sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Taidekujailemassa Gingaconissa


Osallistuin lauantaina ensimmäistä kertaa järjestettyyn Gingaconiin ja toteutin samalla yhden haaveeni mennä joskus taidekujalle myymään tuotoksiani. En nähnyt conia muilta osin mikä oli vähän harmi, sillä muutamat paneelit ja huoneet olisi kiinnostanut kurkata läpi, mutta koska olin yksin myymässä niin pysyttelin taidekujalla. Näin ensikertalaisena tein muutamia huomioita, joista voi olla apua, jos harkitsee joskus itsekin taidekujalla myymistä.

 Ensinnäkin kaikkein tärkein eli aloita ajoissa. Monesti "pienet viimeistelyt" jäävät viime tippaan ja siinä vaiheessa huomaa, että hommaa oli paljon enemmän kuin oli kuvitellut. Olin suuntaamassa jo conia edeltävänä päivänä Tampereelle valmiiksi ja lähtöpäivänä olin valvonut kuuteen aamulla tekemässä tuoteluetteloa, sekä viimeistelin muutamat kirjanmerkit, printit ja avaimenperät.

Kaiken kukkuraksi tajusin ollessani jo matkalla Tampereelle unohtaneeni rannekkeeni yöpöydän laatikkoon lähtiessäni niin kiireellä. Onneksi asia saatiin kuitenkin järjestettyä, kiitokseni ihanalle conitealle avusta tämän osalta.


Sain paljon kommentteja tuoteluettelosta, joka oli monen mielestä todella kätevä. Tein näitä luetteloita kaksi pöydän molempiin kulmiin ja lisäsin niiden loppuun hinnaston, joka oli myös pöydälläni nähtävissä muovitelineessä. Tuoteluottelo oli minusta kätevä, sillä mukanani oli paljon erilaisia tuotteita ja koska pöydän ympärillä oli välillä enemmän porukkaa niin sivummalla olleet pystyivät selailemaan näitä, vaikkeivat päässeet tarkastelemaan mallikappaleita läheltä.

Tässä on vielä tuoteluetteloni sisältö ja hinnastoni:
Ensimmäinen ongelma tuli vastaan pian conin alettua, kun tajusin etten pysynyt yhtään perässä siinä kuinka paljon mitäkin tuotetta oli jäljellä. Minulla oli aluksi pöydässäni taulu, josta näki eri vaihtoehdot avaimenperille, mutta ne ehtivät loppua yksi toisensa jälkeen ennenkuin ehdin pistää niitä mihinkään ylös. Lopulta kätevämmiksi vaihtoehdoksi osoittautui antaa laatikko ostajien kaiveltavaksi ja kertoa, että siinä olivat kaikki mitä oli jäljellä. Varasin avaimenperiä yhteensä reilut 60 kappaletta paikalle (melkein jokaista hahmoa oli 3 kpl), sillä en osannut yhtään varautua siihen kuinka paljon niitä menisi. Yleensä tälläisestä määrästä jäisi netissä myydessä vaikka kuinka paljon ylimääräisiä ja niitä ostettaisiin vähitellen. Nämä kuitenkin hupenivat ihan silmissä conissa ja tuntia ennen taidekujan sulkemista kaikki avaimenperät oli myyty. Samoin kaikki muukin Ginga-aiheinen muutamia printtejä lukuunottamatta, jäljelle jäi myös muutamia Pokémon ja Okami -aiheisia magneetteja. En osannut varautua yhtään tälläiseen menekkiin, harmittelin etten huomannut tuoda niitä varoiksi reilusti paikalle.

Toinen asia missä tuli ongelmia oli vaihtoraha. Otin vaihtorahaa mielestäni tarpeeksi, mutta se ei meinannut riittää alkuunkaan, monet aamulla coniin saapuvat olivat varanneet isompia seteleitä ja vaihtorahat riittivät itselläni vain muutamalle ensimmäiselle ostajille. Päätin antaa tuotteita parille ihmiselle jopa ilmaiseksi, koska en olisi pystynyt antamaan vaihtorahaa heille. Tämän takia suosittelisin myös ostajia huomioimaan myyjiä, kuten monet olivat onneksi tehneetkin, eli varatkaa mukaan myös pienempää rahaa. Jos jotakuta kiinnostaa kuinka paljon varasin itse vaihtorahaa tähän coniin se oli yhteensä noin 50-70€ seteleinä ja kolikoina. Voisin kuvitella, että minun tapaani monella yksityisellä myyjällä ei ole ihan hirveästi vaihtorahaa mukana, koska ne tulevat omasta pussista.

Näiden ongelmien lisäksi törmäsin ongelmiin myös pöytäni esineiden asettelussa, valokuvakehys aiheutti ongelmia ja meinasi kaatuilla, joten päätin jättää sen pois. Mukaan varaamani pienet muistilaput irtoilivat eikä niistä ollut mitään apua loppuunmyytyjen tuotteiden merkitsemisessä. Perus tarvikkeita, kuten kynä, paperia, teippiä ja sakset (jos coniin ei ole kiellettyä tuoda teräviä esineitä) kannattaa myös olla mukana.


 Yllä taidekujalainen-badgeni, oma badgeni, ranneke, käyntikorttini ja kansioni printeille. Mahdollisia taidekujilla vierailevia ostajia haluaisin myös ohjeistaa, että mallikansioita saa yleensä selata ihan vapaasti, mutta on kohteliasta pyytää lupa, jos printtejä haluaa ottaa pois taskuista. Myyjillä on myös usein pelkät mallikappaleet näkyvillä ja varsinaiset myyntituotteet erikseen pöydän takana.


Kun tuli vähän hiljaisempia hetkiä oli ehdottomasti mahtavaa käydä katselemassa muiden pöytiä ja tutustua muihin myyjiin vähän paremmin. Melkein kaikki paikalla olijat tiesinkin jo entuudestaan, sillä monien nimiä oli tullut vastaan Deviantartissa. Oli hienoa tavata ihailemiaan taiteilijoita sekä yhdistysläisiä, joiden kanssa on jutellut netissä, mutta ei koskaan tavannut kasvotusten. 

Hamstrasin mukaani kaikenlaista muista pöydistä, mutta esimerkiksi Pumpulipehmon Ginga-pehmot menivät niin nopsasti etten ehtinyt ostaa hänen pöydästään mitään itselleni. Omien ostosteni taiteilijat olivat muuten Bitter, Fjalle, Kippurable, Tirnu, SaQe sekä Thesuskuli.

5 kommenttia:

 1. En kestä oon varmaan tulossa sokeaksi, ku huomasin kyllä sun pöydän mutten jotenki noteerannu ite tuotteita vaan mariannet.... :'DDD Ruokaa!!
  Kriiseilin vaan kahden muun pöydän välillä et ostanko niistä jotain vai en ja sit en keskittyny kattomaan kunnolla muiden pöytien tarjontaa. Apua vois varmaan ottaa joskus silmät käteen ja katsoa ympärilleen. Olisin ehdottomasti ostanut jotain jos oisin tunnistanut! Sun taide on niin nättiä aaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotta ota ny ihmeessä seuraavallakin kerralla marianneja jos johonki vielä meet myymään, että hoksaan sitte että hei joo tämähän on Antun pöytä! :D Jospa sitten osaisin suunnata huomioni myös tuotteisiin

   Poista
  2. Voi ei! XD Voi olla, että mun pöytä oli vähän huomaamattomampi, kun mulla oli ainakin aluksi vähemmän tavaraa pöydällä kuin muilla.

   Poista
 2. Tuosta tuoteluettelosta voisi moni taidekujalainen ottaa mallia, se on niin paljon kätevämpi kuin pelkkä hinnasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Moni taidekujalainen myyjä sanoi itsekin, että olisi tosi kätevä. Tuo on tosiaan näppärä, jos on paljon tuotteita valikoimassa :)

   Poista