torstai 25. huhtikuuta 2013

Aiheena kopiointi

Tämä on toivepostaus mm. Sangatsun Mangan Piirustuskilpailussa esiintyneen kopioimisen takia.

En omista tekstissä esiintyviä kuvia, alkuperäisten kuvien linkit löytyvät kuvien alta. 
_______________________________________________________
 
Kaksoissolasta löytynyt kuva, jossa oli GNG-piirustuskilpailun kopionteja 
 
Kopiointi on netissä yleinen vitsaus ja tekijänoikeuksista tullaan tappelemaan varmasti vielä hamaan tulevaisuuteen. Monilla on omat käsityksensä ja mielipiteensä asiasta - kunnioitan niitä, mutta älkää silti muuttako tämän tekstin kommenttialuetta taistelutantereeksi, jooko?
 
 "Tekijänoikeus on tekijän lakisääteinen oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa.
Teoksia voivat olla esimerkiksi kirjalliset tuotokset, elokuvat, äänitteet, taidemaalaukset ja sävelteokset."
~ wikipedia
 
Sangatsu Mangan Piirustuskilpailun yksi voittaneista töistä
 
 
 
Ihan lyhikäisesti sanon oman mielipiteeni asiaan:
 
- Mallista saa ja pitää katsoa piirtäessä oppiakseen uutta, kaikkea kunniaa ei silti kannata ottaa itse, kerta olet käyttänyt jonkun toisen omistamaa kuvaa apunasi.
 
- Jos on kyse kilpailusta, jossa on luvassa palkinto, niin älä nyt herranjumala kopioi SUORAAN jonkun toisen ideaa ja työtä. Paistattelet vain itse kunnialla, joka kuuluu jollekin toiselle!
 
- Ei, kukaan ei omista oikeuksia "jonkun koiran asentoon", mutta piirrät silti edelleen mallista, jos käytät jonkun toisen kuvaa apunasi.
 
- Manga- ja animekuvia käytetään malleina paljon. Tälläisellä kuvalla osallistuminen kilpailuun kertoo lähinnä vain omasta mielikuvituksen puutteesta (anteeksi nyt), kun yleensä kilpailuissa pitäisi pyrkiä tuomaan esiin se omaperäisyys erottuakseen joukosta.
 
Omasta mielestäni anime- ja mangakuvien malleina käyttäminen ei ole lainkaan niin paha asia kuin yksityishenkilön työn kopiointi, koska loukkaat henkilökohtaisesti kuvan piirtäjää. Animea on ollut kuitenkin tekemässä tuhottoman monta eri henkilöä ja Takahashikin lienee melko tietoinen siitä, että hänen tyyliään jäljitellään paljon sen suosion takia - siitä on jopa tullut varmasti yksi suosituimmista tyyleistä koiraeläinpiirtäjien keskuudessa - eikä monikaan taida yrittää näitä kuvia väittää omatekemikseen, koska niistä näkee selvästi, että mallia on katsottu yleisesti tunnetuista kuvista.
 
Ongelma kilpailutöissä onkin, että yksityishenkilöiltä kopioituja töitä ei välttämättä huomaa, koska ne eivät ole niin tunnettuja kuin manga- tai animekuvat.
 9 kommenttia:

 1. On kyllä selkeät inspikset noista kuvista. Onkohan asiasta ilmoitettu Sangatsu Mangalle? :S Tosi ikävää moinen, oli kyseessä sitten osallistumistyö, jossa on selkeä kopiointi yksityishenkilön tai ihan Takahashin itsensä/animen kopiointia.

  Minusta on ihan ok ottaa mallia asentoihin, koska kukaan ei omista asentoja, mutta kyllä minua ainakin harmittaisi, jos joku ottaisi kunnian piirroksesta, joka selkeästi olisi kopio omasta teoksestani. Enemmänkin suuttuisin siitä, jos koko piirrustustyylini olisi viety kuin että olisi otettu mallia vain asennosta niin, ettei vaikutteita voi huomata.

  Vaikutteiden otto on mielestäni kyllä ihan sallittua, kunhan kuvia ei lähetä kilpailuihin. Tosi epäreilua :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ilmoitettu ja voittajalta otettiin palkintopaikka myöhemmin pois.

   Useinhan näiden kuvien asentojen kopiointi menee herkästi siihen, että kopioidaan jokaista viivaa myöten niin, että selkeästi huomaa keneltä on katsottu mallia. Sehän olisikin (ainakin minusta) ihan eri asia, jos katsottaisiin vähän mallista asentoa ja piirrettäisiin sitten omalla tyylillä (tosin itse mainitsisin silloinkin ottaneeni mallia).

   Ja sitten vedetään hirveät itkupotkuraivarit, kun joku tulee asiasta mainitsemaan (vaikka ihan nätistikin).

   Poista
 2. Asiaa jälleen kerran!

  En kertakaikkiaan tajua mitä sellasten ihmisten mielessä liikkuu jotka suoraan matkii kuvan tollein ja lähettää kilpailuun. Helppo palkinto? Eikö yhtään omatunto kolkuta näillä henkilöillä? Herraje.

  VastaaPoista
 3. >joo...tää on mun eka kerta kun osallistun Ginga-piirustus kisaan ni en oikeen tiiä saisko sitä ottaa mallia vai ei.

  >PS:Jatkossa aijon piirtää Ginga-piirustuskilpailuihin ihan omalla tyylilläni;)<3

  VastaaPoista
 4. mun besu piirs ton mis on riki ja gin vierekkäin XD LOL XD

  VastaaPoista
 5. Sain nyt kuule traumat. Oletin että isis olisi kisassa noilla piirustuksilla ollut, kun kerta oli kummiski hänen tekeleitään, taino sillee ihan sama kuva tainö öäh owo Loukkaantuisin kyllä pahemmin kerran, jos tehtäis ittelle tollee että kopioitaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huomaahan noista, että ovat melko surkeita, kun vertaa juuri Isiksen omiin kuviin (anteeksi nyt vaan kopioijille, tosin nämä haukut ansaitsettekin).

   Mutta näin vaan löytyy hölmöjä kaikkien keskuudesta, kopiointi ei koskaan ole kivaa.

   Poista
 6. Huhahaa, minun tuo ensimmäinen kuva :3

  -Hukka

  VastaaPoista
 7. Toi Ensimmäinen kopio piirustus on minun tekemäni. Voitin kyllä sen alle 13 vuotiaitten sarjan. se oli kivaa mut nyt kun löysin tän jutun niin en tiiä mut alkaa hävettää että kopion. anteeksi =(

  VastaaPoista