torstai 10. marraskuuta 2016

Viimeinkin Suomessa: Orion!

Teksti sisältää spoilereita!

Viime vuonna tein aprillipäivänä blogipostauksen Orionin suomijulkaisusta, mutta tänä vuonna asia on totista totta. Punaisen Jättiläisen kääntämä 60-osainen Weed päättyi viimein ja kauaa ei ehditty sarjan loppumista harmitella, kun heti perään alkoi jatko-osa: Orion! Orion on siitä erilainen sarja, että edeltävien sarjojen tavoin siitä ei ole tehty animea vaan sarja on ainoastaan mangan muodossa ja koostuu 30 pokkarista. Voisin kuvitella, että juuri anime on ollut yksi iso vaikuttava tekijä aikaisempien sarjojen suomijulkaisujen saamassa huomiossa ja lukijakunnassa, joten odotan jännityksellä millaisen vastaanoton saa pelkästään mangasarjana julkaistu Orion. 


Kertoakseni vähän omaa taustaani Orionin osalta, minun täytyy myöntää ettei sarja onnistunut koskaan ilmestyessään herättämään suuremmin mielenkiintoani ja jätin sen seuraamisen aikalailla alkuvaiheessa pois. Siksi olenkin yllättynyt siitä, miten innoissani olinkaan oikeasti tästä suomijulkaisusta. Orionin kohdalla suomijulkaisu merkitsi puhtaalta pöydältä aloittamista: en tiennyt sarjasta ennalta kovinkaan paljoa, koska en ollut kiinnostunut ottamaan siitä selvää. Orion ei ole koskaan vaikuttanut juoneltaan yhtä koukuttavalta kokonaisuudelta ja idealta kuin Hopeanuoli ja Weed. Olen kuitenkin luonnollisesti aina yhtä iloinen siitä, että meitä suomalaisia Ginga-faneja hemmotellaan näin laajasti Takahashin tuotannolla.


Mangan alussa on tekstiä, joka kertoo karhukoirien suvusta ja lukiessani tätä tekstiä silmiini pisti yksi kohta, joka sai muistamaan jonkin keskustelun, jossa pohdittiin miten Rikistä on tullut Ouun lauman johtaja. En ole ihan varma olenko puhunut asiasta jonkun toisen fanin kanssa vai onko sitä pohdiskeltu foorumilla, mutta lyhyesti oli kyse siitä miten Rikin menneisyys on jäänyt piiloon sen jälkeen, kun Akakabuto heivasi tämän rotkoon. Orionissa oli kuitenkin seuraava maininta, joka on saattanut olla jo muuallakin, mutta mennyt minulta siinä tapauksessa täysin ohitse: "Rikistä kasvoi tarunomainen soturi, Ouun armeijan perustaja ja sen ensimmäinen ylipäällikkö." Ennen Rikiä ei siis ollut Ouun armeijaa. Olen jotenkin aina ajatellut, että lauma on vain hillunut siellä ja Riki on mennyt näyttämään niille närhenmunat ja saanut johtajan tittelin. Hämmentävää.


Avatakseni vähän Orionia sarjaa hyvin vähän tietämättömille, kyseessä on tosiaan Weedin suora jatko-osa ilman suurempaa aikahyppyä. Isossa roolissa ovat Weedin ja Koyukin pennut: Sirius, Rigel, Bella ja erityisesti pentueen rämäpäinen ja rääväsuinen Orion. Orion tuntuu jakavan hahmona mielipiteitä melkolailla, mutta itse pidän hahmosta sen luonteen erilaisuuden takia. Kun vertaa aikaisempiin päähenkilöihin, jotka ovat kaikki olleet omalla tavallaan karismaattisia, oikeudenmukaisia ja lähestulkoon yliluonnollisen taidokkaita, Orion tuo mielestäni päähahmokaartiin oikein mukavaa vaihtelua. Rehellisesti sanottuna en usko, että tämä sarja kiinnostaisi minua läheskään yhtä paljon, jos pääosassa olisi esimerkiksi Sirius, joka tuntuu olevan melkein isänsä täysi kopio. Tämä on tietysti ihan puhdas makuasia, Orionin kaltaiset hahmot eivät vain iske kaikkiin. Sattumalta Orionin luonteiset miespuoliset hahmot tuppaavat olemaan suosikkejani jokaisesta anime- tai mangasarjasta, jonka olen selannut läpi. Tällä saattaa olla vaikutusta asiaan, hmm.

 
Ekassa pokkarissa ei ehdi tapahtua ylitse pääsemättömän paljoa, mikä helpottaa entisestään tarinaan mukaan pääsemistä, mutta toivon myös ettei sarja etene yhtä puuduttavaan ja hitaaseen tahtiin kuin Weed toisinaan. Odotan myös innolla, että sarjan juoneen pääsee paremmin käsiksi ja uusia hahmoja tulee enemmän tarinaan mukaan. Ekassa osassa pääsee hyvin tutustumaan Weedin pentuihin ja näiden luonteisiin, mutta toisaalta myös siihen asiaan, jota moni on kritisoinut: Weedin ainoa tytär Bella tuntuu olevan luotu alusta alkaen pelkäksi mitättömäksi sivuhahmoksi, jonka elämäntehtävänä on vain jäädä täysin veljiensä varjoon. Olisi ollut ihan mukavaa, jos karhukoirien suvussa olisi ollut myös naaras, joka olisi muutakin kuin seinäruusu.

Bellan osalta halusin vielä mainita pari asiaa, jotka jäivät mieleen suomennoksesta. Toinen oli hahmoesittelyssä lukeva "Weedin vanhin tytär", joka kuulostaa vähän omituiselta, kun pentueessa ei tosiaan ole muita narttuja. Pohdin kuitenkin, että tämä saattaisi olla myös suora käännös japanista, mikäli siellä on tapana muotoilla nämä asiat vähän eri tavalla. Joku asiasta tietävämpi voi vapaasti huikata kommentteihin. Toinen oli se, että Bellan nimi ilmeisesti tulee Bellatrixin tähdistöstä, mutta hahmon nimi onkin vain pelkästään Bella, ei niin, että hahmoa kutsuttaisiin lempinimellä. Näin ainakin asian käsitin, kun lueskelin suomennosta.Täytyy kyllä myöntää, että Orion sai minut pitkästä aikaa oikeasti innostumaan taas kunnolla Gingasta. Weedin ostaminen ja lukeminen alkoi mennä jo niin rutiinilla eikä enää yllättänyt, että nyt odottaa entistä enemmän niitä hahmoja, joista ei tiedä juuri mitään ja erityisesti sitä miten tarina etenee. Olisi myös todella muikeaa, jos Orioninkin kylkiäisenä saisi jossain vaiheessa jotain kivaa, vaikka julisteen. Punis kiltti!

Ai kamala, tässähän haaveilee jo edeltä The Last Warsin suomennoksesta.

Olettekos te jo saaneet hyppysiinne Orionin? Mitkä ovat fiilikset?

17 kommenttia:

 1. Nuo mainitsemasi pistivät itsellekin silmään Bellassa: nimi tosiaan on Bella, ei Bellatrix. Eipä sitä ole taidettu Bellatrixiksi koskaan kutsua sarjan aikana.

  Mietin itsekin tuota erikoista tyyliä mainita Bellan ikä ja mietin, olisiko Rigel sittenkin pentueen nuorin. Myöhemmin Bella mainitaan kuitenkin nuorimmaiseksi. Tuo "vanhin tytär" luo tosin sellaisen kuvan, että Weedillä olisi useitakin tyttäriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, en ollut ainoa :D Mietin myös onko kääntäjällä käynyt ehkä ajatuvirhe ja onko pitänyt kirjoittaa alunperin "Weedin ainoa tytär."

   Poista
 2. Siis eikai Orion jo tänään ilmestynyt? Senhän piti ilmestyä perjantaina, ei torstaina? Jos olisin tämän arvannut, olisin tänään kaupassa kurkannut lehtihyllyyn. >.<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, alunperin perjantai on aina tuo ilmestymispäivä (tämänhän piti tosiaan tulla alunperin jo 4.11.), mutta välillähän nämä tulevat vähän etuajassa.

   Poista
 3. Tänään tuon hankin ja olen yhtä innoissani, kun Hopsu ja Weedkin ilmestyivät! Tästä ehkä vielä enemmän innoissani, kun on juuri ihan ennenäkemätöntä materiaalia ja kun silloin joskus peloteltiin, että Orionia ei tulisi Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä juuri! Orionin Suomeen tulemisesta taidettiin lähinnä pohtia sitä, kun sarja oli kesken (nyt se ilmeisesti ei enää jatku, vaikka alunperin tiedoitettiin vain tauosta sarjan osalta) ja miten Weed menestyisi.

   Poista
 4. Itsellekin pisti se "vanhin tytär" silmään, varsinkin kun heti perään sanotaan "nuorin neljästä sisaruksesta". Bella muutenkin tosiaan harmittaa, kun sillä on niin erikoinen designkin! Ja jos nimi Bellatrix kerta tarkoittaa soturinaista. Rigel vaikka olisi voinut olla pentueen itkupilli. Tai Sirius! Sepä vasta olisikin hupaisaa, jos tiikeriraita olisi itkupilli! :D

  Orion hahmona innostaa, juurikin sen takia, että se on kuin suoraan taivaasta lähetetty Weedin jatkuvan kiltteyden jälkeen (mitä kyllä arvostan, mutta 60 kirjan jälkeen vähän puuduttaa) ja sillä on erivärinen turkki kuin isällään ja Ginillä.

  Sarjasta itsestäni ollen innoissani, koska en tiedä siitä juurikaan mitään! Värisivut olivat mahtava yllätys ja pikkuinen Orion kirjan kyljessä on ihana! Kivaa vaihtelua sekin.
  Ja juliste tms olis kyllä tosi hieno lisä! *-*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, täysin samaa mieltä kanssasi. Elätän yhä toivoa sen suhteen, että Bella näyttää soturinaisellisuutensa The Last Warsissa, mutta ei varmaan pidä pidättää hengitystä. Ylipäätään, kun Bella on ainoa pentueen tytär ja Ouun ylipäällikön tytär niin sikälikin toivoin tämän olevan sen verran merkittävä seikka, että hahmo olisi saanut vähän enemmän huomiota. Bellahan on jätetty pois suurin piirtein kaikista pentueen/suvun yhteiskuvistakin alun jälkeen, ihan kuin Weedillä ei edes olisi tytärtä.

   Selkämyskuvat ovat muuten ihan mahtava juttu, piti tuosta itsekin mainita, mutta unohtui! :D Näitä on odoteltu, aah.

   Poista
  2. Jep jep. Olisi ollut kiva saada ihan kunnon narttutappelija. Olihan meillä Cross, mutta sekin jäi pois raskauden takia ja sitten Lydia, joka kovan paikan tullen huusi vain isoveljeä. Ja sekin jäi pois raskauden ansiosta... :/

   Poista
 5. Milloin se vedetään pois myynnistä? Entä lukeeko siellä jossain, että milloin seuraava tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtipisteen mukaan se poistuu myynnistä 6.1.2017. Senkin jälkeen uskoisin sitä löytyvän vielä kirjakaupoista tai viimeistään Adlibriksen nettikaupasta.

   Seuraava osa tulee 2.12. kuun ensimmäinen perjantai on hyvä muistisääntö näiden kanssa :)

   Poista
 6. Muistan kun joskus yritin kuvalukemalla saada Orionista selvää (Youtubessa on 6 ekaa pokkaria videoitu), ja ajattelin, että kyllä näytti Joen kuolema varmalta, mutta nyt kun suomennoksen sain käsiini, ajattelin, että ei kai Joen kuoleman suhteen olla tosissaan! Nyt tuntuu epäuskoiselta, että Joe todella on kuollut, luulisi, että siinä tapauksessa olisi tehty jonkinsorttinen pikakelaus Joen elämästä.

  Värisivujen suhteen olin toiveikas, olihan GDATJ:ssäkin. Ajattelin, että nyt Orionissakin on oltava ja olihan, jes :D

  Toivottavasti Takahashi tekisi Rikistä lisätarinan, kun GDR:ssä tarina päättyi siihen, kun Shiro kuoli pudottuaan rotkoon. Silloin harmittelin, ettei sitä seikkaa valaistu, mitä tapahtui sitten, kun Akakabuto sinkosi Rikin rotkoon. Mutta oma veikkaukseni tapahtumien kulusta on tämä: toki vuorilla on hillunut ne samat villikoirat (Ben, Smith ja muut)ja ehkä ne on yrittänyt pitää matalaa profiilia Akakabuton vallatessa alaa. Rikihän muisti Akakabuton ja sitä kohtaan tuntemansa vihan, vaikka muuta ei muistanutkaan. Ehkä Riki siten hoksasi, että muillakin oli kaunoja Akakabutoa vastaan, mutta kukaan ei ollut organisoimassa, miten sille karhulle voisi laittaa kampoihin, eikä vain tyytyä väistymään sen tieltä. Ehkä sitten Rikissä kuitenkin oli jo heti johtajan karismaa, ja muut uskoi, että kyllä Akakabuton touhuille saadaan loppu ja Riki hyväksyttiin lauman johtajaksi. Tuli vielä villi ajatus, että lauma, joka halusi tehdä Akakabutosta selvää, oli ollut jo olemassa ennen kuin Riki liittyi siihen, mutta laumaa johti Sniper, joka ei saanut itse asiassa mitään aikaan, vaan mopotti muita koiria mielensä mukaan. Sitten laumaan limestyi muistinsa menettänyt, mutta karhulle kaunaa kantava Riki, joka huomasi, että ellei tuossa laumassa tehdä muutosta, ei karhusta ikinä päästä eroon, vaikka laumalla se oli tavoitteena. Riki haastaa Sniperin, voittaa, mutta ei karkoita Sniperiä, vaan antaa jäädä sen upseerioksi. Ja niin Riki jakaa laumat ryhmiin, jotka etsivät vielä lisää koiria lähiseudulta, lopulta todetaan, että tarvitaan vielä lisää väkeä, lähdetään etsimään kauempaa... ja tuohon aikoihinhan Gin ja John liittyivät.

  VastaaPoista
 7. Tuo Joen kuoleminen on kyllä tosi hämärästi hoidettu. Tosin muistin Takahashin sanoneen tästä lisää jossakin Suomen vierailulla ja nyt löysin Gingapediastakin tämän maininnan:
  "Tammen Helsingissä järjestetyssä fanitapaamisessa vuonna 2012 Takahashi paljasti Joen kuolleen. Hahmo oli kuulemma liian samankaltainen Weedin kanssa ja sen tehtävä päähenkilön eteenpäinvievänä voimana tuli täytettyä. "

  Hyvä, että Punis/Sangatsu on alkanut ottamaan näitä värisivuja yhä enemmän ja enemmän myös suomijulkaisuihin. Gingassa niitä on aina ilo nähdä ja muista seuraamistani sarjoista tulee äkkiseltään mieleen myös Kuroshitsuji ja Susilapset, joissa on alkuperäiselle mangalle uskollisesti aina nuo ensimmäiset värisivut joka mangassa.

  Minäkin kaipaisin Rikille lisätarinaa tai enemmän Shin Gaiden tarinoita hahmoista! Rikin lisäksi kaipailisin kovasti tarinaa Kurojakin ja Akamen nuoruudesta, koska Ginga Densetsu Akame ei siitä kertonut.

  Sinun teoriasi kuulostaisi hyvin realistiselta. Aikaisemmin olen elänyt siinä kuvitelmassa, että Ouun lauma on ollut jo olemassa ja Riki on vain voittanut edellisen johtajan, mutta Orionin alkutekstistä sain sen kuvan, että Riki todentotta on lauman ensimmäinen ylipäällikkö ja perustaja, joka on kenties kerännyt lähialueiden villikoirat kasaan. Muistan aikaisempien keskustelujen pohjalta pohdinnat siitä, että Ben tai Sniper olisi saattanut olla lauman johtaja, mutta tämä alkuteksti jotenkin vaikuttaisi kumoavan sen seikan, että laumalla on ollut johtajaa ennen Rikiä.

  VastaaPoista
 8. Värisivuille hatunnosto, mutta kuten joku edellä oli ehtinyt kommentoidakin, niitä vähän odottikin, kun kerta Gdatj:ssä oli värisivuja, olisi ollut hölmön tuntuista, jos ne nyt Orionista olisi puuttunut :) Selkämys tuli yllätyksenä: onhan pohjaväri edelleen valkoinen, mutta näyttäpä nyt mukavammalta, kun selkämykseen on saatu hahmokin.

  Joen kuolemasta en osaa nyt sanoakaan täysin juuta eikä jaata. En osaa sanoa, mitä mieltä olisin Joen kohtalosta nyt, jos en olisi kuullut, että Joe tavallaan on "julistettu kuolleeksi". Eihän Joen elämästä sitten ollut nyt mitään katsausta, mitä monen kuolleen elämästä on tehty, mutta kohtaus, jossa Joen ruumis meni virran mukana ja Orion muisteli Joen sanomaa pelosta ettei sitä saa näyttää viholliselle, sai jotenkin tuntumaan siltä, että oli tämä todellakin Joen loppu.

  Itse pidin paljon tästä ensimmäisestä pokkarista. Hopeanuolen ja Weedin ilmestyttyä oli jotain odotuksia, koska molemmat tunsin animen perusteella, mutta loput Weedin tarinan puoliskosta ja nyt Orionin ekasta pokkarista tykkäsin, kun tavallaan tuli uutta tarinaa luettavaksi, sellaista, josta ei tiedä kuin jotain tiedonmurusia.

  Tulipa mieleen, Takahashi ei ole kertonut ilmeisesti, mitä Joen pennulle Koushiroulle tapahtui. Taisi sitten kohdata loppunsa sekin tuntemattomasta syystä. Harmi, että Koushiroun rooli jäi pieneksi eikä sitä noteerattu mitenkään, vaikka oli legendaarisen Akakabuton kaatajan ensimmäinen lapsenlapsi.

  Veikkaan muuten, että ehkä villikoirat, jotka sitten olivat lopulta olleet Ouun sotureita, olisi ehkä ollut siellä sun täällä itsekseen vaeltavia koiria, mutta ehkä Riki alkuun vaelteli yksinään ja sai näistä muista koirista yksitellen pikkuhiljaa liittolaisia, kun Riki selitti, että yhtenä laumana ne voi vielä päästä Akakabutosta eroon. Eli Ouun soturit todellakin muodostui vasta Rikin myötä, en usko itsekään, että Ouun soturit olisivat ainakaan koko sakki olleet yhtä laumaa ennen Rikin tuloa.

  Huvitti hahmojen esittelytekstin, jossa sanottiin, että Orion muistutti "isoisäänsä" Rikiä.Mutta varmaan on vain kirjoitus- tai ajatusvirhe.

  Vielä en osaa sanoa Weedin pennuista mitään, aika sen näyttää. Mutta vielä tässä vaiheessa ei Orion mielestäni tuntunut ärsyttävältä rähinöitsijältä. Ja Bellaa kävi sääliksi, pieni reppana. Sirius alkoi kyllä jo tässä vaiheessa tuntua Weed-kopiolta.

  Heh, mullakin rupesi siintämään ajatukset The last wars -suomennoksessa, mutta maltetaan tämä Orionin tarina kahlata ensin lävitse :)

  VastaaPoista
 9. Muistan kun Weediä alettiin julkaista Suomessa, ja mietin että kestää ikuisuuden ennenkuin Orion mahdollisesti tulisi Suomi-julkaisuun. Vaan aika on mennyt todella nopeasti!

  Minulla on vähän samat lähtökohdat Orionin seuraamiseen - minulla ei ole siitä paljoa ennakkotietoa joten on tosi virkistävää lukea sitä. Orionin hahmot ovat olleet tuttuja lähinnä fanitaiteen perusteella.

  Kivaa, että Orion saatiin Suomeen! Koen itsekin olevani siitä innostuneempi kuin Weedistä. Yllätyin, kun olenkin Orionista enemmän täpinöissäni kuin Akamesta, jonka oletin olevan se innostavampi sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Ja erityisen mukavaa oli, että Orion alkoi suomeksi heti Weedin päättymisen jälkeen, joten ei tarvinnut odotella enää siinä välissä.

   Orionia kohtaan minullakin oli jostakin syystä tosi innostuneet fiilikset, Akamea kohtaan ne menivät aikalailla samasta syystä kuin muillakin: sarja ei kerro GNG:n Akamesta ja on hyvin ihmispainotteinen. Tietysti oli mukavaa saada sekin suomeksi, mutta olen enemmän innoissani Orionista.

   Poista