemään yhden Koululaiseen. Värimainokset olivat suosikkejani, koska niissä pääsi kokeilemaan kaikkea huomattavasti enemmän ja ne olivat hieman haasteellisempia kuin mustavalkomainokset.

Lisäksi värimainokset erottuivat lehdistä paljon paremmin ja niiden näkeminen luonnossa oli tosi palkitsevaa, kun taas pokkareiden taakse tulevia mustavalkomainoksia on aina useita.

Yksi tekemistäni mv-mainoksista.


 Stripit olivatkin sitten täysin random projekti, johon päädyin melkolailla sattumalta. No, kun sarjakuvien kanssa kerran ollaan tekemisissä niin tulihan sitä puheeksi piirtäminen ja satuin jäämään kiinni "rysän päältä" muokatessani joitakin kuviani töissä, ei sillä että niiden tekeminen olisi haitannut, koska omat projektit olivat ihan jees ja kun välillä sattui hyvä rako eikä ollut kiireisiä töitä niin...

Stripit olivat lähinnä tarkoitettu Sangatsun kotisivuille, joten katsokaamme, josko ne sinne joskus putkahtaisivat. Siksi en laittanut niitä kokonaisina tänne.

Kirjamessut

Kirjamessuista tulikin jo jotakin mainittua, mutta nyt pääsen laittamaan kuviakin, kekeke.

Minut siis värvättiin apuriksi muutamaksi päiväksi Helsingin kirjamessuillekin jossakin välissä. Olin siellä (überkulahtaneessa sinivioletissa tukassa) myymässä ja täyttelemässä hyllyjä. Ensimmäinen kertani kassakoneen ääressä muuten, sujui onneksi ilman pahimpia mokailuja.


Pienistä teknisistä ongelmista huolimatta (tavarat oli vähän kadoksissa ja tilaa oli vähemmän kuin oli toivottu) saimme paikan jotakuinkin kuntoon. Halusin ikuistaa nämä hienot pahviständit.

Juhlistelimme hieman 10. vuotista suomennetun mangan taivalta.

 Samassa tilassa oli myös Anime-lehti, joka oli näkyvästi esillä.


Järjettömän komiat GNG-aiheiset ständit. Pystyttelimme nämä muuten yhdessä Antti Grönlundin kanssa, joka on siis ollut perustamassa Punaista Jättiläistä. Hän oli useampana päivänä auttelemassa myös ja vaihdoimme paljon juttuja myös Hopeanuolesta ja sen Suomeen tulemisesta. 
Ja paljon muustakin, mutta ne jääkööt salaisuudeksi.

Auttelemassa oli myös Reima Mäkinen, joka on sarjakuvapiirtäjä ja graafikko. Hänen kanssaan tuli juteltua sitten enemmänkin piirtämiseen liittyvistä asioista. Sain siis tutustuttua moneen mielenkiintoiseen henkilöön työssäoppimisjaksoni aikana eikä huumoriakaan touhusta puuttunut.

Piirtelin ohjaajastani myös koiraversion, joka oli joululahja ja kiitokseni mukavasta kokemuksesta.

10 kommenttia:

 1. VAU!!!! Tota missä toi paikka edes on? kiinnostaa tietää :D :3
  Hyvä luukku aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Sangatsun toimisto? Se on Helsingissä Tammen tiloissa eli aikalailla keskustassa.

   Nuo messukuvat taas on Messukeskuksesta.

   Poista
 2. Voi elämä kui siistiä! :O
  Nyt täytyy sanoa että saatan olla hieman kateellinen, olisi äärettömän mielenkiintoista päästä tutustumaan kunnolla mangakustantamoiden elämänmenoon.
  ++ Ihanat nuo GNG-ständit kans :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo aikamoinen onnenpotku päästä tuonne :)

   Poista
 3. Noi darren shan mangat oli parhaita!

  VastaaPoista
 4. Millon tälläset kirjamessut on ollut :O tulisiko uusintaa j messuista jos tulisi, niin millon? (Jos satut tietämään)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lokakuun loppupuolella olivat. Joka vuosihan nuo on.

   Poista
 5. Olisi kyllä niin sun työpaikka tuo Sangatsu. Toivon mukaan joskus kävisi hyvä tuuri ja pääsisit ihan oikeasti töihin sinne :)

  VastaaPoista
 6. Yyh, en tajunnu mennä tuolloin kirjamessuille! Nyt jäin vaille :(

  VastaaPoista