lauantai 26. maaliskuuta 2022

Q&A osa 1

Sain paljon kysymyksiä, joista pääsen kokoamaan kahdessa osassa Q&A-vastauksia, joten iso kiitos niistä! Ajattelin, että jaan nämä vastaukset teemoihin: Gingaan liittyvät kysymykset omanaan ja sitten erikseen enemmän omakohtaiset kysymykset, jotka liittyvät käytännössä muuhun kuin suoraan sarjoihin tai hahmoihin.

Huom! Teksti sisältää spoilereita.

Aloitellaanpa siis tämä postaus...
Ginga-aiheiset kysymykset


Hahmo tai hahmot, joista pidit ennen, mutta et enää nykyään?
Suurin osa jäljelle jääneistä GNG-hahmoista on jotenkin menettänyt isosti hohtonsa ja ne kaikista uniikeimmat piirteensä ja jääneet taka-alalle, mikä on ollut itselleni tosi harmillista. Erityisesti, koska monet näistä hahmoista on niitä nostalgisimpia ja itselle yhä tosi rakkaita. Orion ja Sirius lukeutuu myös vähän tähän joukkoon itselleni hahmoina. Pidin niistä ja niiden kemiasta sekä rooleista tarinassa tosi paljon GDWO:ssa, mutta sittemmin en enää ole niinkään välittänyt tuosta juonikuviosta, joka tuntui vain pitkään kiertävän ympäri ilman kummempaa kehitystä mihinkään suuntaan.

Hahmo/hahmot josta ennen et pitäny, mutta nyt pidät?
Näitä oli tosi vaikea keksiä, koska yleensä suhtaudun hahmoihin tosi neutraalisti... mutta yksi mieleen tuleva on Moss? Koin jotenkin, että hahmossa on sellaista moniulotteisuutta persoonana, joka ei ole ilmiselvää alusta alkaen vaan sen luonne ja persoona avautuu paremmin tarinan edetessä.

Sun n.10 suosikki hahmoa ja perustelut (ei tartte olla järjestyksessä)
1. Gin
Gin on hahmona jotenkin rakastettava ja samaistuttava GNG:ssä. Pidän erityisesti siitä, että se rakentaa muihin hahmoihin suhteita ja aloittaa matkansa ystävänä ja toverina ennen kuin nousee johtajaksi. Minusta on harmillista, että tämä piirre katoaa GDW:ssä, jossa Ginistä on tullut tosi etäinen.

2. Kurotora
Rakastuin alunperin Kurotoran animeversioon, koska sininen on lempivärini, hah. Mutta pidän eniten Kuron ärhäkästä luonteesta.

3. Kyoshiro
Kyo on hahmona ehdottomia suosikkejani, tykkäsin tosi paljon GDW:ssä siitä miten erilainen laumanjohtaja se oli. Pidän myös hahmon itsepäisyydestä ja siitä, että se ei ole vain aivoton seuraaja, joka ei uskaltaisi nostaa epäkohtia esiin. Olin tosi pettynyt siitä, että Kyo on mennyt sarjan edetessä enemmän persoonattomaksi comic relief -hahmoksi.

4. John
Huomaatteko hahmotyyppini... vähän ylpeät, itsepäiset ja jopa vähän tökeröt hahmot ovat jostain syystä minulle tosi viihdyttäviä.

5. Smith
Pidin Smithiä jotenkin tosi kivan isovelimäisenä hahmona GNG:ssä. Siinä on sopivassa suhteessa comic relief -tyyppiä ja huumoria, mutta myös vakavuutta. Olin tosi pettynyt siihen, että se kuolee turhaan heti GDW:n alussa...

6. Cross
Crossista on jotenkin vaikea olla pitämättä. Se on huolehtiva äitihahmo, mutta samaan aikaan todella vahvaluontoinen ja kipakka tapaus, jonka varpaille ei tallota. Se erottuu edukseen monista muista naarashahmoista, joiden ainoa tehtävä sarjassa on tuntunut olevan puskea pentuja ja vaipua sitten hissukseen taka-alalle. Tosin valitettavasti vaikuttaa vähän siltä, että sellainen kohtalo voi olla ihan mahdollinen Crossillekin.

7. Mer
Tykkään nostaa usein esiin, että Mer on kärkilistoilla suosikkihahmoissani. Ja minua on harmittanut tosi paljon, että sillä ei ole ollut isompaa roolia sarjoissa GDW:n jälkeen. Luulen, että alunperin tykästyin hahmoon, koska pidin lapsena tosi paljon kultaisistanoutajista ja halusin sellaisen itsekin... Ehkä samaistun Meriin jollakin tavalla itse?

8. GB
Pallottelin aikanaan melko paljon sen suhteen pidänkö GB:stä hahmona. GDW:n edetessä pidin siitä enemmän ja enemmän ja tietyllä tavalla luulen jopa, että sen kuolema teki siitä entistä merkityksellisemmän eikä siitä jäänyt onneksi pelkkä taustalla häröilevä comic relief. GB:n kuolema oli myös yksi harvoja kohtauksia, jotka oikeasti kolahtivat sarjassa.

9. Tesshin
Pidin tosi paljon siitä lähtökohdasta, että Tesshin on tavallaan vihollislauman pentu, joka kasvatettiin Oun armeijan toimesta. Pidän myös sen ulkonäöstä kovasti. Tietyllä tavalla jäin ehkä toivomaan, että Oun armeijaan uskon menettäminen olisi poikinut vähän enemmän mehukasta juonenkäännettä.

10. Hougen
Hougen on yksi harvoja pahishahmoja, joihin oikeasti tykästyin. Se on hahmona loistavasti kirjoitettu ja siihen saa eri tavalla kosketusta, koska sen taustoja avataan monella eri tavalla ja osa niistä on ehkä henkilökohtaisia ja sydäntäsärkeviäkin. Hougen on poikkeuksellisen hyvä pahis siinä mielessä, että vaikka sen tavoite yleisesti onkin stereotypinen Japanin herruus, siinä on monia erilaisia puolia. Erityisesti huumori on sellainen ehkä yllättäväkin piirre pahishahmoilla tässä sarjassa. Ainoita asioita joihin olin ehkä pettynyt oli se, että olisin toivonut hahmolle dramaattisempaa loppua.

Sun n.10 inhokki hahmoa/hahmoa, josta et niin välitä

1. Kamakiri
Anteeksi pinnallisuuteni, mutta Kamakiri muistuttaa ulkonäöltään aina minulle Pikku Kakkosen Ransua enkä pääse siitä ylitse.

2. Hyena / Noah
Noahina sarjaan palaaminen ei jotenkin... saanut minua pitämään siitä hahmona yhtään enempää? Uusimman sarjan kummallisuus yleisesti ei valitettavasti tehnyt siitä minulle kiinnostavampaa hahmona.

3. Musashi
Musashista on jäänyt itselleni jotenkin... taustahahmomainen kuva, jolla ei ole isompaa roolia eikä se erotu edukseen kummemmin.

4. Jaguar
Melkolailla sama juttu kuin Musashilla.

5. Jerome
Jerome on minulle kinkkinen tapaus, koska tavallaan haluaisin pitää siitä hahmona ja tykkään sen taustatarinasta ja ulkonäöstä kovasti, mutta sen jatkuva "etsin itselleni hautapaikkaa, antakaa minun uhrautua" -mentaliteetti on pidemmän päälle vain puuduttavaa.

6. Bemu
Olisin ehkä kaivannut Bemulle enemmän tarinaa, sen vierailu sarjassa jäi suhteellisen lyhyeksi pintakosketukseksi. Olen myös tässä tapauksessa pinnallinen, koska muistan, että ihan ensimmäiset kuvat, joita koskaan näin lapsena Bemusta saivat minut luulemaan, että sen aivot ovat näkyvillä ja se jotenkin ahdisti minua...

7. Wilson
Sama juttu kuin Bemulla, toivoin hahmolle enemmän ruututilaa, koska sen menneisyys sirkuskoirana on jotenkin virkistävän erilainen. Wilsonin erilaiset silmät ovat aina olleet jotenkin hieman... creepyt?

8. Hakuro (mangaversio)
Tykkäsin Hakuron ruskeasta animeversiosta tosi paljon, olen kokenut mangaversion jotenkin tylsäksi ja massaan hukkuvaksi.

9. Koyuki
Koyukin osuus GDW:ssä sai toivomaan hahmolle jotenkin isompaa roolia, olin tosi pettynyt siihen, että sen elämäntehtävä tuntuu lopulta olevan vain muistuttaa Sakuraa ja kadota taustalle sen jälkeen, kun sen velvollisuus pentujen kantajana oli hoidettu.

10. En keksi tähän hetkeen muita.

Aliarvostetut hahmot?

Täytyy sanoa, että ainakaan fandomin kannalta en keksi aliarvostettuja hahmoja, tuntuu, että ihmiset pitää tosi laajasti erilaisesta skaalasta hahmoja.

Mikä gingassa on huonoa (esim. nartut kuvataan aina heikkoina raukkoina muutamaa poikkeusta lukuunottamatta)? / Asiat, jokka ärsyttää gingassa?
- Useimpien pahisten motiivien puuttuminen.
- Hahmojen unohtaminen ja pois jättäminen.
- Taustatarinoiden piiloon jääminen, mitä joillekin hahmoille tapahtui yms.
- Hahmouskollisuuden kärsiminen, esimerkiksi luonteiden muuttuminen.

Mitä jos asiaa x ei ois tapahtunut?
Tässä muutamia juonenkäänteitä, joita olisin mielelläni ottanut sarjoihin:

- Rocket ei olisikaan kääntynyt Oun puolelle vaan pysyisi Hougenin joukoissa.
Rocket kuitenkin onnistui jo soluttautumaan tarpeeksi lähelle kidnappaamaan Weedin. Olettaisin, että Rocketista olisi voinut olla todella paljon haastetta Oun joukoille, koska siihen luotetaan niin paljon sarjassa myöhemmin viestinviejänä yms.

- Siriuksesta pahis
Näin tähän parikin mahdollisuutta, esimerkiksi Kamakirin pojille uskollisuus pelastamisen jälkeen tai myöhemmin se, että Oun lauman arvot alkavat epäilyttää ja se haluaisi edetä rauhanomaisemmin. Miten erilainen sarja olisikaan ollut, jos Sirius olisikin kääntänyt kelkkansa täysin? Tosin minusta tuntuu epätodennäköiseltä, että Siriuksesta saisi missään asetelmassa mitään Hougenin kaltaista tyrannia, mutta toisaalta olisi ollut mielenkiintoista nähdä mihin mittasuhteisiin se olisi ollut valmis menemään, jos uskoisi tekevänsä oikein.

- Tesshinistä pahis
Jos ei olisikaan kääntänyt kelkkaansa takaisin Oun puolelle, Tesshin olisi voinut olla todella vaarallinen vastus, kun ottaa huomioon, miten hänestä kaavailtiin jopa Ginin seuraajaa.

- Kyoshiro olisi ruvennut kapinoimaan
Kyoshiro kyseenalaistaa esim. Weedin johtamistaitoja ja se on tärkeä liittolainen. Todennäköisesti se olisi jatkanut kuitenkin vain oman laumansa johtajana ennallaan, mutta siitä olisi voinut tulla myös kiinnostava vastustaja Oun armeijalle.


5 asiaa, jotka haluaisit muuttaa esim.GDW:ssä
1. Smithin kuolema
Smithin kuolema on juonellisesti tosi merkityksetön ja turha. Vaikka onkin realistista, että asiat eivät aina mene odotetusti, oli sääli menettää niin merkittävä hahmo ilman sen arvoista loppua.

2. Hougenin kuolema
Sekä animessa, että mangassa Hougenin kuolema on yksi iso antikliimaksi. En osaa sanoa mikä olisi ollut sopiva loppu Hougenille, mutta täysin ulkopuolinen tekijä ei tunnu sille sopivalta. Ajattele, että GNG:ssä Oun armeija olisi koonnut joukkoja pitkin Japania Akakabutoa vastaan ja sitten sarja päättyykin siihen, että Akakabuto kuoleekin vahingossa liukastuessaan vaikka jyrkänteeltä alas.

3. Gin johtajana ja isänä
Gin on muuttunut isosti siitä, mitä se oli aikanaan Oun armeijassa. Vaikka osa johtuukin ehkä vastuusta ja aikuistumisesta. Se on yhä omalla tavallaan lämmin ja hyväsydäminen sekä oikeudenmukainen, mutta tuntuu olevan toverillinen vain lähimpiä sotureita kohtaan. Jopa omia lapsiaan kohtaan Gin on jotenkin... no, ei niin isällinen? En tiedä, ehkä jäin kaipaamaan sitä GNG-aikaista Giniä, joka oli selvästi enemmän yksi muiden joukossa ystävänä kuin Rikin kaltainen etäinen hallitsija.

4. Takaumia aikahyppyyn
Monien hahmojen kuolema tai pois jääminen sarjojen välissä on jäänyt täydeksi mysteeriksi ja esimerkiksi joidenkin hahmojen kumppaneita emme koskaan pääse näkemään.

5. Hybridisaagan pois jättäminen
GDW olisi ollut sarjana mielestäni tarpeeksi monipuolinen ilman hybridikarhuosuutta ja koen sen ehkä tavallaan jopa turhana. Se tuo tarinaan päävastuksia, jotka esiintyvät vain muutaman pokkarin ajan. Vaikka TLW ei kuulukaan sarjoista suosikkeihini, siinä huomion keskiö on karhuissa eivätkä ne vain putkahda vierailemaan sarjaan kuollakseen parin osan päästä.

Asiat, jokka on menny parempaa suuntaan sarjan X(esim. GNG) jälkeen
Puhun nyt erityisesti mangasarjoista. GNG:ssä oli tiettyä hapuilua esim. piirtotyylin ja tarinan kanssa. Alunperinhän sarjassa esimerkiksi koirahahmojen ei pitänyt puhua. Myös joidenkin hahmojen kohdalla piirtotyyli on muuttunut ja vakiintunut sarjan edetessä, joten esimerkiksi GDW:ssä pidin siitä, että Takahashin tyylissä on jo tietynlaista varmuutta. GNG:ssä huomattavaa oli myös susiosa lisäys kustantajien painostuksesta, joka sai saagan tuntumaan irtonaiselta päätarinaan verrattuna. GDW:ssä saagat tuntuvat kietoutuvan hyvin yhteen yhtenäiseksi tarinaksi sujuvasti.

Asiat, jokka on menny huonompaan suuntaan sarjan X(esim. GDW) jälkeen
GDW:n jälkeen omaan makuuni piirtotyyli ja tarina on mennyt huonompaan suuntaan. Piirtotyylistä on tullut pelkistetympää, hahmoista pallopäisempiä ja vaikka nautinkin yhä isosti Takahashin taiteesta olipa se käytännössä uudempaa tai vanhempaa, voin rehellisesti sanoa, että se oli parhaimmillaan GNG:n aikoihin. Tarinoista on tullut myös keskeneräisen ja suunnittelemattoman oloisia. Noah on tarinaltaan tällä hetkellä kaikista erikoisin ja omituisin, valitettavasti ei niin kovin positiivisessa mielessä. Odotan mielenkiinnolla, mutta myös kauhulla mihin sarja tulee päättymään.

Pikku virheitä gingassa, mitkä monelta jää huomaamatta

Apua en tiedä keksinkö mitään, mitä muut eivät olisi jo tuoneet tähän mennessä esille...

3 kommenttia:

 1. John on kyl yks mieleenpainuvimmista ginga hahmoista. Ehottamasti yks munkin suosikeista.

  Repesin totaallisesti tolle Kamakiri kohalle. Ite en ees oo hoksannu tota yhdennäkösyyttä. Pikku Kakkosen Ransu on rodultaan keskikokoinen videonoutaja mut on siinä kyl irlanninsusikoiran näköä nyt kun asiasta mainitsit.

  Ite en aluksi tykänny GB:stä yhtään. Siitä tuli semmoset wannabe Smith vibat, vaikka ne hahmot on aika erillaisia. Mut kyl GB:stäki tuli mulle tärkee hahmo, vaikkei se koskaan päässy suosikki hahmot listalleni. Sen kuolema oli iso järkytys ja muistan lukeneeni sitä kohtaa silmät kyynessä.

  Smithin kuolema oli tosi iso pettymys. Se oli niin random. Koko hässäkästä tuli vaan sellanen olo et Smith oli joku unohdettu legenda, josta oli tullu vanha ja raihnanen vanhus, jonka ainut tarkotus sarjassa oli kuolla.

  Oon täysin samaa mieltä tosta Gin jutusta. Jotenki jännä et Ginista, luotettavasta ja hyväsydämisestä laumatoverista tuliki "kylmä" johtaja. GNG:n perusteella vois luulla et Gin ois halunnu olla pennuilleen paljon läheisempi isä ku mitä Riki oli sille aikanaan. Ehkä se Gin ei vanhentuessaan enää jaksa tutustua uusiin tyyppeihin tai olla niin toverillinen muita kohtaan kuin ennen. Ginillä menee niin paljon aivosoluja Kurotoran ja muiden klassikko hahmojen sekoiluiden seuraamiseen nii ei se jaksa olla sosiaalinen :D

  Ite aluksi pidin ajatuksesta et Tesshinistä ois tullu pahis. Mut sitte aloin miettiin et ehkä se ois liian klisee juonenkäänne mun makuun. Oon törmänny muissa sarjoissa/kirjoissa/elokuvissa nii moneen "kasvatettu legondojen siipien suojassa, mutta gasp nyt hän on pahis" -asetelmaan niin monta kertaa et se on alkanu kyllästyttää. Mut toisaalta olis pahis Tesshinissä ollu karismaa ja sais siitä tavallaan jännittävän vastuksen.

  Muiden mielipiteitä gingasta on kyl kiinnostavaa lukea, kiitos tästä postauksesta^^
  //En kerry oikolukea tätä kommettia nii pahoittelut mahdollisista hassuista lauserakenteista ja kirjotusvirheistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. //korjaan tähän kommenttini pahimmat k-virheet
   *silmät kyynelissä
   *legendojen
   *kerenny

   Poista
  2. "Ginillä menee niin paljon aivosoluja Kurotoran ja muiden klassikko hahmojen sekoiluiden seuraamiseen nii ei se jaksa olla sosiaalinen :D" naurahdin ääneen :DD

   Totta, tosi hyviä pointteja ja samaistun tosi isoon osaan näistä! En ole itse törmännyt tähän "kasvatettu sankarien suojassa ja nyt onkin pahis" stereotypiaan, mutta toisaalta näkemykseni sarjoista on kyllä tosi pieni, joten voisin kuvitella, että niitäkin mahtuu joukkoon.

   Kiitos kommentista!

   Poista