GNG-figuurit lienevät sellainen oheistuote, johon moni fani on törmännyt jossakin vaiheessa tavalla tai toisella. Nämä 80-luvun pienoiset muovipallerot aiheuttavat hyvin erilaisia mielipiteitä, toisille ne ovat naurettavan kalliita ja tylsän näköistä krääsää, toisille aarre. Tyypillisesti GNG-figuureihin linkitetään avainsana harvinainen, josta jo pelkästään voi arvailla miten pilvissä näiden hinnat liikkuvat.
Alusta lähtien nämä pikkukaverit ovat kuitenkin kiehtoneet minua aivan suunnattomasti yksityiskohdillaan ja värivaihtoehdoillaan. GNG-figuurit ovat yksivärisiä ja alkujaan ne oli mitä ilmeisimmin tarkoitettu itse maalattaviksi, mutta harvemmin törmää maalattuihin figuureihin, mikä tekeekin näistä enemmän patsaan omaisia keräilykohteita. Maalaamattomat figuurit ovat nähdäkseni olleet melko yleisiä noihin aikoihin ainakin Japanissa ja toisaalta mitä olen maalattuja esimerkkejä päässyt vilkaisemaan niin eivät ne kieltämättä kovin hääppöisiä olleet, joten ehkä tällä tavalla on säästetty kustannusten lisäksi myös ostajien silmiä...
Varsinkin pieniin GNG-figuureihin liitetään varsin usein huutokaupoissa sana Gashapon, joka viittaa japanilaisiin kolikkoautomaatteihin ja niistä saataviin keräilyesineisiin, jotka ilmeisimmin lähes poikkeuksetta tulevat muovisissa kapseleissa. Pienten GNG-figuurien kapselit olivat kaksiosaisia, toinen puoli oli värillistä muovia ja toinen läpinäkyvää ja näitä kapseleita oli monia eri värejä. Kapselissa oli figuurin lisäksi myös mitä ilmeisimmin mukana tullut figuurilappu ja 2. sarjan figuurien omatessa myös tämän lapun olisi hyvin todennäköistä, että myös ne ovat olleet gashapon-figuureja. Se mikä tekee niistä niin erilaisia verrattuna 1. sarjan gashapon-figuureihin on itselleni edelleen täysi mysteeri. Olivatko ne vaikeammin saatavia? Valmistettiinko niitä vähemmän? Johonkin tuo useiden satojenkin eurojen ero nykyajan hinnoissa varmasti pohjautuu.
Vastaavanlaisia kolikkoautomaatteja oli Suomessa aikaisemmin enemmän, moni muistaa varmasti esimerkiksi tälläisistä automaateista saadut muoviset korut, sormukset, limakädet ja karkit? Näitä automaatteja on toki yhä edelleen joissakin paikoissa, mutta nykyään aika reilusti vähemmän.
Vastaavanlaisia kolikkoautomaatteja oli Suomessa aikaisemmin enemmän, moni muistaa varmasti esimerkiksi tälläisistä automaateista saadut muoviset korut, sormukset, limakädet ja karkit? Näitä automaatteja on toki yhä edelleen joissakin paikoissa, mutta nykyään aika reilusti vähemmän.
1. sarjan isoilla figuureilla on taas omat lähtökohtansa, sillä kolikkoautomaattien sijaan niitä oli mahdollista saada käsittääkseni eräänlaisina kaupanpäällisinä suklaanameja ostaessa. Siitä olivatko pakkaukset erillään vai oliko esimerkiksi figuuripaketti piilotettu suklaanami-paketin sisälle itselläni ei ole oikeastaan mitään tietoa. Sen lisäksi, että figuureilla oli kokoeroa gashapon-figuureihin nähden päättelisin itse, että sinisiä figuureja pidettiin eräänlaisina spesiaaleina tai salaisina figuureja, sillä ne ovat yhä edelleen niitä halutuimpia ja yksiä harvinaisimpina pidettyjä figuureja. Sinisiä figuureja ei esiinny pienissä figuureissa ollenkaan ja samaa tekniikkaa voisi helposti soveltaa myös GDW-figuurien "salaiseen hahmoon", joka on sininen Weed.
Niin Gingan kuin oikeastaan melkein minkä tahansa muunkin keräilyn parissa tuotteiden arvo määräytyy hyvin pitkälti niiden kunnon mukaan, joten oletettavastikin aivan uudenveroisia tai jopa edelleen pakkauksessaan olevia oheistuotteita on harvassa ja pelkästään se tosiasia ettei figuuria ole koskaan otettu pois sen alkuperäisestä pussista voi nostaa hintaa moninkertaisesti siihen nähden mitä se olisi muuten. Avaamattomien tuotteiden lisäksi myös alkuperäiset pakkaukset ovat arvossaan, yhtenä syynä tähän lienee varmastikin se ettei niitä ole tapana säilytellä kuin kukkaa kämmenellä vaan yleensä kääreet ja pakkaukset ovat juurikin ne, jotka lentävät ensimmäisenä roskiin.
Oliver-figuuri alkuperäisessä pakkauksessaan |
Avaamattomat figuurit kuten muutkin tuotteet tuppaavat jakamaan paljon mielipiteitä: miksi hankkia tuotteita, joista ei koskaan pääse nauttimaan täysin, kun ne ovat pakkaukseensa suljettuja? Toisaalta jo pelkästään pakkausten säilyttämisestä on omat hyötynsä, kuten se että tieto esimerkiksi figuurien alkuperästä ja sen aikaisesta pakkaustavasta säilyy vuosienkin päähän eikä mene unholaan roskiin heitettyjen pakkausten myötä. Tämä on iso juttu varsinkin itseni kaltaiselle oheistuotteiden historiasta kiinnostuneelle keräilijälle.
Vasemmassa reunassa suklaaboksi ja takana kyltti,
jonka epäilisin olleen automaatin etuosassa.
Figuuriboksi, figuuri alkuperäisessä pussissaan,
viivotin hahmottamaan mittasuhteita.
Kuvia yhden figuuriboksin eri puolilta
GNG-figuurien valmistajana toimi muuten edelleen yksi suurimmista lelufiguurien valmistajista nimeltä Bandai. Tähän nimeen törmää hyvin helposti erilaisten anime- ja mangasarjojen figuurien parissa ja se onkin erityisen tunnettu muovifiguureistaan, jotka ovat useimmiten yksityiskohtaisia ja laadukkaita. Tiesittekö, että Bandai on iso nimi monien 90-luvun lapsien rakastamien tamagotchien takana? Ylläolevasta pussista voitte myös huomata nimen Morinaga, joka viittaa makeisvalmistajaan suklaapalleroiden ja esimerkiksi myös vohveleiden takana.
Voi, tuo boxi on niin kaunis :3
VastaaPoistaOlisiko mahdollista linkittää kuvaa sellaisesta maalatusta figuurista? En ole onnistunut koskaan bongaamaan...
Eikös olekin ^u^ ♥
PoistaItsellänikään ei ole pahemmin muita havaintoja, mutta tuossa Ginga Insane -blogista lainatussa kuvassa on se pahvikyltti tms. missä näkyy ainakin maalattuja GNG-figuureja.
Voih, tuo Bartin salakavala kurkistus sai allekirjoittaneen tyrskähtämään. :'D Kiitän informatiivisesta ja huolellisesti toteutetusta postauksesta, erittäin laadukasta työtä jälleen kerran~
VastaaPoista-Lycaon
Kiitän! o/
PoistaBart on paras.
Olen itse asiassa nähnyt (DA:ssa?) erään fanin maalanneen muistaakseni Riki -figunsa, koska hänellä oli näitä kaksi. Omasta mielestäni kamalaa keräilyesineen pilaamista, mutta jos on rahaa niin kukin tekeköön tavaroillaan mitä lystää.
VastaaPoistahttp://www.deviantart.com/art/Colored-Riki-figure-202659962
PoistaNo methpringillä tuntuu olevan rahaa kuin roskaa, kun on aina varaa ostella kalliita oheistuotteita tuosta noin vaan...
PoistaItse en menisi tuomitsemaan ketään tietämättä heitä sen paremmin, mutta kukin tavallaan.
PoistaAh, tuo figuuri, olikin päässyt jo itseltäni unohtumaan kyseinen yksilö, vaikka olin siihen törmännytkin. Tuo tuotteen pilaaminenkin on aika kaksipiippuinen juttu, vähän niinkuin sekin on aika yksilöllistä miten ajatellaan voiko oheistuotteita käyttää siihen tarkoitukseen mihin ne on alunperin ajateltu (esim. vuodevaatteet, paidat, sandaalit, astiat..)
Itse kyllä myisin sen toisen, jos minulla olisi niitä kaksi.
PoistaItsekään en oikein pidä oheistuotteiden "pilaamisesta", mutta minulla ei ole mitään sitä vastaan.
Eihän se minun asia oikeastaan ole, jos joku on vaikka maalannut kaikki GNG-figuurinsa.
Ai, ne automaatit, mistä tuli söpöjä koiria salkussa olivatkin Gashaponeja! :3
VastaaPoistaJuuh, postaus oli todella kiva ja kirjoitusvirheitä ei juurikaan löytynyt.
Saisiko muuten tarkempaa kuvaa noista figuurien "esitteistä" tai niistä lapuista, mitkä tulivat figuurin mukana?
Kyllä! ^u^
PoistaKiitokset, meikälle saa kyllä huikata kirjoitusvirheistä, jos niihin törmää niin korjailen! Olen kyllä suht huolellinen ja luen yleensä läpikin tekstin vielä, mutta eksyy silti varmasti.
Saa toki! Voin skannailla nuo pikkulaput myöhemmin tähän postaukseen.
Nyt löytyy skannit myös figuurilapuista.
Poista