perjantai 26. joulukuuta 2014

Taisteluiden aika


WEED: Taisteluiden aika viivästyi jonkin verran ilmoitetusta julkaisuajastaan ja mangan hankkimisessa on kuulemani mukaan ollut muutenkin ongelmia, kuten esimerkiksi se, että taidekirjan tavoin kaikki kirjakaupat eivät hanki sitä automaattisesti hyllyynsä vaan manga on jouduttu erikseen tilaamaan ks. liikkeeseen. 

Taisteluiden aikaa on saatavilla vain kirjakaupoista.

Tilasin oman mangani tämän säätämisen takia Adlibriksesta, koska koin paljon kätevämmäksi saada kirjan ilman enempää säheltämistä suoraan lähipostiin, josta sain vielä ilmoituksen kirjan saapumisesta hyvissä ajoin ennen joulupyhiä.


Taisteluiden aika on Weed-mangan alkuosiin sijoittuva tietopaketti, joka suomenkielisen nimensä mukaisesti koostuu lähes 80% tuona aikana tapahtuneista taisteluista ja "taisteluista". Toisin sanoen kirjaan on lueteltu "muistettavimmat taistelut", mutta huomioiden miten lyhyttä pätkää kirja käsittelee siihen on tungettu jokainen taistelua etäisestikin muistuttava asia.


Vaikka mukaan onkin laitettu myös oikeasti mainitsemisen arvoisia taisteluita niin verrattuna siihen, että Weediä on suomennettu jo runsaasti enemmän aika harvat niistä jäävät oikeasti merkittäviksi taisteluiksi. Mielestäni pohjanoteerauksina on mainittu varisparvi vs. Weed ja GB taistelu sekä Daisuken ja Hidetoshin sanaharkka. Jostakin syystä samaisen otsikon alle on myös mahdutettu mm. Weedin ja Daisuken kohtaaminen, sekä Weedin ja Jeromen "taistelu" joka siis tarkoitti sitä, että Jerome yllytti Weedin hyppäämään rotkon ylitse.
Vaikka taistelut vievät valtaosan kirjan sisällöstä löytyy sieltä kuitenkin myös Meteor Ginin tapaan henkilöesittelyjä, jotka eivät kuitenkaan paljasta hahmoista juurikaan mitään uutta. Hauskana lisänä hahmoesittelyihin on kuitenkin laitettu yhtä poikkeusta lukuunottamatta aina GB:n mielipiteitä kyseisestä hahmosta.
Vaikka hahmoesittelyjä ei vielä tässä vaiheessa ole kertynyt kirjaan nimeksikään niin suomennokseen on kaikesta huolimatta livahtanut jälleen virheitä, joita nopeimmat ovat käyneet jo bongaamassa. Koska kyse on kuitenkin melkoisen isosta opuksesta, on virheitä varmastikin mahdotonta täysin välttää. 


Mainittakoon mm. Goheen henkilöesittelyn virhe, jossa miehen sanotaan kuolleen Akakabutoa vastaan käydyssä taistelussa. Neron esittelyssä (muistaakseni) puhuttiin Weedistä Ginin sijaan ja Kagetora muuttui myös Kurotoraksi. Sen sijaan alkuperäisestä teoksesta jääneisiin virheisiin voitaisiin varmaankin mainita ikuisuuskysymys Weedin rodusta Ginin ollessa akita ja Sakuran sekarotuinen kishu, joka tekisi myös Weedistä sekarotuisen eikä akitan.

Loppujen lopuksi Taisteluiden aika on kuitenkin suomijulkaisuna oikein onnistunut teos, jos ei kiinnitetä huomiota tylsän puoleiseen sisältöön, johon kääntäjillä ei ole ollut pahemmin vaikutusvaltaa. Vaikka alkuperäisen kannen muuttaminen ei ollutkaan mieleeni niin pokkari on hyvin laadukas ja yleisesti ottaen huolellisesti tehty, vaikka virheitä onkin päätynyt ripoteltuna kirjaan.
Vaikka normaalisti suomijulkaisut mukailevat hyvin tarkasti alkuperäistä teosta kokonsa puolesta oli suomijulkaisu tällä kertaa jopa hivenen isompi, vastaten kooltaan Meteor Giniä. 

Vaikka tämä kirja ei sisällöltään täysin odotuksiani vastannutkaan (Meteor Gin oli niin laadukas opus kaiken kaikkiaan, että siitä on aika vaikeaa pistää paremmaksi) niin joukosta löytyi kuitenkin paljon mieluisaa ja ennen kaikkea uutta tietoa, joka mielestäni tietokirjaan kuuluu ehdottomasti. Tähän lukeutuu esimerkiksi "Perustietoa koirien maailmasta"-osio, jossa on selvennetty tarinasta heränneitä kysymyksiä. Hauskana lisänä kirjaan on laitettu "unohtumattomia viisauksia ja hölmöyksiä", joita olisin ehdottomasti lukenut mielelläni lisää. Meteor Ginin tavoin tähänkin tietokirjaan on sisällytetty myös testi.


Halukkaille vastaukset ovat muuten:

1. Smith
2. Weed
3. GB
4. Akame
5. Mer
6. John
7. Kagetora
8. Ken
9. Jerome
14 kommenttia:

 1. Ostin myös itselleni joululahjaksi Taisteluiden Ajan, oli ennättänyt juuri sopivasti Akateemiseen Kirjakauppaan jouluksi. :)

  Tykkäsin tästä, vaikka tosiaan olisi kaivannut enemmän jotain muutakin sisältöä kuin tappeluiden kuvausta (heh, no mitä muutakaan voi odottaa kirjalta jonka nimi on Taisteluiden Aika... mutta joo..) Nauroin tuota Weed ja GB vs. varisparvi-kohtaa! xD Ehkä se oli mukana koomisena lisäyksenä? ;)

  GB'n kommentit aina välillä olivat kivaa luettavaa ja samoin tuo pieni bonus-osio lopussa. Tuli mieleen että olisi mahtavaa, jos Takahashi tekisi vastaavan kirjan, mutta esittelisikin siinä koirien maailmaa laajemmin. Itselle tuli uutena tämä että villikoirilla on jokin "kirjoittamaton laki", jota pitäisi tavallaan noudattaa. Olisi hienoa tietää onko Takahashin koirien maailmassa muunlaisia vastaavia juttuja.

  VastaaPoista
 2. Höh, ei vaikuta kovinkaan kiinnostavalta ja tipahtaa "pakko ostaa" -listallani vähemmän ajankohtaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Ja kumppanini on Ken, mikäli tein tuon oikein. Kenin luonteesta en ole koskaan saanut kunnollista otetta, mutta ainakin hänen isäpappansa oli varsin komea ja siisti tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikällä myös Ken. Aikalailla sama juttu, mangan alusta jäi sellainen kuva, että Ken ja Kagetora ovat suuressa roolissa sarjassa - ovathan ne sentään Benin ja Kurotoran jälkeläisiä - mutta Kaibutsu-osan jälkeen ne tuntuvat lässähtäneen vain sivuhahmomassaksi erottumatta sieltä mihinkään..

   Poista
 4. Voisinko kysäistä, että minkä hintainen tuo opus on?
  ~OwlComet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 13,80€ Adlibriksessä, postikulut ilmaiset. Kuulemani mukaan kirjakaupoissa ollut 20€ pintaan.

   Poista
  2. oho, no pitää varmaan myös tilata tuolta Adlibriksestä! ^^
   Kiitos vastauksestasi!

   Poista
 5. Huomasin Crossin esittelyssä että siinä luki "Taisteli raskaanakin Akakabuton vastaisessa sodassa ja synnytti pian sen jälkeen".
  Eihän Cross taistellut Akakabutoa vastaan ja se synnytti ennen sotaa. Vai olenko väärässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mangassa Cross muistaakseni synnytti vielä reilusti aikaisemmin kuin animessa. Cross ei osallistunut taisteluun pentujen takia ja Riki kielsi Beniäkin osallistumasta sen takia, että se oli perustanut perheen, mutta Ben ei totellut.

   Poista
 6. Emme vanhempieni kanssa tajunneet miten se testi tehdään. Osaisitko auttaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin yrittää :)

   Eli tarkoituksena on muuttaa etunimesi tavuiksi, jos se on erikoisempi tavuja ei välttämättä löydä tuosta suoraan vaan pitää vähän soveltaa. Testin ohjeistuksessa on apua vähän konsonanttien ym. kanssa.

   Itselläni testi menee näin:
   A (3) - N (2) - NI (3)
   Kokonaispistemääräni on siis 8 ja tuloksena Ken.

   Poista
 7. Mikä minun kumppanini on siinä testissä kun nimeni on venla. En osaa katsos itse :[

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään, en minäkään :D Varsinkaan, kun suomalaiset nimet on niin erilaisia. En kyllä itse keksi millään miten tuo sinun nimesi menisi japanilaisilla tavuilla, mutta pistän kyselyn Kaksoissolan foorumille, jos joku osaisi vastata. Laitan sen sitten tähän.

   Poista
  2. "Venla menisi luullakseni Be-n-ra = 3 + 2 + 3 = 8 = Ken"

   Tälläinen heitto tuli foorumilta.

   Poista