Tämä on aihe, johon olen törmännyt monia kertoja kansainvälisten keräilijöiden kanssa jutellessani - niin monia kertoja itseasiassa, että se alkaa jo olla siellä päässä enemmän sääntö kuin poikkeus.
Kirjoittelin eilen pientä pätkää hinnoista, tarkemmin niiden lähdekriittisyydestä, Facebookin Ginga kirpputorille ja tajusin sitä kirjoitellessani, miten tästä asiasta ei oikeastaan ole puhuttu juuri lainkaan Suomen keräilypiirien sisällä. Toki syy voi olla siinäkin, että Suomen päässä keräilystä keskustellaan vähemmän kuin ennen. Innokkaimmat suomalaiset keräilijät pölisevät siellä samalla serverillä englanniksi. Siinä vaiheessa juolahtaa väkisinkin mieleen ajatus: entä ne kaikki keräilijät, jotka eivät liiku kansainvälisissä piireissä? Entä ne, jotka eivät osaa englantia? Tai entä ne vasta sarjaan tutustuvat, joilla keräilyinto nostelee päätään ja yhä yksi ensimmäisistä paikoista kurkkia juttuja on eBay? Hittolainen, minunhan pitää varmaan kirjoittaa tästä! Josko sillä sanaa eBayn ongelmista leviäisi vähän paremmin myös meidän suomalaisten keräilijöiden keskuuteen.
eBay oli rehellisesti ensimmäisiä paikkoja, joista uskaltauduin tekemään ulkomaan tilauksia aikanaan, joten sillä on minulle lähes nostalginen merkitys. Samasta paikasta tuli vuodet tilattua paljon muutakin tarpeellista ja tarpeetonta kuin vain Ginga-juttuja. Toki eBayssa oli aina omat ongelmansa, siellä myydään feikkejä ja huonolaatuisia juttuja, myyjät eivät aina ole luotettavimmasta päästä - kaikessa on riskinsä. Yleensä, kun puhutaan ulkomailta tilaamisesta, ihmisten ensimmäinen huoli on luotettavuus. Mistä tiedän, että myyjä on luotettava? Että saan tavarat tai rahat takaisin? Keräily on joskus melkoista riskipeliä, mutta sanoisin, että myyjän palautteita kurkkaamalla selviää melko pitkälle. Jos tavara on jääny saamatta eikä myyjällä ole ollut esim. todistusta siitä, että hän on lähettänyt paketin, kuten vaikkapa toimivaa seurantakoodia, muistelisin, että poikkeuksetta ollaan aina päädytty johonkin ratkaisuun. Olipa se sitten uusi tuote tai rahat takaisin.
Sanoisinko, että eBay on vaarallinen paikka, josta ei kannata tilata yhtään mitään?
Ei, en sanoisi. eBay toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi Huuto.net, sillä poikkeuksella, että sieltä saa itseasiassa minun nähdäkseni rahansa paljon helpommin takaisin. Suomessa pitää alkaa pohtimaan rikosilmoituksien tekemistä. eBay ei ole mikään yhden tyypin pyörittämä tavaratalo vaan läjä yksittäisiä myyjiä, olipa se sitten yksityishenkilö tai yritys. Pidän melkolailla yhtä mahdollisena, että jos keräät vaikka Suomessa Iittalaa tai Muumi-mukeja,siinäkin on valitettavasti pieni, mutta mahdollinen riski tulla huijatuksi.
Jopa Gingan osalta eBayssa on vuosien aikana ehtinyt tulla vastaan ne omat ongelmatapauksensa. Jokunen vuosi sitten siellä pyöri pidempään väärennettyjä GNG-mallikuvia. Ja on siellä pyörinyt piraattituotteitakin, mutta kokonaiskuvaa katsottuna niitä oli omasta mielestäni vuosia sitten yllättävän vähäinen määrä. Nyt ongelmat ovat lisääntyneet viimeisen parin vuoden aikana huomattavasti ja pahinta on, että sitä ei välttämättä edes tajua, jos ei pyöri japanilaisilla sivuilla ostamassa tavaraa.
Tällä hetkellä ehdottomasti isoin ongelma ovat jälleenmyyjät, jotka kopioivat toisaalla myynnissä olevien tuotteet kuvia myöten ja laittavat ne myyntiin eBayhin reippaaseen ylihintaan. Käytännössä tarkoituksena on, että jos joku ostaa kohteen, eBayn myyjä ostaa sen Japanin päässä ja toimittaa sen ostajalle.
Omalla tavallaan myyjä siis hoitaa samaa työtä kuin välityspalvelut, mutta ottaa siitä roiman kokoisen palkkion - ja todennäköisesti vähemmän vastuuta, jos paketille tapahtuu jotakin.
Mikä tästä tekee sitten huonon asian? Muutamakin seikka.
1) Tuotteita ei poisteta tarpeeksi nopeasti eBaysta, vaikka ne olisi jo myyty Japanissa. Sulkeutuneita kohteita näkee pitkään myynnissä, vaikka virallisesti niitä ei ole enää saatavilla. Ei siis ole täyttä varmuutta, että edes saisit tuotetta.
2) Jos ostat tuotteen eBaysta, joudut tietysti maksamaan enemmän kuin jos olisit ostanut tuotteen suoraan alkuperäiseltä myyjältä. Lisäksi saat riesaksesi usein vielä ylimääräiset verot, tullit ja kenties postikulutkin. Verot ja tullit pohjautuvat yleensä tuotteen myyntihintaan.
3) Tietämättömien keräilijöiden ja fanien käsitys tuotteen arvosta vääristyy merkittävästi, jos myynnissä näkyy jatkuvasti ylihintaisia tuotteita.
Otin ylös pari viime aikaista tapausta, jotka on sattuneet kohdalle:
Alkuperäinen myynti Yahoo! Japan Auctions huutokauppasivustolla,
jossa iso Weed-pehmo on myyty hintaan 32 000 jeniä, n. 243e.
eBayn myynti-ilmoitus, jossa pehmon hinta huitelee jo yli 1300e.
Alkuperäinen myynti-ilmoitus Mercarissa, jossa figuurisetin
voi ostaa hintaan 12 500 jeniä eli n. 95e.
eBayssa samainen setti löytyy hintaan 176e. Tässä ylihinnoittelu ei ole aivan yhtä valtava kuin monessa muussa tuotteessa, mutta usein näissä tykätään mässäillä tavaran harvinaisella leimalla ja erityisesti pehmot joutuvat usein sen kohteeksi.
Loppuun haluan vielä mainostaa tätä super kätevää listaa, joka löytyy GingaMerchin sivuilta.
Buyer Beware
Sinne on kerätty myyjien nimiä, joilla tälläistä toimintaa toistuu, jotta niitä osaa varoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.