sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Making-of: RPG meme / Ginga

Yritin miettiä kääntyisikö otsikko suomeksi jotenkin fiksusti, mutta leffatyylinen "näin tehtiin" kuulostaa jotenkin hölmöltä. Halusin enemmän käydä läpi tekoprosessia viimeisimmän meme-videon kanssa, jonka onnistuin pyöräyttämään. 

Rakastan tosi paljon tälläisiä lyhyitä animation/animatic -juttuja, mutta oma kärsivällisyys on aina tosi paljon koetuksella, koska niissä on niin iso homma ja tykkään enemmän jutuista, jotka saa aikalailla tehtyä yhdellä istumalla loppuun. Sellaiset viikkojen tai kuukausien projektit ei oikein ole minua varten. Animointi ja kaikki sen sellainen on kuitenkin ollut aina lähellä sydäntä, seuraan esimerkiksi Youtubessa useampaa tyyppiä, jotka tekee animaatioita tai siihen viittavia videoita. Ja olen tietty aina tykännyt piirretyistä, ei voi kuin hattua nostaa sille, millaista vaivaa ihmiset näkee ja miten taitavia tyypit on.

Olen vielä aloittelija, toki. Olen tehnyt pieniä projekteja, mutta ne on aina olleet vähän kömpelöitä. Haluaisin tehdä enemmänkin, mutta jotenkin niitä ei saa aikaiseksi. Ei ole motivaatiota ja kiinnostusta sitoutua niin pitkiksi aikoihin johonkin projektiin. Tälläiseen projektiin, joka vaatii jatkuvaa työskentelyä ja opettelua. Ehkä olen vain vähän laiska... Mutta lähinnä maininta tästä, että olen tosi amatööri vielä näissä, joten videossa on mm. ajastuksen kanssa pieniä ongelmia. Jotkut ajastukset toimi oikeassa rytmissä ohjelmassa, mutta heti, kun ne toi sieltä videoksi...

Älkää siis kivittäkö, bhaha.

Ajattelin, että tämä olisi ihan kiinnostava projekti esitellä sellaisille, jotka ei tee tälläisiä ollenkaan tai jotka toivoisivat tekevänsä tälläisiä joskus?

1. Etsi aihe, joka inspiroi ja hae inspiraatiota
En tarkoita, että kopioi jonkun toisen idea täysin. Etsi kivoja ominaisuuksia, joita voit hyödyntää omassa videossasi. Ideoita, jotka kokisit, että on helpoin toteuttaa riippuen omasta taitotasosta. Omia inspiraation lähteitä oli nämä kaksi videota. Animaatio memet on sellaisia, joista ihmiset tekee omia versioitaan. RPG memessä oli nimensä mukaisesti roolipeliteema.



2. Suunnittele
Hahmottele aluksi kokonaisuus alusta loppuun. Tee alustavia suttuluonnoksia kohtauksittain. Rehellisesti mietin itse miten voin toteuttaa kohtauksen x mahdollisimman vähällä vaivalla ja tässä helpointa on kierrättää samoja kuvia pienillä muutoksilla... Joku voi kuitenkin repäistä ja lähteä panostamaan enemmän. Mene fiiliksen mukaan. 


Tehtyäni luonnokset valitsin hahmot ja laskin monta niitä pitäisi olla missäkin kohtauksessa ja ketkä niihin valitsen. En halunnut kuitenkaan, että kaikki menee ihan totaalisen copy-paste-meiningillä, joten tein pieniä muutoksia osan ilmeeseen ja silmiin.

Nimeä kaikki luonnokset fiksusti ja hyödynnä vaikka kansioita, jotka nimeät esim. kohtauksen mukaan. Voit toki käyttää esim. tasojakin, mutta itselle kansioihin pistäminen on ollut selkeintä. Nimenomaan fiksusti niin, että sinä ymmärrät, mikä on missäkin. Ei se mitään, jos näyttää hassulta ulkopuolisille...




3. Minimaalinen animointi?
Koska olen laiska, arvostan itse eniten animaatioita, jotka saa toteutettua parilla kuvalla. Kun nämä kuvat laitetaan peräkkäin, niistä syntyy animaatio. Esimerkiksi videon alussa oleva pelihahmon valintaa muistuttava kohta on toteutettu niin, että jokaisesta hahmosta on kaksi kuvaa, joita tarvittaessa spammataan niin, että liike jatkuu.

Eli esimerkiksi tämä pieni roolipelimainen "hypähtely":


Koostuu hyvin yksinkertaisesti kahdesta kuvasta pienellä erolla, joista toisessa hahmoa on vain painettu kasaan... Kahdella kuvalla saa myös pienen animaation esimerkiksi tassun asentoa hiukan siirtämällä.


Jos taas kohtauksessa on paljon elementtejä samalla asemoinnilla, kuten esimerkiksi alussa, jossa hahmot ja nimet muuttuvat, koin kaikista helpoimmaksi laittaa ne omille tasoilleen. Jos tasoja tulee paljon, voi ne vielä laittaa kansioiden alle piiloon. Näin saa helpoimmin rakennettua animaation, jossa on muuttuvia kuvia tai tekstiä samoilla paikoilla, piilottamalla kaikki tasot, joita ei halua näkyviin ja tallentamalla kaikki omiksi kuvikseen.


Samaa piilotustaktiikkaa voi käyttää myös tekstin kanssa, kuten tein videon alussa.



4. Videoksi kokoaminen
Itse animoinnin hoidin vain videonteko-ohjelmassa laittamalla kuvat yksitellen ohjelmaan ja järjestelemällä niiden kestoa sen mukaan, miten halusin niiden näkyvän ruudussa. Ohjelmana kokeilin ensimmäistä kertaa ilmaista videoeditoria nimeltä OpenShot Video Editor, jossa saa ihan simppelisti musiikin ja kuvat yhdistettyä, sekä pieniä muokkauksia, kuten häivytyksen videon alkuun tai pientä animaatiota, kuten zoomausta. Ei siis mitään kovin hienoa, mutta tarpeeksi helppoa ja yksinkertaista.



Loppuun vielä koko video~



2 kommenttia:

  1. Hei! Olen katsellut postauksiasi ja ihailen blogiasi, sekä aktiivisuuttasi. Käy ihmeessä tsekkaamassa blogini, jos kiinnostaa. https://canecorsoginga.blogspot.com/

    VastaaPoista

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.