perjantai 27. joulukuuta 2013

Gingamainen ruokaohje: Onigiri

Olen miettinyt varmaan jo kuukausia, että haluaisin jossakin muodossa esitellä Ginga-sarjoissa esiintynyttä ruokaa. Asia kuitenkin tyssäsi aina siihen, että sarjat tosiaan keskittyvät lähinnä koiriin eikä ruokaa ehdi paljon ohessa vilahtaa, jos villisikaa, lintuja ja koiranlihaa ei lasketa. 


Hopeanuolessa on kuitenkin yksi ruoka, jonka maistamisesta olen unelmoinut siitä lähtien, kun lapsena näin dubatut VHS-kasetit, onigiri! Ajatus näistä japanilaisista riisipalloista on aina houkuttanut minua. Mikään ei siis voinut estää, kun sain käsiini Mangakeittokirjan. Ajattelin aluksi, että olen niin surkea keittiön puolella ja kaikki ruoat näyttivät opuksessa niin haastavilta, että meinasi jäädä haaveeksi koko juttu. Huomatessani riisipallot ja nähdessäni miten helppoja yksinkertaisten riisipallojen tekeminen oli, suunnistin kauppaan joulupyhien jälkeen kokeilemaan jotakin uutta.


Tarvikkeet yksinkertaisiin riisipalloihin olivat vain lyhytjyväinen riisi sekä nori eli kuivattuja merilevälevyjä. Kovin kalliiksi tälläinen kokeilu ei siis tullut, jos ei nyt rupea joka päivä riisipalloja syömään. Näille pakkauksille tuli yhteensä hintaa 6 euroa ja tarvikkeet riittävät ainakin neljälle hengelle. Noria jäänee ylikin.


Sitten itse ohjeeseen. Ohje on siis tosiaan Mangakeittokirjasta, mutta koska se on hyvin yleinen ja melko perinteinen ohje ei liene haittaa, jos listaan sen tänne. Netistä löytynee kuitenkin erilaisia variaatioita.

Keitetty riisi kahdelle
En olisi ihan oikeasti osannut ilman ohjetta..

 3½ dl lyhytjyväistä valkoista riisiä
(kuulemma puuroriisi käy myös, mutta sushiriisi lienee paras vaihtoehto)
3½ dl vettä

Aluksi pestään riisit käsin sekoittelemalla ja vaihtamalla vesi 3-4 kertaa, kunnes vesi ei enää muutu sameaksi.

Tämän jälkeen, kun riisi on valutettu lisätään kattilaan riisi ja yllämainittu vesimäärä ja laitetaan kansi päälle. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes vesi alkaa kiehua yli ja keitä sitten 15 minuuttia miedolla lämmöllä. 
(Itse laitoin levyn ensin 4, jonka jälkeen tarkistin välillä paljonko vettä on. En ehtinyt edes keittää 5 minuuttia miedolla lämmöllä, kun vesi oli jo loppu.)

Kun vesi on haihtunut, käännä kattila kansineen ympäri ettei riisi tartu pohjaan ja 5 minuutin päästä käännä takaisin oikein päin. Sekoita riisiä kastellulla kauhalla.

Onigiri (riisipallot)


5dl keitettyä riisiä
(tai tarvitsemasi määrä, käytin itse aikaisempaa 3½ dl)
hyppysellinen suolaa
1 arkki noria

• Aseta pala kelmua mukin päälle niin, että se on keskeltä kuopalla
• Ripottele hieman suolaa kelmulle ja sitten noin kourallinen riisiä
(määrän voi päättää itse)
• Kierrä kelmu tiukaksi, niin että riisi muodostuu tiiviiksi "pussiksi"
• Purista sitten paketti peukalon ja etusormen väliseen kulmaan toisella kädellä, jotta siitä muotoutuu kolmiomainen (tai muotoile käsin)
• Kun riisi on muodossaan leikkaa nori siivuiksi ja aseta kevyesti painelemalla kolmion alaosan ympärille - tästä voi pitää kiinni, koska muuten riisi takertuu sormiin

10 kommenttia:

 1. :3 Pitääpä koittaa! oliko hyvää? ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tykkää sushista niin voi olla, että maistuu ^^ Molemmissa on kuitenkin merilevää minkä maku on aika hallitseva. Itse tykkäsin.

   Poista
 2. Ihana postaus! Eikös noihin onigireihin tule sisällekin jotain täytettä? ainakin jossain olen tälläsii ohjeita nähnyt vai sekotanko johonki toiseen ruokaan :O?

  Harmi, kun hopeanuolessa ei pahemmin mitään ruokia näy, mutta tämä oli vaihteeksi erilainen ja hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Poistin juuri ennen julkaisua lisäyksen tuosta kuin koin sen tarpeettomaksi, mutta tosiaan. Niihin voi laittaa täytteeksi muistaakseni melkein mitä vain, vähän samaan tapaan kuin sushiin. Ohjeita varmaan löytyy netistä, tein itse vain noita pelkkiä riisipalloja.

   Kiitos! ^^

   Poista
 3. Oh, yksi onigiriohjehan minulla jo onkin ja pariin otteeseen olen noita tehnyt, mutta meinaavat tällä ohjeella tulla vähän hajoilevaisia. Pysyivätkö nämä kasassa ihan kiitettävästi? Voisi sitten tätäkin versiota ohjeesta kokeilla.

  Täytteenä olen käyttänyt kummallakin kerralla tonnikalaa, kylmäsavulohikin voisi olla hyvä idea :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyivät minulla ainakin tosi hyvin kasassa. Riisi on tosi takertuvaista ja se jämähti sormiinkin helposti.. :'D

   Poista
 4. Olis kivaa jos voisit joskus koittaa lisää noita ruokia ja laittaa tänne juttua sitten:3

  VastaaPoista
 5. Löytyykö nuo Riisit ja nori ihan ruoka kaupasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tavallisista, hyvin varustelluista ruokakaupoista pitäisi löytyä. Monissa kaupoissa on erikseen aasialainen tai jopa japanilaisille tarvikkeille varusteltu hylly, josta löytyy esim. sushiin tarvittavat välineet.

   Poista