sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Väärennetyt oheistuotteet

Kirjoitin väärennetyistä oheistuotteista alunperin vuonna 2014 yhden tekstin, jonka halusin nyt päivittää uusien kuvien ja uusien tietojen myötä. Tämän tekstin tarkoituksena on kertoa hieman piraattituotteista, jotka voivat olla hankalia tunnistaa, jos ei ole perehtynyt enemmän sarjan oheistuotteisiin. Esittelen tekstissä muutamia piraattituotteita, jotka ovat myynnissä yhä melko aktiivisesti.

Muistuttaisin myös tähän väliin, että mikäli vastaan tulee tuote, johon et ole aikaisemmin törmännyt, ei aina välttämättä ole kyse piraatista. Esimerkiksi vanhoissa 80-luvun GNG-oheistuotteissa on jonkin verran sellaisia yksilöitä, joihin törmää enää nykyään hyvin harvoin.


En omista oikeuksia tämän tekstin kuviin, ne on poimittu huutokaupoista ym.



Miksi väärennettyjä oheistuotteita ei kannata ostaa?

- Saadusta tuotosta ei mene mitään tekijälle eli Takahashille. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että piraattituotteiden tekijät nappaavat netistä kuvan, painavat sitä tuotteisiin ja tekevät sillä rahaa ilman oikeuksia tai lupia kuvan käyttöön.
- Ostaessasi piraattituotteita tuet niiden myymistä ja tekemistä. Usein piraattituotteiden takana voi myös olla rikollisia tahoja.
- Piraattituotteissa ei ole laadunvalvontaa, josta johtuen esim. figuurit voidaan maalata myrkyllisillä maaleilla, pehmot voidaan täyttää käytetyllä kankaalla tai käsitellä hyönteismyrkyillä.
- Tuotteilla ei ole keräilyarvoa. Tämä voi Gingan saralla vaikuttaa pieneltä asialta, sillä piraattituotteet ovat usein itselle tai lahjaksi ostettua fanitavaraa, mutta esimerkiksi Pokémon-korteissa, joiden osalta tehdään paljon vaihtokauppaa ja myymistä tämä on iso ongelma, sillä väärennöksiä on tehty paljon, ne leviävät tietämättömyyden vuoksi, niiden väärentämisessä kehitytään - ja ne ovat keräilijälle täysin arvottomia, suoraa roskiskamaa.
- Jos piraattituotteita on paljon, voidaan aitojen tuotteiden valmistaminen lopettaa.
- Esim. DVD-levyissä saatetaan käyttää netistä ladattuja tekstityksiä.
- Väärennösten maahantuominen on laitonta ja tulli voi tunnistaessaan takavarikoida ja tuhota tuotteet eikä ostaja saa tästä korvausta. Jos kyse on isommasta tavaraerästä (jälleenmyyntiin), tilaajaa voidaan myös sakottaa.

Lähde: http://www.kaksoissola.net/foorumi/viewtopic.php?f=37&t=2090

Miten teetetty tuote eroaa piraatista?


Teetetty tuote, esim. muki tai t-paita netistä löydetyllä Ginga-kuvalla on henkilökohtaiseen käyttöösi tarkoitettu yksittäinen tuote. Piraattituotteita taas valmistetaan satoja tai tuhansia kappaleita myyntiin ja tienataan tällä tavoin muiden kustannuksella laittomasti.



Mukit lienevät yleisimpiä huutokaupoissa vastaantulevia piraattituotteita. Kuvissa on usein värillisiä mangakuvia ja niitä ostetaan paitsi itselle myös lahjaksi helposti jollekin sarjasta pitävälle. Hinta on edullinen ja niitä on helppo saada. Virallisia mukeja on tehty sarjasta kuitenkin vain muutamia ja niihin kuuluvat kaksi erilaista 80-luvun teekuppia (kahvallinen ja kahvaton) GNG:stä, sekä kannellinen juomalasi (kulkee myös usein nimellä termosmuki) GDW:stä.




Kangasjulisteet ovat myös jonkin verran yleistyneet piraattituotteina, ne ovat haluttuja ja näyttäviä sisustuselementtejä, mutta painatus ei välttämättä ole kovinkaan laadukasta ottaen huomioon, että useimmiten näihin painetut kuvat ovat peräisin netistä ja nettikuvat harvoin ovat tarpeeksi isoja ja hyvälaatuisia painatusta varten. Vaikka monissa anime- ja mangakangasjulisteissa on juuri yllä olevan kuvan mukaiset ripustimet, Gingasta ei löydy tämän kaltaisia julisteita virallisina oheistuotteina. Ainoat viralliset oheistuotteet, joista käytetään myös nimitystä kangasjuliste ovat mikrokuituliinat, joita Takahashi Production on valmistanut. 


Pehmoleluja alkoi tulla myös myyntiin piraattina jokusia vuosia sitten. Aluksi yleisin setti oli TopSangyon Akamea ja Kyoshiroa jäljittelevä setti. Nämä pehmot olivat todella halpoja verrattuna aitoihin TopSangyon pehmoihin, joiden keräilyarvo pomppasi satoihin euroihin valmistajan mentyä konkurssiin - tästä johtuen näitä piraattipehmoja on ostettu melko paljon niiden huonosta toteutuksesta riippumatta. Pehmoihin on myös kiinitetty virallisen oloinen lappu, jossa on kuva Weedistä, mikä on voinut sekoittaa monia luulemaan, että kyseessä on virallinen oheistuote.



Akamen ja Kyoshiron lisäksi uusin tulokas piraattipehmoissa on Weed, joka poikkeaa TopSangyo-mallista hieman ontuvalla seisontaposella, mutta on muuten yllättävän hyvin toteutettu piraattipehmoksi. Käsittääkseni Weedillä on ollut aika vähäinen menekki Akameen ja Kyoshiroon verrattuna, mikä saattaa johtua siitä, että siihen törmää harvemmin ja se on hieman kalliimpi aikaisempiin piraattipehmoihin verrattuna.

Onneksi PurePlastic toi kuitenkin tilanteeseen muutoksen tarjoamalla jälleen virallisia pehmoja edullisemmin kuin TopSangyon keräilyharvinaisuudet - ja paremmalla laadulla kuin piraattipehmot.




Paitoja on tehty Gingasta yleisesti ottaen melko vähän verrattuna muihin huomattavasti enemmän huomiota keränneisiin sarjoihin, mutta muutamiin paitoihin on silti tullut fanikunta törmänneeksi vuosien varrella. Yleisesti ottaen paitojen painolaatu ei ole kovin usein hääppöinen ja kuvituksena on käytetty mangasta tai animesta melko huonosti kopioituja kuvia tai fanartia.


Pinssejä sarjasta on ollut melko vaihtelevasti liikkeellä. Yleisesti ottaen kuitenkin hyvin vähän, lieneekö tähän ollut osasyynä pitkään myynnissä olleet viralliset pinssit, jotka olivat edullisimmasta päästä Ginga-sarjan oheistuotteissa. Muistelisin, että Suomen puolella oli pitkään yrittäjä keräilyni alkuaikoina, joka teki runsaasti feikkipinssejä sekalaisista aiheista ja animesarjoista, myös Hopeanuolesta.


A3-kokoisia väärennöksiä

Mallikuvat. Voi pojat, mistä näiden kanssa edes alottaisi. Siinä on tuote, jota on päätynyt omaankin kokoelmaani hyvissä määrin feikkinä, johtuen siitä, että aloittelevalle keräilijälle niiden tunnistaminen oli tosi vaikeaa. Mutta jospa minun ja monen muun virheistä olisi edes se ilo, että muiden ei niitä enää tarvitsisi perässä tehdä. 

Alla listattu apuja mallikuvien aitouden tunnistamiseen:

- Aidot mallikuvat ovat aina A4-kokoa
- Mallikuvat myydään useimmiten isoina setteinä
- Aidoissa seteissä on usein paljon myös ns. "huonoja mallikuvia" eli vähemmän haluttuja kuvia taustoista, liikkeistä, sivuhahmoista, linnuista tai tuplakappaleita mallikuvista.
- Useimmilla myyjillä on myynnissä muitakin studiomateriaaleja tms. keräilytavaraa
- Lue tuotteen kuvaus, maininnat käytön jäljistä (kellastumista, tahroja, taitoksia, niitin jälkiä, merkintöjä) ovat aina hyvä merkki ja kertovat, että mallikuvia on käytetty animen tekemiseen
- Mallikuvien painolaadussa voi olla vaihtelua
- Katso onko vastaavaa tuotetta myyty jo useaan kertaan, jos mahdollista. Esimerkiksi eBayssa on pyörinyt jo vuosia mallikuvasetti, joka on myyty moneen kertaan identtisenä settinä.

7 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä jälleen!

    Mutta kun klikkaa noihin "Tiesitkö näistä oheistuotteista?" ja "Harvinaisia oheistuotteita (osa 2)" linkeihin niin tulee vain teksti "Valitettavasti etsimääsi blogisivua ei ole olemassa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Agh, kopsasin nuo linkit suoraan alkuperäisestä tekstistä tarkastamatta niitä :'D Olenkin joskus pari vuotta sitten yhdistellyt koko homman. Nyt on linkki oikein, kiitos ilmoituksesta!

      Poista
  2. Onko siis omaan käyttöön teetetty tuote ok jos sitä ei myy eteenpäin jne.? :) Esim. muki jne.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on. Ja jos tuollaisen yksittäisen itselleen teettämän tuotteen joskus sattuisi myymään eteenpäin, niin sekin olisi ok. Se sen sijaan ei ole ok, että teettää paljon tuotteita ja myy niitä eteenpäin tienatakseen rahaa.

      Poista
    2. Jeps, verrainnollisesti voit tulostaa omalle seinällesi Mona Lisan, mutta jos tulostat niitä 30 kpl ja pistät myyntiin rikot tekijänoikeuksia.

      Tämäkin on vähän kinkkinen asia, koska jotkut näistä "tilaa tuote x omalla kuvalla" -yrityksistä siirtävät vastuun mahdollisesta kolmannen osapuolen loukkauksesta ostajalle. Itse kuitenkin näkisin, että tämä on silti huomattavasti pienempi paha kuin piraattituotteiden ostaminen, jos tuote menee yksityiseen käyttöön, koska silloin maksat vain tuotteesta ja painattamisesta tulevat kustannukset. Yleensä firmat, jotka näitä tuotteita tekevät ovat myös perehtyneet niiden turvallisuuteen ja listaavat käytetyt materiaalit näkyville.

      Poista
  3. Saako pilkkuilla?
    "Ostaessasi piraattituotteita tuet niiden myymistä ja tekemistä. Toisinaan piraattituotteiden takana voi myös olla rikollisia tahoja."

    Vaihda "toisinaan" sanaan "usein".

    Kävin tästä jo valitettavasti edesmenneen Hopeanuoli-fanin kanssa pitkän kädenväännön foorumilla ja hän ei ottanut asiaa uskoakseen.

    Tämän vuoksi piraattituotteet ovat muodostuneet minulle ns. "sydämenasiaksi" ja tiedän että pimeät tahot tahkovat niillä rahaa.

    Esim. Naruto-sarjan tuotteista sekä lailliset että laittomat tehdään pääosin Kiinassa. (Nawulf osaisi varmaan kertoa enemmän.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa korjata, kiitos! :) Alkujaan tuo lause oli sellaisessa muodossa, josta sai helposti väärän kuvan siitä, että kaikkien piraattituotteiden takana on Kiinan Mafia :D

      Korjailen tekstiin~

      Poista

Kommenttien tarkistus päällä spämmiviestien vuoksi.