tiistai 10. joulukuuta 2019

Vinkkejä: Fanmade juttujen tekeminen & teettäminen


Fanartin myyminen ylipäätään on aina ollut hieman tekijänoikeuksia rusautteleva käsite, mutta siitä huolimatta se on erittäin yleistä esimerkiksi conien taidekujalla. Ja miksipä tuotteita ei voisi teettää myös ihan vain puhtaasti omaan käyttöön tai lahjaksi.

Toki nämä vinkit eivät kosketa pelkästään Ginga-fanmade tuotteita vaan niitä voi yleisesti hyödyntää hyvin vapasti omaan askarteluun, tilaustöihin, taidekujalle, myyntiin. Mihin ikinä vain keksiikään. Olen tähän postaukseen kerännyt melko suppeasti oman kokemukseni mukaisia vinkkejä.

Minulla on käytössäni tulostin
Laadukasta jälkeä tekevä tulostin on iso valtti, sillä voit valmistaa kätevästi vaikka ja mitä!- Printit
A5, A4 ja jopa A3 koossa, mikäli tulostimesi siihen taipuu.
Printeissä suositaan yleensä laadukkaampaa valokuvapaperia perinteisen tulostuspaperin sijaan.

Valokuvapaperia löytyy hyvin laajasti erilaisista kaupoista, missä myydään valokuvaustarvikkeita, mutta myös liikkeistä, jossa myydään tulostimia ja niiden värejä. Yleisesti ottaen niitä löytynee myös isommista elintarvikekaupoista kuten Prismasta, sekä kirjakaupoista.

- Kirjanmerkit
Voit tulostaa useamman kirjanmerkin ja sitten laminoida tai päällystää ne. Kätevää! Monet tykkäävät myös koristella kirjanmerkkejä nauhoilla tai helmillä, joita saa askarteluliikkeistä.

- Magneetit
Tarrapintaista magneettinauhaa tai erillisiä magneettinappeja joita voit liimata tai teipata kuvasi taakse. Voit tuoda myös magneetille enemmän tuntuvuutta päällystämällä kuvan paksulle kartongille.

- Laminointi & kontaktimuovi
Päällystetty paperi on yleisesti ottaen paras vaihtoehto, näin tuote kestää pidempään käytössä ja säästyy tahroilta, kosteudelta ja repeämiseltä, joka on vaarana perinteisen tulostuspaperin kanssa.

Perinteinen kontaktimuovi, jolla päällystetään koulukirjoja on edullinen ratkaisu, joka menettelee. Tarrapinnan kanssa pitää olla huolellinen ja paperi kannattaa päällystää molemmilta puolilta. Kontaktimuovi on kuitenkin yleisesti ottaen ohuempaa ja taipuisampaa kuin laminointi. Toisaalta kontaktimuovi tarraa paremmin kiinni itse paperiin kuin perus laminointi.

Kuumalaminoinnissa paperi asetetaan laminointitaskun sisään ja tasku vedetään koneen läpi, joka kuumentaa taskun kiinni paperiin ja viilentyessään se muuttuu kovaksi ja muovimaiseksi.
Laminointikoneiden hinnat vaihtelevat, mutta ihan käypä laite on mahdollista saada 10-30€ paikkeilla. Laminointikoneita löytyy yleensä kaupoista, joissa myydään muutakin vastaavaa tekniikkaa, kuten tulostimia ja niitä saattanee löytyä myös isommista elintarvikekaupoista. Toki näitä löytyy myös paljon suolaisempaan hintaan, mutta yleisesti ottaen edullisemmalla pärjää jo hyvin. Ostin ihan ensimmäisen laminointikoneeni vuosia sitten Lidlistä edullisesti ja puksutin sillä tyytyväisenä +5 vuotta.

- Avaimenperät
Pelkkiä kiinnitystarpeita, kuten metallirenkaita löytyy helposti erilaisista askarteluliikkeistä, sekä paremmin varustetuista elintarvikekaupoista, joissa on askartelulle oma osionsa. Tigeritkin tarjoavat ihan mukavasti askartelutarvikkeita.

Perinteisten avainrenkaiden lisäksi löytyy myös valmiita muovisia kehikoita, joihin tietyn kokoisen ja ehkä jopa muotoisen kuvan voi laittaa väliin. Suosin itse eBayta näiden ostosten kanssa, sillä vaikka odotus tuotteille on pidempi, niitä saa Suomen hintoihin verrattuna aivan hävyttömän halvalla esim. suoraan Kiinasta. Toki ulkomailta tilaamisessa on omat riskinsä, mutta yleisesti ottaen olen pääsääntöisesti saanut tilaamani tuotteet tai rahat takaisin, jos tuotetta ei ole tullut eli sinällään minulla ei ole huonoja kokemuksia asiasta.

Esimerkkinä:
Avaimenperä suorakaide, 25 kpl - Sinellistä 19,95€ + toimituskulut
DIY Photo Frame Rectangle, 10 kpl - Hong Kongista eBayn kautta edullisin johon törmäsin oli n. 2,50€ toimituskuluineen eli 30 kpl settikin maksaisi alle kympin.

- Paidat, kangaskassit ym. tekstiilituotteet
Siirtokuvapaperi mahdollistaa kuvan silittämisen kiinni kankaaseen. Esimerkiksi Clas Ohlsonilta on mahdollista saada siirtokuvapaperia A4 koossa ja valita paperi sen mukaan tuleeko kuva tumalle vai vaalealle kankaalle.

Tuotteiden teettäminen muualla- Spreadshirt
Verkkosivu, joka tarjoaa hyvin laajan valikoiman erilaisia tuotteita omalla painatuksella. Löytyy perus valikoimaa vaatteista naisille, miehille ja lapsille. Sekä tietysti erittäin monipuolisesti asusteita ja oheishärpäkettä. Mukeja, hiirimatto, kangaskassi, tyynynpäällysiä. Jopa rintamerkkejä 5 kpl paketeissa kolmessa eri koossa.

- Smartphoto
Smartphoto on selvästi enemmän valokuvalahjoihin keskittynyt sivusto, jota kautta löytyy kortteja, julisteita, kuvakirjoja, mutta myös paljon muuta. Käytän tätä pääsääntöisesti hyvin paljon erilaisten korttien tilaamiseen, mutta myös pinsseihin, koska näihin 4 kpl paketteihin saat valita jokaiseen oman kuvan. Korttien suhteen löytyy myös paljon erilaista valikoimaa aina jälkikäsittelystä paperin laatuun. kaikkiin kortteihin tulee yleensä vakiona valkoiset kirjekuoret. 

- StickerApp
Omista tarroista haaveileville täydellinen. Löytyy perinteisien muotojen lisäksi myös muotoon leikattuna ja arkilla. Materiaaleja erittäin laaja valikoima, löytyy vinyyliä, hologrammia, läpinäkyvää ja mattaa. Ainoana miinuksena on, että isompaan määrään ei saa valittua useampaa designia, vaan on mentävä yhdellä. Materiaalien ja jäljen perusteella suosittelen kuitenkin lämpimästi.

- Zap! Creatives
Valitettavasti en ole löytänyt samanlaista paikkaa Suomen puolelta, joten on mentävä tällä. Paikka on erikoistunut eristyisesti charmien tekemiseen ja tarjoaa sekä puulle että akryylille painatettuja koruja, jotka soveltuvat hyvin avaimenperiin tai kännykkäkoruihin, mutta myös samaiselle materiaalille tehtyjä pinssejä, sekä pienen valikoiman muita painotuotteita, kuten perinteisiä pyöreitä pinssejä ja tarroja. Charmit ovat kuitenkin ehdottomasti tämän paikan valttia ja niihin löytyy mukavasti erilaisia materiaaleja ja mahdollisuuksia. Edullisimmasta päästä tämä paikka ei ole ja designeja saa tiettyyn määrään aina vain tietyn verran, mutta upeasta laadusta maksaa mielellään.1 kommentti:

  1. Zap! Creativesia täytyy omasta puolestakin hehkuttaa, heiltä saa jopa vain yhden kappaleen charm/pinssi-tilauksen jos haluaa alkuun vain katsoa millaista laatua tulee. Hinnat ovat myös mielestäni oikein mainiot, saa useampaa eri designiä jo 50:n kappaleen tilaukseen!

    VastaaPoista