keskiviikko 21. lokakuuta 2020

PurePlasticin Yukimura-pehmo ja sen harvinaisuus

 

Facebookin kirpputorilla keräsi huomiota hiljattain Yukimura-pehmo, johon oli niin paljon kiinnostusta ja innokkaita ostajia, että kun myyjä sai tietää sen olevan loppuunmyyty, hän laittoi sen huutokaupattavaksi kiinnostuneiden kesken. Alunperin n. 36€ arvoinen pehmo on noussut tähän mennessä tarjouksiltaan jopa 100€.

Ajattelin, että koska asia tuli niin monelle yllätyksenä, tästä olisi hyvä hetki kirjoitella keräilyä muutamia vuosia seuranneena henkilönä pientä blogitekstiä.

Miksi Yukimura voidaan määritellä harvinaiseksi pehmoksi?
Yukimura on PurePlasticin pehmoista tällä hetkellä ainoa loppuunmyyty pehmo. Vuoden 2019 toukokuussa PurePlastic on ilmoittanut Facebook-sivuillaan, että pehmosta tulee vielä pienempi 30 kappaleen erä myyntiin, jonka jälkeen pehmo on virallisesti loppuunmyyty eikä siitä oteta uusintapainosta, koska pehmojen valmistuserät ovat niin suuria.

Miten pehmon harvinaisuus ja arvo määräytyy?
Keräilyssä ei ole mitään tiettyä kaavaa, joka määrittäisi kuinka paljon tuotteen x arvo nousee, kun se on loppuunmyyty. Enemmänkin kyse on siitä, että myyjä saa määrittää tuotteelle hinnan, koska tuotetta ei saa enää hankittua alkuperäisellä hinnalla. Arvo voi riippua ihan puhtaasti tuotteen kysynnästä ja siitä kuinka paljon ostajat ovat valmiita maksamaan siitä. Esimerkiksi loppuunmyydystä mangasta harvemmin maksetaan samanlaisia summia kuin oheistuotteista. 

Vertailuna esimerkiksi Topsangyon Weed-pehmojen arvon nousu sen jälkeen, kun niitä valmistava yritys meni konkurssiin. Pieniä Weed-pehmoja sai aikanaan suunnilleen 25€ Suomen puolella Urumista, mutta niiden arvo on nykyään enemmän haarukalla 100-150€. Suuria Weed-pehmoja myytiin 45€ ja niitä on myyty nykyään parhaimmillaan 150-300€ väliltä. 

Painotan, että pallo on harvinaisten tuotteiden osalta aina myyjällä. Se, millä hinnalla tuotetta menee, määritellään useimmiten ks. tuotteen arvoksi keräilyn tasolla. Ei ole varsinaisesti oikeaa eikä väärää tapaa, liian kalliilla tuote ei myy ja jos tuote taas menee halvalla, joku keräilijä nappaa itselleen edullisen tuotteen ja useimmiten tietämätön myyjä menettää mahdollisuuden tienata vain tuotteestaan enemmän kuin olisi voinut. Kun puhutaan tuotteen x arvosta, tarkoitetaan yleisesti ottaen summia, joilla tuotetta on nähty menevän huutokaupoissa ja muissa vastaavissa myynneissä. Tästä johtuen esimerkiksi huutokaupoissa nähtävät, överihintaiset tuotteet eivät välttämättä kuvaa tuotteen oikeaa arvoa, jos myyjä on asettanut niille niin korkean hinnan etteivät ne mene kaupaksi.

Jos taas ajatellaan, että kyseistä Yukimura-pehmoa otettaisiin uusi painos, sen arvo todennäköisesti laskisi jälleen, mutta jotkut keräilijät saattaisivat silti maksaa enemmän ensimmäisen painoksen tuotteista. Pudotus olisi kuitenkin oletettavasti iso verrattuna siihen, että pehmot olisivat kokonaan loppuunmyytyjä.

Mitkä asiat yleisesti muutoin vaikuttavat harvinaisen tuotteen arvoon?
Kuten lähes missä tahansa kaupanteossa, tuotteen kunto vaikuttaa arvoon. Alkuperäistä vastaavassa kunnossa tuote on harvinaisempi kuin jos tuote olisi käytetty tai siitä puuttuisi esimerkiksi alkuperäisiä lappuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti