sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Tilaaminen Japanin verkkokaupoista (esim. FaNeMa, Yokote Masuda Manga Museo)

FaNeMan ennakkotilaukset ovat olleet ajankohtaisia ja olen saanut niistä yllättävän paljon kysymyksiä ja nähnyt myös ihmisten kyselevän netissä niiden tilaamisen osalta, joten ajattelin tehdä pienen tarkentavan postauksen hyödyntäen ZenMarketia esimerkkinä. Olen käyttänyt sitä itse FaNeMan ja Yokote Masuda Manga Museon tilauksissa. Muita vastaavia, suositeltuja välityspalveluja ovat mm. FromJapan ja White Rabbit Express.

Kannattaa lukea myös postaukseni: Japanista tilaaminen, joka käsittelee tarkemmin koko prosessin, tullauksen ja muut yksityiskohdat.

Minulta on myös aika ajoin kyselty voisinko järjestää joukkotilauksen tai tilata jonkun puolesta ja vastaus siihen on valitettavasti: en. Joukkotilausten järjestäminen on stressaavaa ja siinä on valtava vastuu. Summia on hankala arvioida etukäteen, koska monet ylimääräiset kulut, kuten postimaksut ja palvelumaksut tietää vasta tilausvaiheessa. Lisäksi on aina riskejä siitä, että paketti katoaa postissa, maksuja ei tulekaan, ei varauduta ylimääräisiin kuluihin yms. Varsinkin FaNeMan tilauksien kohdalla varoitusaikakin on yleensä tosi lyhyt, ennakkotilaukset ilmestyvät varoittamatta ja ovat vain pari viikkoa voimassa. FaNeMan kohdalla ongelmana on myös 10 kpl rajoitus tilatessa.

Tämän takia kirjoitan mieluummin ohjeita ja vinkkejä sen sijaan, että ottaisin vastuun useiden ihmisten tilauksista, rahoista ja kaiken hallinnoimisesta.

Mikä on ZenMarket?
ZenMarket on yksi välityspalveluista, joiden kautta voi ostaa Japanista, kun asuu itse sen ulkopuolella.

Mitä tarvitsen tilaukseen?
Sinun pitää luoda tunnus sivulle ja sinulla tulee olla joku hyväksytyistä maksutavoista, kuten esimerkiksi pankki- tai luottokortti tai PayPal-tili. Englanninkielen taidosta on myös isosti apua.

Valmista! Entä sitten?
Sitten tilataan~



1. Syötä hakukenttään haluamasi tuotteen linkki. Käytä suoraa linkkiä tuotteeseen.


2. Kun painat hakupainiketta, sinulle aukeaa ikkuna, joka ilmoittaa tuotteen tai huutokaupan lisäämisestä.

    1. URL eli tuotteen linkki
    2. Description eli tuotteen kuvaus, tämä helpottaa paitsi sinua, myös tilauksen hoitajaa
    välityspalvelun päässä. Toisinaan tuotteessa saattaa olla eri vaihtoehtoja (värejä, kokoja, eri malleja).
    3. Quantity eli määrä

Sitten painetaan Add eli lisää.


3. Tuote siirtyy hintojen varmistukseen. Tässä saattaa kestää minuuteista tunteihin, saat sähköpostiisi myös ilmoituksen, kun hinnat on tarkistettu. Jos olet tilaamassa useampia tuotteita, voit näpytellä ne jonoon tuote kerrallaan.



4. Hinnat on tarkistettu, loistavaa! Tuotteen hinnan lisäksi mukaan lasketaan palvelumaksu 300 jeniä per tuote ja postimaksu Japanin sisällä 880 jeniä. Nämä voivat vaihdella riippuen siitä mitä palvelua käytät. Tämän takia on myös tärkeää syöttää kaikki tuotteet kerralla, koska samasta paikasta tilatessasi postikuluja voidaan yhdistää.

Tässä tapauksessa maksettavaa tulisi siis yhteensä 2830 jeniä eli suunnilleen 20 euroa. Postikulut ja verot Suomeen tulevat maksettavaksi vasta, kun tuote on saapunut ZenMarketin varastoon.


5. Maksaminen tapahtuu käyttämällä ylempänä näkyvää sinistä "Add funds" -painiketta. Myös maksutavasta tulee pieni veloitus. Esimerkiksi PayPalissa ja korteissa 3.5%.

Siirrät tarvittavan määrän jeneissä ZenMarketin tilillesi, maksu näkyy siellä nopeasti ja sitten pääsetkin jo maksamaan tilauksen.

6. Kun tuotteet saapuvat varastolle, tulee siitä ilmoitus sähköpostitse tai voit tarkistaa asian itsekin sivuilta. Tuotteita säilytetään tietty aika varastolla, riippuen palvelusta tietyn ajan jälkeen säilytyksestä aletaan kerätä lisämaksua - tai tuotteet saatetaan palauttaa tai tuhota. Joten kannattaa seurata asiaa tarkasti ja tarkistaa kunkin palvelun varastointiaika.

Voit tilata toimituksen heti, kun tuotteet ovat saapuneet varastolle. Voit siis tilata toimituksen myös osissa, jos osa tuotteista saapuu myöhemmin. Tuotteet menevät pakattavaksi ja palvelu varmistaa sinulle paketin koon ja painon.

Toimitustavat ovat toinen asia, joka mietityttää monia. Maateitse postitus (surface) on usein edullisin, mutta myös hitain sillä paketti on helposti matkalla 1-2 kuukautta. Suosin tästä johtuen usein ilmateitse (airmail) postitusta tai kuriireja, kuten DHL tai UPS. Ne maksavat huomattavasti enemmän, mutta saapuvat myös usein todella nopeasti. Yleisin toimitusaika hieman kalliimille toimitustavoille on 1-2 viikkoa.

Toimituskulujen hinta riippuu monista tekijöistä, paketin koosta ja painosta sekä tietysti toimitustavasta. Mitään vakiohintoja on mahdotonta antaa, mutta esimerkiksi ZenMarketilla on oma arviolaskuri: https://zenmarket.jp/en/calc.aspx

Alla myös malli FromJapanista, jossa tilaus toimii hyvin samalla tavalla:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.