maanantai 8. marraskuuta 2021

Yoshihiro Takahashin 50-vuotis näyttely Japanissa (Yokote Masuda Manga Museum)

Ajattelin, että tämä tapahtuma on sen verran kiinnostava ja erikoinen, että voisin kirjoitella siitä juttua, koska sitä seurataan aktiivisesti niillä kanavilla joissa pyörin itse lähinnä japaniksi ja englanniksi. Osalle seuraajistani on ollut tärkeää, että tietoa on myös saatavilla suomeksi ja tämä on mielestäni blogiinkin ikuistamisen arvoinen juttu, vaikka en sitä olekaan itse päässyt paikan päälle todistamaan. Kyseessä on tosiaan edelleen käynnissä oleva juhlavuotisnäyttely, joka on järjestetty Yokoten mangamuseossa, Japanissa.

Näyttely on voimassa 9.10. - 5.12.2021 ja Takahashi vieraili siellä nimikirjoitustilaisuuksissa avajaispäivänä ja seuraavana päivänä. Museo on järjestänyt näyttelyn kunniaksi pientä Ginga-teemaista ohjelmaa ja sarja on huomioitu myös entistä enemmän kahvilan ja oheistuotteidenkin puolella. Museo on myös maininnut, että oheistuotteita tulisi mahdollisesti yleiseen myyntiinkin, mahdollisesti näyttelyn jälkeen. Todennäköisesti näiden tilaamiseen saattaa kuitenkin tarvita välikäden (minulla ei ole asiasta tarkempia tietoja, koska en ole koskaan tilannut museolta mitään).

Yokoten mangamuseo ei ole Gingan saralla täysin vieras nimi, sillä vuoden 2019 paikkeilla se tuli tutuksi jo muutamista Ginga-aiheisista oheistuotteista. Suomeen rantautui mm. Urumin kautta joitakin pinssejä, avaimenperiä, karkkeja, printtejä ja paitojakin. Kahvilassa sai myös nauttia teemaan sopivasta juomasta ja ruoka-annoksesta.


50-vuotisnäyttely oli kuitenkin museolle iso juttu, sitä varten museoon kulkeva bussikin kustomointiin sopivasti näyttelyä mainostamaan.


Näyttelystä on hankalaa saada tarkkaa kuvaa vain museon somesta, mutta kävijöiden kuvien perusteella siellä oli pelkän Takahashin taiteen lisäksi myös mm. Topsangyon pehmoja.

Olen yrittänyt ottaa selvää museon järjestämistä ohjelmista ja vaikuttaisi siltä, että Seal rally -nimellä kulkeva ohjelma edellyttää tietyillä pisteillä käymistä ja sitä varten tehdyn vihkosen täyttämistä. Saaduilla leimoilla saa palkinnon.

Tämän lisäksi museo on ilmeisesti järjestänyt jonkinlaisia askartelupajoja, joissa on päässyt värittelemään mm. kalenterikuvia ja väkertämään jonkin hyrrän kaltaisen paperiympyrän, joka pyörii narun varassa. Paikan päällä on myös äänestetty suosikkihahmoja.

Kuvat paikan päältä ovat ehdottomasti upeita! Museo on pistetty päänäyttelyn mukaiseen ilmeeseen näyttävästi ja käytäviä koristavat sarjasta tutut paperihahmot, julisteet ja kävijöiden kuvista on tullut bongattua jopa Ginga-teemaisella kuvalla koristetut hissin ovet.



Yksi museon erikoisuuksia on tällä hetkellä ehdottomasti kahvion tarjonnat. Sieltä löytyy hauskasti ja sarjaan sopivasti tuunattuja annoksia ja juomia.


Täytyy sanoa, että oma suosikkini ovat varmaankin kuvalla varustetut juotavat.

Myymälään on myös tullut kivasti uusia oheistuotteita:



Printtien lisäksi löytyy paitoja, muovitaskuja, juliste, kangaskassi, mukeja, kahvia, kaulanauhoja ja pyyhe. Omituisena, mutta symppiksenä tuotteena myös Ginga-bussia kuvastava nenäliinapaketti!

Omia suosikkejani näistä tuotteista olivat ehdottomasti tarrat! Kuvista totesin, että niitä ei ilmeisesti myydä ollenkaan irrallaan vaan ne ostetaan gashapon-koneista setteinä. Tarraseteissä on muutamia erikoisempia kiiltäviä tarroja.



Vaikka tuotteita mahdollisesti tuleekin yleiseen myyntiin näyttelyn päätyttyä, on juuri näyttelyn käynnissä ollessa oheistuotteita ollut tosi kivasti myös Japanilaisissa huutokaupoissa, omaan silmääni ihan hyvään hintaankin. Toki siellä on myös oma osuutensa niistä myyjistä, jotka myyvät tavaraa heti överihintoihin, joten kannattaa seurailla vähän tuotteiden alkuperäisiä hintoja. Jos esimerkiksi tarroja on myyty 300 jenillä (n. 2,30 euroa) 3 kpl settinä, kannattaa miettiä kaksi kertaa lähteekö yksittäisestä tarrasta maksamaan 20 euroa vai odotella hetki, josko joku myisi niitä halvemmalla.

Suurin osa näistä tuotteista on muuten tällä hetkellä merkattu pelkästään Japanissa myytäviksi, josta johtuen esimerkiksi Buyeen kautta nämä eivät näy Mercarissa. Olen itse käyttänyt välikätenä Treasure Japania.


EDIT 10.12.2021

Lisää materiaalia näyttelyistä!





8 kommenttia:

  1. Ihanan retron näköisiä nuo tarrat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Tulee ihan 80-luvun tuotteet mieleen. ♥

      Poista
  2. Eipä ole paljoa uhrannut ajatuksia sille, milloin Takahashin hommat sarjakuvapiirtäjänä alkoi, en olisi veikannut että 50 vuotta tuli täyteen... mutta kohtahan GNG: alkamisesta tulee 40 vuotta, 1983 sen julkaiseminen taisi alkaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, itsekään en ole pahemmin muita sarjoja vilkaissut, mutta ihan ensimmäinen sarja on näköjään ollut Shitamachi Benkei vuonna 1971. 1983 alkoi tosiaan GNG, aika rientää!

      Poista
  3. GtLW:n lopussa olevan esseen mukaan Takahashi on joskus ilmeisesti lähtenyt kehuskelemaan, että rikoisi erään toisen mangakan ennätyksen, jonka sarjaa julkaisiin 40 vuotta. Mutta mistähän Takahashi lähti laskemaan sen, että Gingaa julkaistaisiin 40 vuotta? GNG:stä, eli 40 vuotta tulisi tosiaan 2023. Mutta jos se tarkoitti yhtämittaista Ginga-julkaisua, sehän täyttyy vasta 2039, kun GDW:tä aletiin julkaista 1999, senhän jälkeen Takahashi ei paljoa muuta ole tehnyt kuin Ginga-sarjoja. Kauankohan Takahashi jatkaa GDN:n julkaisemista, yrittääköhän hän sitä jatkaa sitten vuoteen 2023?

    VastaaPoista
  4. Ajan kulumisesta puheenollen, kohta Andykin o seikkaillut Gnga-maailmassa 10 vuotta: oliko Andyn ensiesiintyminen GDWO:ssa sattunut joko samalle viikolle tai edeltävälle viikolle kun Takahashi vuonna 2012 tuli vierailulle Suomeen. Ja Tosiaan, takahashin viimevisiitistäkin on yhtä kauan!

    VastaaPoista
  5. Onko muuten Hyenan ja Akamen välissä oleva koira Uzuki?

    VastaaPoista

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.